CHP, YÖK'ün puan değişikliğini Meclis gündemine taşıdı


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) üniversiteye giriş sınavına sadece 2 ay kala puan türünde yaptığı değişiklik kararı TBMM gündemine taşıdı. Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, TM-2 puan türüyle öğrenci alan hukuk lisans programının puan türünü, TM-3 olarak değiştiren kararın gerekçesini sordu.

Önergesinde, "Hukuk okumayı hedefleyen binlerce gencimiz, çalışmalarını TM-2 puan türünü oluşturan derslere ve bunların hesaplamadaki ağırlıklarına göre şekillendirmiştir." diyen CHP Milletvekili Şeker, YÖK'ün 2015 Ocak ayında açıkladığı kararla, öğrencilerin yaklaşık 6 ay süren çalışmalarını heba ettiğini savundu. Şeker, ÖSYS'de puan türü değişiklik kararının, üniversite sınav sonucunu ve gençlerin geleceğini negatif anlamda doğrudan etkilediğini belirterek, binlerce öğrencinin mağdur olduğunu açıkladı.

TM-2 puan türünün hesaplanmasında ağırlığı matematik oluştururken, TM-3 puan türünün hesaplamasında ise edebiyatın önem arz ettiğini ifade eden Şeker, "YÖK'ün sınava iki ay kala aldığı bu karar öğrencilerin çalışma motivasyonlarının düşmesine, yaşadıkları stres dozunun yükselmesine neden olmuştur. Tüm bunlar üniversite sınav sonucunu, gençlerimizin geleceğini negatif anlamda doğrudan etkileyen faktörlerdir." dedi.

Herhangi bir lisans programının puan türünü değiştirme kararının en az 1 yıl öncesinden duyurulması gerektiğine dikkat çeken CHP'li Şeker, Başbakan Davutoğlu'na şu soruları yöneltti: "Hukuk lisans programı puan türünü değiştiren YÖK'ün, bu değişikliği sınava giriş tarihinden sadece 2 ay önce yapmasının gerekçesi nedir? YÖK zamansız yaptığı bu değişiklik ile öğrencilerin mağduriyetine neden olacağı gerçeğini göz önünde bulundurmuş mudur? 2015 ÖSYS sonuçlarına göre TM-2 puanıyla hukuk lisans programına girebilecek başarı sırasında olup da, TM-3 puanıyla bu lisans programına giremeyecek durumda olan kaç öğrenci vardır? YÖK'ün hukuk lisans programının puan türünü değiştiren ve baraj uygulaması getiren kararı ile mağdur olduğu için dava açan kişi sayısı nedir? Bu davaların YÖK'ün aleyhine sonuçlanması durumunda ne yapılacaktır? Hukuk lisans programı puan türünün TM-3 olarak değiştirilmesi, TM-3 puan türünü esas alan diğer lisans programlarında nasıl bir değişime yol açacaktır?"Meclis-gundemine-tasidi-1815961.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber CHP, YÖK'ün puan değişikliğini Meclis gündemine taşıdı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER