'Çılgın Proje' için bir uyarı da bakanlıktan: İstanbul'u susuz bırakır

Marmara Denizi ile Karadeniz’i birleştirecek olan ve uzmanlar tarafından çevresel etkisi Türkiye sınırlarının ötesine taşacağı belirtilen Kanal İstanbul Projesi Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinde.

SHABER3.COM


'Çılgın Proje' olarak adlandırılan Kanal İstanbul için bir uyarı da Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan geldi.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre bakanlık, Kanal İstanbul projesiyle, Terkos Gölü ile Sazlıdere Barajı’nın devre dışı bırakılacağını belirterek İstanbul’un susuz kalabileceği uyarısı yaptı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ÇED süreci kapsamında görüşüne başvurduğu Orman ve Su İşleri Bakanlığı DSİ Etüt, Planlama ve Tahsisler Dairesi Başkanlığı 20 Mart 2018 tarihinde kapsamlı bir şekilde görüşünü iletti. ÇED görüşünde; projenin Türkiye’nin vizyon projesi olduğu belirtilirken “Projenin gerçekleşmesi esnasında İstanbul’un içme suyu kaynaklarını etkilemesi bakımından bazı hususlara dikkat edilmeli ve gerekli tedbirler alınmalıdır” denildi.

Bakanlığın ÇED görüşü yazısında; projenin en uygun koridoru olarak seçilen alternatif incelendiğinde, kanalın Terkos Gölü’nün doğusundan geçerek Sazlıdere Barajı ve Küçükçekmece Gölü’nü kullanarak Marmara Denizi’ne ulaştığının görüldüğü kaydedildi. Söz konusu güzergâhtan geçen kanalın Terkos Gölü besleme havzasını, Terkos-Kâğıthane içmesuyu isale hatlarını, Terkos-İkitelli İsale hatlarını kestiği, Sazlıdere Barajı’nı devre dışı bıraktığı belirtildi.

İstanbul’un içme suyu temin sisteminin dört ayaktan oluştuğu belirtilen yazıda; dört ayaktan biri olan Sazlıdere-İkitelli İçmesuyu Sistemi’nin su kaynağının Sazlıdere Barajı ve Terkos Gölü olduğu ifade edildi. Görüş yazısında; projenin alternatif olarak belirtildiği şekliyle yapılması durumunda Terkos Gölü’nün doğusunda kalan yaklaşık 20 kilometrekarelik bir su toplama havzasının devre dışı kalacağı ifade edildi:

“Buradan yaklaşık 18 milyon metreküplük bir su kaybı olacaktır.”

Görüş yazısında; projeyle birlikte Sazlıdere Barajı’nın da devre dışı kalacağı için toplam 52 milyon metreküplük bir su kaybının yaşanacağına dikkat çekilerek, “Toplam su kaybı 70 milyon metreküp olmaktadır” denildi.

Bakanlığın görüş yazısında; ayrıca İstanbul’un halihazırda 5 milyon nüfusunun su ihtiyacını karşılayan 15 yıl sonra da 7.5 milyon nüfusun su ihtiyacını karşılayacak olan Sazlıdere-İkitelli sisteminin devre dışı kalacağı belirtildi.

Bakanlığın görüş yazısında gerek Terkos Gölü’nün yıllık 140 milyon metreküp, gerekse Yıldız Dağları’ndan gelen 235 milyon metreküp ve Sazlıdere Barajı’ndan temin edilen 52 milyon metreküp olmak üzere toplam 427 milyon metreküp içme suyunun elden çıkmasının İstanbul’u bir anda susuzlukla karşı karşıya getirebileceğinin göz önünde bulundurulması gerektiği belirtilerek, bu konuda tedbirlerin alınması gerektiği vurgulandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kanal İstanbul’un İstanbul için büyük bir hata olacağını belirtmişti.
<< Önceki Haber 'Çılgın Proje' için bir uyarı da bakanlıktan: İstanbul'u... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER