Çin, geleneksel "maymun yılına" girdi


Çin'in 12 hayvanlı geleneksel ay takvimine göre Çinliler, 'keçi' yılını geride bırakıp 'maymun' yılına girdi. Çin yeni yılı, aynı zamanda Bahar Bayramı (Chunjie) olarak da adlandırılıyor.

Bu gece saatler gece yarısını gösterdiğinde başkent Pekin'deki tarihi Saat Kulesi'nde her yıl olduğu gibi 63 tonluk tarihi çan çalındı ve Çin resmen 'maymun' yılına girdi. Bununla birlikte şehrin semaları havai fişeklerle aydınlandı. Sokaklarda da çatapatlar patlatılıp, inanışa göre kötü ruhlar kovuldu. Pekin'de olası yangın ve yaralanmalara karşı önlemler arttırıldı. Wang isimli görevli, herkesin yeni yılını kutlayarak, yeni yılın herkese sağlık, mutluluk ve zenginlik getirmesini diledi. Çocuklar da ebeveynleriyle birlikte çatapat patlattı. Sokaklar ve evler, maymun figürlü fenerler ve süslerle donatıldı.

Yeni yıl dolayısıyla ailelerin tüm fertleri bir araya gelip, geleneksel birliktelik yemeği (tuannianfan) yedi. Yeni yıl akşamı yenilen geleneksel yemekte, Çin'in kuzeyinde genelde Çin mantısı (jiaozi), güneyinde ise pirinç unundan yapılan yeni yıl keki (niangao) yer alıyor. Bununla birlikte Çin yeni yılındaki masaları koyun ve inek eti, balık, tavuk eti ve yumurta gibi yiyecekler de süslüyor.

Yemekle birlikte ağırlıklı olarak orta ve üzerindeki yaş grubu halk, devlet televizyonu CCTV tarafından her yıl geleneksel olarak yayımlanan yılbaşı özel eğlence programını izledi.

Geçen yıla oranla havai fişeklerin atılması ve çatapat patlatılmasında bu yıl da belirgin bir azalma gözlemlendi. Yetkililer, hava kirliliğine neden olan havaifişek ve çatapat patlatma saatlerine geçen yıl olduğu gibi kısıtlama getirdi.
Çinli liderler de halkın bayramını, gönderdikleri kutlama mesajlarıyla kutladı.

Çin yeni yılı kutlamaları, Ay takvimine göre 12'inci ayın 23'üncü gününde başlıyor ve yeni yılın ilk ayının 15'inci gününe kadar 21 gün sürüyor.

ÇİN KÜLTÜRÜNDE MAYMUNUN ÖZELLİĞİ

Çin burcunda (zodyak) 12 hayvan bulunuyor (fare, öküz, kaplan, tavşan, ejderha, yılan, at, keçi, maymun, horoz, köpek ve domuz) ve bunların her biri bir yılı temsil ediyor. Bunlardan 9'uncu sıradaki maymun, canlılık ve zekâ sembolü olarak görülüyor. Maymun yılı, çok pasif ve uysal düşünülen koyun yada koç yılını izliyor ve maymun yılında doğan bebeklerin, kendinden emin, girişken, enerjik, akıllı ve yenilikçi olacağına inanılıyor. Dolayısıyla müstakbel ebeveynler tarafından bu yıl doğum tercihi olarak görülüyor.

Çincedeki maymun karakteri, güçlü erkek veya yüksek pozisyona benziyor. Birçok maymun türünde yaşlı erkekler gibi beyaz sakalı olduğundan maymun, aynı zamanda sağlık ve uzun ömrün bir sembolü olarak da kabul ediliyor. Antik Çin'de, insanlar, maymunun vebaya duyarlı olduğuna inanıyordu. Dolayısıyla tüccarlar genellikle atlarını hastalıklardan korumak için sıklıkla bir maymun ile seyahat ediyordu.

Çin'in en ünlü dört efsanesinden biri olan "Batı'ya Yolculuk" efsanesindeki Maymun Kral, Çin kültüründe en ünlü maymun olarak biliniyor. Birçok doğaüstü gücü olan Maymun Kral'ın görevi, Çin'in Tang Hanedanı (618-907) döneminde Hindistan'dan Budist sutraları almak için yolculuğa çıkan ünlü bir hacıyı korumaktı. Maymun Kral, cesaret, samimiyet ve şeytanla savaşan güç anlamına gelir. Çin'in güneyindeki Fujian eyaletinde, Maymun Kral'a aileleri koruyan olarak tapılıyor.

Çin'de Maymun Kral, aynı zamanda birçok geleneksel opera, film ve TV dizisi kahramanı konumunda. Ülkede "Batı'ya Yolculuk"un bir serisi 1986 yılından bu yana çeşitli televizyonlar tarafından 3 binden fazla kez gösterildi. CİHAN
<< Önceki Haber Çin, geleneksel "maymun yılına" girdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER