Çin, AB Konseyi Başkanı Charles Michel'in ticaret fuarı açılış konuşmasını iptal etti

Çin, AB Konseyi Başkanı Charles Michel'in ticaret fuarı açılış konuşmasını iptal etti

SHABER3.COM

Çin Uluslararası İthalat Fuarı'nın açılışında konuşma yapması beklenen Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel'in video kaydının yayınlanmayacağı bildirildi. 

Üç Avrupalı diplomat, video kaydında Avrupa Konseyi Başkanı'nın Rusya'nın Ukrayna'daki "yasadışı savaşını" "ağır bir dille" eleştirdiği ve Çin'e olan ticari bağımlılığın "azaltılması" çağrısında bulunduğunu belirtti. 

Cuma günü gerçekleşecek fuarın açılış töreninde Michel'in yanı sıra Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Endonezya, Sri Lanka ve Belarus devlet başkanları ile Uluslararası Para Fonu ve Dünya Ticaret Örgütü başkanları hitap edecek. 

Charles Michel'in sözcüsü Barend Leyts yaptığı açıklamada, "Avrupa Konseyi Başkanı Michel Şanghay'daki 5. Hongqiao Forumu/CIIE'ye hitap etmek üzere davet edilmişti. Çinli yetkililer tarafından talep edildiği üzere, önceden kaydedilmiş bir mesaj sunmuştuk ancak bu mesaj kaldırıldı. Bu konuyu normal diplomatik kanallar aracılığıyla ele aldık" ifadelerini kullandı. 

Çin Dışişleri Bakanlığı'nın yanı sıra fuarın diğer organizatörleri olan Çin Ticaret Bakanlığı ile Şanghay Belediyesi konuya ilişkin yorum yapmadı.

"Avrupa'da ticari ilişkilerimizde denge istiyoruz"

Michel'in video kaydında Avrupa'nın fosil yakıtlar konusunda Rusya'ya aşırı bağımlı olduğu vurgulanarak bunun da ticaret dengesizliğine yol açtığı söylenecekti.

"Avrupa'da ticari ilişkilerimizde denge istiyoruz" dediği videoda bunun Çin ile olan ilişkilerde de geçerli olduğunun altı çizilecek "aşırı bağımlılıklardan kaçınılması" mesajı verilecekti. 

Michel ayrıca Çin'e Ukrayna'da akan kanın durdurulması için daha fazla çaba göstermesi çağrısında da bulunacaktı.

Çin, Rusya'nın 24 Şubat'ta başlayan Ukrayna işgalini açıktan eleştirmedi. Bu yöndeki telkinleri de reddetti. 

Şi ve Michel'in önümüzdeki günlerde Bali'de düzenlenecek olan G20 devlet başkanları zirvesine katılmaları ve burada bir araya gelmeleri bekleniyor.

AB'nde yayınlanan son raporda Pekin'in artık öncelikle "alternatif bir dünya düzeni vizyonu" geliştiren bir rakip olarak görülmesi gerektiği belirtilmişti.
<< Önceki Haber Çin, AB Konseyi Başkanı Charles Michel'in ticaret fuarı... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER