Avukata Erdoğan'a hakaret iddiasıyla hapis cezası

CHP Parti Meclis Üyesi, avukat Sera Kadıgil, "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan 1 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme ayrıca Kadıgil hakkında, vakıf, dernek, sendika, şirket kooperatif ve siyasi parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmaktan hapis cezasının infazı tamamlanıncaya kadar yoksun bırakılmasına karar verdi.

Avukata Erdoğan'a hakaret iddiasıyla hapis cezası

İstanbul 44'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya sanık CHP Parti Meclis Üyesi avukat Sera Kadıgil ve avukatları katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı ise duruşmaya katılmadı. CHP İstanbul Milletvekilleri Eren Erdem, Ali Şeker, İlhan Cihaner ve Barış Yarkadaş da duruşmayı izledi.


"AVUKAT OLARAK VERDİĞİM DİLEKÇEDEN DOLAYI İDDİANAME HAZIRLANDI"
Kadıgil mahkemede yaptığı savunmada, "İstanbul 3'üncü Fikri Sinai Haklar Hukuk Mahkemesi'ndeki davanın asıl sebebi, 17 Aralık ve 25 Aralık'ta olan yolsuzluk iddialarının ortaya çıkması amacıyla partimiz meclise birden fazla kanun teklifinde bulunmuştur. Biz de İstanbul il örgütü olarak 17-25 Aralık'ta ismi geçen 4 bakan ve Bilal Erdoğan'ın fotoğrafını genel merkezden gelen talimat üzerine parti binasının önünde asılmış. Bundan dolayı kişilik haklarına saldırı olduğundan bahisle dava açılmış. Bu davada avukat olarak dilekçe verdim. Bu dilekçemden dolayı iddianame tanzim edilmiştir" dedi.

DİLEKÇEDEKİ HUSUSLAR TAMAMEN İDDİA VE SAVUNMA DOKUNULMAZLIĞI KAPSAMINDADIR. HAKARET KASTI İÇERMEMEKTEDİR
Kadıgil konuşmasının devamında, "Avukatlık Kanunu'nun 59'uncu maddesi gereğince işlem yapılması gerekirken ilgili usule uyulmamış olup avukatlık mesleğinden doğan bir yargılama olduğundan bu nedenle mahkemenizin görevsiz olduğunu beyan ediyorum. Bu husus dikkate alınsın. İstanbul 3'üncü Fikri Sinai Haklar Hukuk Mahkemesi'ndeki dava dosyasındaki 13 sayfadan ibaret yazdığım dilekçedeki hususlar tamamen iddia ve savunma dokunulmazlığı kapsamındadır. Kesinlikle hakaret kastı içermemektedir" diye konuştu. 

1 YIL 9 AY HAPİS CEZASI VERİLDİ, CEZA ERTELENMEDİ
Avukatların yaptıkları savunmaların ardından kararını açıklayan İstanbul 44. Asliye Ceza Mahkemesi, sanığın Cumhurbaşkanı'na hakaret suçundan eylemine uyan TCK 299/1 maddesi gereğince 1 yıl 9 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi. Mahkeme, sanığın rıza göstermediği gerekçesiyle cezayı ertelemediğini de kararında belirtti. Mahkeme ayrıca, sanık Sera Kadıgil hakkında, TCK'nın 53/1-2 maddesi uyarınca vakıf, dernek, sendika, şirket kooperatif ve siyasi parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmaktan hapis cezasının infazı tamamlanıncaya kadar yoksun bırakılmasına da karar verdi. 

İDDİANAMEDEN
Şüphelinin İstanbul 3.Fikri ve Sinai Haklar Mahkemesi'ne vermiş olduğu dilekçede kullanmış olduğu ifadelerle Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'na hakaret etmek suretiyle üzerine atılı suçu işlediği belirtilerek, 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması talep edilmişti.

DURUŞMA ÖNCESİ AÇIKLAMA YAPTI
Duruşma öncesi Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanan CHP Parti Meclis Üyesi Sera Kadıgil ve CHP İstanbul Milletvekilleri Barış Yarkadaş ile Eren Erdem konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

"ÖĞRENCİLERİNİN, GAZETECİLERİN, AVUKATLARIN BU ŞEKİLDE MESNETSİZ YARGILAMALARA MALZEME EDİLMESİ..."
CHP Parti Meclis Üyesi Avukat Sera Kadıgil, "Bilal Erdoğan, İstanbul İl Başkanlığımıza ve CHP Genel Merkezi'ne fotoğraflarının kullanıldığı gerekçesiyle bir dava açmıştı. Partimiz adına bu davanın avukatlığını ben üstlenmiştim. Bu davada verdiğim savunma dilekçesinin Cumhurbaşkanına ve oğluna hakaret teşkil ettiği gerekçesiyle bugün ben yargılanıyorum" dedi. Açılan davanın avukatlığın savunma dokunulmazlığına aykırı bir dava olduğunu vurgulayan Kadıgil, "Önüne gelene dava açan bir Cumhurbaşkanıyla karşı karşıya olduğumuz için artık hem komik geliyor hem de trajik geliyor. 299'un mahiyeti başlı başına tartışmalı bir maddedir. Bu maddeye dayanarak lise talebelerinin, üniversite öğrencilerinin, gazetecilerin, avukatların bu şekilde mesnetsiz yargılamalara malzeme edilmesi tamamen toplumu sindirmeye ve korkutmaya yönelik bir harekettir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bunun karşısındayız, hiçbir şekilde de korkmuyoruz" diye konuştu.

YARKADAŞ: CUMHURAŞKANINI ELEŞTİREN HERKES, ADETA BİR SÜREK AVINA TABİ TUTULUYOR
CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş da Cumhurbaşkanı'na yönelik her eleştirinin hakaret olarak algılandığını ifade ederek, "Cumhurbaşkanını eleştiren herkes adeta bir sürek avına tabi tutuluyor" dedi. Bugüne kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bizzat şikayetçi olarak açtırdığı dava sayısının 1300'ün üzerinde olduğunu tespit ettiklerini belirten Yarkadaş, "Bir Cumhurbaşkanı düşünün yurttaşlarının neredeyse tamamıyla kavgalı ve davalı hale geliyor. Cumhurbaşkanı'nın ve siyasilerin eleştirilere daha tahammüllü olmaları gerekir" dedi.

"KİŞİYE ÖZEL KANUN"
Yarkadaş, Sera Kadıgil'in de yargılandığı Türk Ceza Kanunu'nun 299'uncu maddesinin kaldırılması için yedi kere kanun teklifi verdiklerini ve bu kanun tekliflerinin tamamının Ak Partililer tarafından reddedildiğini belirterek, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, TCK 299 gibi kişiye özel hazırlanmış kanunların insan haklarına aykırı olduğunu defalarca Türkiye'ye bildirdi. Ama ne yazık ki AKP iktidarı Cumhurbaşkanını korumak adına kişiye özel kanunla halkın üzerinde adeta dava terörü estiriyor" diye konuştu.

"HUKUKU GETİRDİKLERİ BU NOKTANIN SIKINTISINI İLERİDE ÇEKECEKLERDİR"
CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem de Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslenerek, "Hukuku bu noktaya getirmesinin bedelini birgün ağır bir şekilde ödeyecektir. Yargıyı birileri kendi içtihatlarına uygun bir şekilde dizayn etme çalışmasından geri adım atmadığı sürece hukuku getirdikleri bu noktanın sıkıntısını ileride çekeceklerdir" dedi.

<< Önceki Haber Avukata Erdoğan'a hakaret iddiasıyla hapis cezası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER