Çin'de satışı artırmak için kiralık yabancı furyası


Yabancı yüzlerin kullanıldığı tanıtım ve reklamların büyük rağbet gördüğü Çin'de, yabancılar artık Çinli şirketlerin "kiralık" listesine girdi. Yabancılar, giyim organizasyonlarında, reklamlarda, açılışlarda ve tanıtımlarda model, televizyon dizilerinde de aktör olarak özellikle Çin'in iç bölgelerinde oldukça rağbet görüyor.

Çin'in en büyük sanal alış veriş sitesi Taobao'da yer alan bir ilanda da, yabancı modellerin ticari amaçlı olarak bir saatliğine 499 yuan (80 dolar) karşılığında kiralanabildiği yer aldı.

Şimdilerde beyaz tenli yabancıların reklam amaçlı kullanımlarının pahalandığı belirtiliyor. New York Times'da yer alan habere göre, Çinli müşterilerin beyaz tenli yabancıları pahalı bulması halinde, zencileri tercih ettiği kaydediliyor.

Çin'deki genel kanıya göre, yabancıların kiralık olarak yer aldığı etkinlikte alınan verim diğerlerinden çok daha farklı oluyor.

Gazeteye konuşan yabancı bir aktör, "Hiçbir şey bilmeseniz ve eğitimsiz olsanız bile Batılı olmanız yeterli. Onlara sadece beyaz bir yüz gösteriyoruz." ifadelerini kullandı.

YABANCI BEYAZ TENLİLER, ÇİNLİ EMLAKÇILARIN GÖZDESİ

Çin'deki yabancı modeller de Çinli emlakçıların gözdesi durumunda. Zira ülkenin ekonomik büyümesine paralel olarak büyük atılım yaşayan emlak sektöründe, satılamayan milyonlarca ev boş bekliyor. Satışların artmasında yabancı beyaz tenli yabancılar da 'imaj' için kullanılıyor.

Çinli emlakçıların tercihi öncelikle beyaz tenli yabancılar. Çinli emlakçılar, Batı tarzı ev modellerini tanıtım filmlerinde kullanarak ev satışlarını arttırmayı ümit ediyor. İsmi verilmeyen Çinli bir emlakçı, "Satmak istediğimiz bir evin ilanına Batılı birisini koyduğumuzda, hem evin fiyatı artıyor, hem de satış daha kolay oluyor." diyerek durumu özetliyor.

Öte yandan, Çinli müşteriler söz konusu iş merkezlerine geldiği zaman yabancıların bütün yapmaları gereken, ortalıkta dolaşmak ve bazen müşterilere içecek gibi küçük ikramlarda bulunmak.

BEYAZ TENLİ YABANCININ YER ALDIĞI TANITIMDA EVLER PAHALI SATILIYOR

Çinli bir emlakçıya göre işin içinde ırksal bir sorun var. Zira bu işi yapan Batılı mankenlerin fiyatı Çinli mankenlere göre daha pahalı. Çünkü Batılı mankenlerin model olarak kullanıldığı evler, daha kolay ve daha pahalı satılıyor. Ayrıca eve daha üst sınıf bir hava veriyor.

Çin'de bu evlerin satışında model olarak çalışan ve ismini vermeyen bir Batılı, bazı durumlarda hiçbir eğitimleri olmadığı halde, kendilerini Çinli müşterilere inşaat mühendisi olarak bile tanıttıklarını belirterek, "Çin'de bir Batılıysanız, hiçbir bilginiz ya da eğitiminiz olmadan her şey olabilirsiniz. Bu evlerde herşey suni. Sadece etrafta dolanmanız ve Çinli müşterilere beyaz yüzünüzü göstermeniz yeterli. Bu imaj çok önemli. Çünkü böylece evin gerçek değerinin ne olduğunun bir anlamı kalmıyor. Çinliler o evi alıyorlar." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Çin'de satışı artırmak için kiralık yabancı furyası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER