Çikolata devine 'kanserojen' suçlaması

Almanya’nın sivil toplum kuruluşlarından (STK) Foodwatch, Ferrero’nun Kinder çikolatası ve Lindt’in Fioretto çikolatalarda kanserojen riski taşıyan mineral yağlar bulunduğunu tespit etti ve çikolataların satışını durdurulmasını talep etti.

Çikolata nasıl hazırlanıyor?

Video: Arşiv

Greenpeace’in eski genel yöneticilerinden Thilo Bode tarafından 2002’de Almanya’da kurulan STK Foodwatch, bu ürünlerin içerisinde aromalı mineral yağ (MOAH) denen bir madde tespit edildiği konusunda uyarıyor. STK, Temmuz ayı testleri için 20 tane atıştırmalıktan oluşan bir liste belirlemişti. Bu ürünler arasında MOAH oranı en yüksek olanlar, Kinder’in sütlü çikolatası ile Lindt’in Fioretto’su oldu. Foodwatch bu yağların, Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu tarafından kanserojen ve mutajenik olma riski bulunan maddeler olarak tanımlandığını vurguluyor.

Üreticiler satışı durdurmaya yanaşmıyor

Foodwatch’un verdiği rakamlara göre, içlerinde hiç bulunmaması gereken bu madde Kinder sütlü çikolatada 1,2 mg/kg oranında öteki çikolatada ise 0,7 mg/kg oranında bulunuyor. Dolayısıyla kuruluş, bu maddenin çikolataların ambalajından geliyor olabileceği görüşünde. Foodwatch’un internet sitesinde yer alan bir bilgiye göre ambalajlar bu haliyle kansere yol açabilir ve genetik bozukluklara neden olabilir. Bütün bu risklere rağmen üreticiler bu ürünleri satıştan kaldırmaya yanaşmıyor.

Federasyon kendinden emin

Ferrero ve Lindt şirketlerinin de üye olduğu Almanya Şekerli Gıda Üreticileri Federasyonu ise kendi internet sitelerinden yaptığı bir açıklamada, Almanya’daki firmaların geçtiğimiz birkaç yıl içerisinde bu maddeyi tamamen ortadan kaldırmak için önemli çabalar sarf ettiğini ve gelişme kaydettiğini söylüyor.

Kinder sütlü çikolatanın üreticisi Ferrero şirketi de geçtiğimiz Perşembe öğleden sonra ortaya çıkan bu iddialara henüz yanıt vermedi. Söz konusu çikolatalar şimdilik hala piyasada yer alıyor.

MuhabirAjans
<< Önceki Haber Çikolata devine 'kanserojen' suçlaması Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER