CHP'de 'tüzük' mesaisi: Hangi başlıklarda uzlaşma sağlandı?
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Perşembe, Ağustos 29 2024
4-8 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek CHP Tüzük Kurultayı için hazırlıklarda sona yaklaşıldı. Üzerinde en fazla tartışılan maddeler önseçimle ilgili oldu. Tüzük Komisyonu üyeleri; milletvekili, belediye başkanı, il başkanı ve tüm seçilmişler için 'En fazla 3 dönem görev yapma' kuralının uygulanması konusunda da büyük oranda ortaklaştı.
Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP), 4-8 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek 'Tüzük Kurultayı' hazırlıklarında sona gelindi. 81 il örgütünden temsilciler, 2 milletvekili ve 3 Parti Meclisi üyesinden oluşan Tüzük Komisyonu, salı günü ikinci toplantısını gerçekleştirdi. 12 saate yakın süren toplantıda tüzükte değiştirilmesi planlanan maddelere ilişkin herkes fikrini iletti.
Gazete Duvar'dan Ceren Bayar'ın haberine göre, üzerinde en çok tartışılan, en fazla öneri iletilen maddeler CHP'nin aday belirleme süreçlerinde kullanacağı yöntemleri düzenleyen maddeler oldu. Az sayıda komisyon üyesi tüm seçimlerde 'Hakim/YSK denetiminde önseçim'in aday belirlemede tek yöntem olarak uygulanması gerektiğini belirtti.
ADAY BELİRLEMEDE KARMA YÖNTEM
Komisyonun genel eğilimi, aday belirleme süreçlerinde seçim çevrelerine göre farklılaşan yöntemlerin tercih edilmesi yönündeydi.
Kent dinamiklerinin, demografik yapının, geçmiş seçim deneyimlerinin dikkate alınması gerektiğini ifade eden Tüzük Komisyonu üyeleri, tüm bu etkenler ışığında uygun yöntemin belirlenmesinin daha doğru olacağını ifade etti. Yalnız 'Hakim denetiminde önseçim'in başarıyı getirmeyebileceğini, geçmişte buna dair negatif deneyimler olduğunu belirten üyeler, aday belirlemede karma yöntemlerin uygulanması gerektiğini ifade etti.
Toplantıda, kentin dinamiklerine göre; 'örgüt denetiminde önseçim', 'aday yoklaması', 'merkez yoklaması', 'merkez ataması', 'ölçme değerlendirme' gibi yöntemlerden biri ya da birkaçının uygulanabileceği fikri öne çıktı. Hangi yöntemin uygulanacağına dair il örgütlerinin öneride bulunması ve PM'nin karar vermesi, PM ve il örgütlerinin aday belirleme süreçlerinde eşgüdümlü hareket etmesi konusunda büyük oranda fikir birliği sağlandı.
3 DÖNEM SINIRI GELİYOR
Tüzük Komisyonu üyeleri; milletvekili, belediye başkanı, il başkanı
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Milletvekili Lütfü Türkkan skandalı açıkladı!2.ABD donanmasını alarma geçiren olay: Yaptırımları delen gemi Türk menşeli çıktı3.İddia: ‘Erdoğan’dan vekillere ekran izni'4.AKP'li Şamil Tayyar, partisinin 'ekran' krizini anlattı: 'Artık yüzde 50+1'in kolay alınamayacağı ortaya çıktı'5.Ankara'da düşen Libya uçağının kara kutusu neden Almanya'ya gönderildi?
6.AKP'li Çavuşoğlu'nun kardeşi de var: PFDK'ya sevk edildi7.Telegram'dan tetikçi ilanına gözaltı: Lütfü Türkkan duyurmuştu!8.İstanbul Barosu Başkanı: Cezaevlerinde sadece anneler değil, çocukları da cezalandırılıyor9.Futbolda bahis skandalı: TFF 9 hakemi PFDK’ya sevk etti10.Gazze'de ağır kış: Yakıt bitti hastanelerin servisleri kapanıyor!

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL

HÜSEYİN ODABAŞI
ÇOK OKUNAN HABERLER







