'CHP'nin kasası boşalmış değildir, ekonomik problemi yoktur'


CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, medyada yer alan 'CHP'nin kasası boşaldı' haberleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. CHP'nin kasasının boşaldığı haberlerinin doğru olmadığını belirten Akkaya, "Çünkü CHP'nin ekonomik problemi yoktur. Kim bunu çıkarmışsa, 'kasası boşalmış' demişse ispatlamakla yükümlüdür. Siyasi partiler içinde yeminli mali müşavirle anlaşmış ve dış denetim yapan bütün hesapları açık şeffaf olan internet sayfasında yayınlanan tek partiyiz." diye konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Yakup Akkaya, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) basın toplantısı düzenledi.

Engellilerin en önemli sorunlarından birinin sağlık sorunu olduğunu kaydeden Akkaya, şu ifadeleri kullandı: "Engelliler katkı paylarından dolayı ortez ve proteze ulaşma konusunda zorluklar yaşamakta. Örneğin bir engellimiz tekerlekli sandalyeye ihtiyacı olduğu zaman ortopedik engelli bir vatandaşımız tekerlekli sandalyeye ihtiyacı olduğu zaman bu sandalyeyi alabiliyor. Ancak en önemlisi havalı yastığını ve minderini alamıyor. Havalı minder tekerlekli sandalyeden daha pahalı. Eğer ortopedik engelli bir yurttaşımız tekerlekli sandalyesini alıp havalı minderini alamaz durumda olduğu zaman daha farklı sağlık sorunlarıyla karşı karşıla geliyor. Buda kabul edilemez bir durumdur. Ayrıca yatağa bağımlı bir engellimiz havalı yatak almak istediğinde bununla ilgili katkı paylarının yüksek olması nedeniyle buna ulaşmakta zorluk çekiyor."

ZİHİNSEL ENGELLİLERDE EĞİTİME YAŞ SINIRI GETİRİLDİ

Engellilerin en önemli sorunlarından diğerinin de eğitim olduğunu vurgulayan Akkaya, "Bazı engelli kesimleri var ki ömür boyu eğitim almak zorunda. Örneğin ileri zeka ile ilgili zihinsel engellilerle ilgili problemlerde yaş sınırı getirilmiştir. 25 yaş sınırı getirilmiştir. 25 yaştan sonra zihinsel engellilerimizin eğitim alma olanağı ortadan kaldırılmıştır. Ancak aileler kendi imkanları ile çocuklarının eğitimini yapmaya çalışmakta bu da kabul edilebilir bir durum değil." dedi.

CHP olarak 2014 yılında engellilerle ilgililer 30'a yakın yasa önerisi teklifinden bulunduklarına dikkat çeken Akkaya, şöyle konuştu: "Bu önerileri verirken bunları masa başında hazırlamadık. 34 ilde engelli çalıştayı yaptık. Engelli aileler ve dernekleriyle birlikte olduk. Onların talepleri doğrultusunda onların sıkıntılarını çözmek için gerekli yasal düzenlemeleri Meclis'e taşıdık. Yalnız AKP bu yasal düzenlemeleri Meclis'e taşıdığımızda bunları görmezden geldi ve bu konu ile ilgili hiçbir adım atmadı."

ENGELLİ İSTİHDAMINDA DEVLET BİLE YASAYI UYGULAMIYOR

4857 sayılı iş kanunu gereği kamu kuruluşlarının engelli istihdamı ile ilgili iş yerlerinde çalıştırdıkları personel sayısının yüzde 4'ü oranında engelli çalıştırmak zorunda olduğunu anlatan Akkaya, sözlerine şöyle devam etti: "Özel sektörde bu oran yüzde 3. Ama ne yazık ki bırakın özel sektörü kamu bile kendi çıkarttığı yasayı uygulamamakta. Bugün kamuda yaklaşık 61 bin engelli çalıştırma zorunluğu vardır bu da çalışan personelin karşılığıdır. Ama bugün kamuda yaklaşık 35 bine yakın çalışan vardır ve 20 binden fazla istihdam açığı vardır. Kamu bunu yerine getirememektedir. Bu siyasete alet edilmektedir. Her yerel ya da genel seçimler öncesi engellilerin ağzına bir parmak bal çalmak adına 2 bin-3 bin kişi alacağız diye engellilere umut verilmekte ama buda tam olarak yerine getirilmemektedir. Engelli çalıştırmamanın cezai sorumluluğu vardır. Kişi başı 1900 lira civarında bir cezası. Kamunun bu anlamda yasayı uygulamış olsaydı ki 20 binden fazla açık var milyonlarca lira cezayı ödemesi gerekiyor. Ama ne yazık ki kamu kurumları şimdiye kadar eksik yaptıkları bu istihdamın karşısında ödemesi gereken cezai sorumluluğu bile yerine getirmemiştir. Bir kamu kurumu kanunun kendisine öngördüğü cezayı ödemiyorsa özel sektörden bu cezaları nasıl alacaksınız. Özel sektör bu cezaları ödemekte ve engelli çalıştırmama konusunda direnmektedir."

YAKLAŞIK 1 MİLYON 400 BİN ENGELLİMİZİN GELİR TESTİ UYGULAMASI SONUNDA AYLIKLARI KESİLDİ

Engelli aileleriyle görüştüklerini ve ailelerin kendilerinden bir tek isteği olduğunu vurgulayan Akkaya, şunları kaydetti: "Yaptığımız toplantılarda bunu görüyoruz. Ailelerle sohbet ediyoruz. Aileler diyor ki biz belki yaşamımız boyunca yaşadığımız süre içinde çocuklarımıza bakabiliriz ama biz bu dünyadan göçüp gittikten sonra bizim çocuklarımız ne olacak derdi içindeler. Sosyal devlette engellilerin bu sorununu çözme yükümlüğündedir. Ayrıca en önemli sorunlarından biri de gelir testi uygulamasıdır. Bugün asgari ücretin üçte biri altında maaş alan geliri olan yani bugün ki tabirle 310-320 lira geliri varsa ne yazık ki bu engelli aylıkları kesiliyor. Yaklaşık 1 milyon 400 bin engellimiz bu gelir testi uygulaması sonunda aylıkları kesilmiş ve geri doğru borçlar çıkarılmıştır. Bu kabul edilebilir bir durum değildir."

HABER ASPARAGAS

Konuşmasının ardından Akkaya gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, 'Bugün medyada yer aldı. CHP'nin kasasının boşaldığı ve kurultay yapılacak salonun kirasının bile ödenemeyeceği düzeye geldi iddiası var. Neler söylersiniz?' sorusuna Akkaya, "Asparagas bir haber. CHP'nin kasası boşalmış değildir. Çünkü CHP'nin ekonomik problemi yoktur. Kim bunu çıkarmışsa 'kasası boşalmış' demişse ispatlamakla yükümlüdür. Siyasi partiler içinde yeminli mali müşavirle anlaşmış ve dış denetim yapan bütün hesapları açık şeffaf olan internet sayfasında yayınlanan tek partiyiz." cevabını verdi.

CİHAN
<< Önceki Haber 'CHP'nin kasası boşalmış değildir, ekonomik problemi yoktur' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER