Çin'in deniz filosu İstanbul'da

Çin Deniz Kuvvetleri'ne ait 19. filo, dün İstanbul'a vararak, beş günlük dostluk ziyaretine başladı.

Çin'in deniz filosu İstanbul'da

2015 Çin-Rusya Deniz Ortak Tatbikatı'na katılan Çin Deniz Kuvvetleri'ne ait 19. filo, dün İstanbul'a vararak, beş günlük dostluk ziyaretine başladı.

Çin medyasına göre, 550 Weifang, 547 Linyi adlı füze firkateynleri ve 887 Weishanhu adlı lojistik gemisinden oluşan 19. Filo, Sarayburnu'na demirledi. Burada bir karşılama töreni düzenlendi. Törene Çin'in Türkiye Büyükelçisi Yu Hongyang, İstanbul Başkonsolosu Gu Jingqi, Türkiye Deniz Kuvvetleri yetkilileri, Türkiye'de yaşayan Çinliler, Çinli şirketler ve Çinli öğrenci temsilcileri katıldı. Törenin ardından gemilere çıkan Çinli şirket ve öğrenci temsilcileri, Çin donanmasına ait gemileri İstanbul'da görmenin kendilerini gururlandırdığını söyledi.

Bu ziyaret aynı zamanda, Çin Deniz Kuvvetleri filosunun Türkiye'ye yaptığı üçüncü ziyaret oluyor. Törende konuşan Büyükelçi Yu, tarihi olarak nitelediği ziyaretin, iki ülke ilişkilerine katkı sağlayacağına inandığını belirtti. Filonun komutanı Tümamiral Jiang Guoping ise söz konusu ziyaretin amacının, iki ülke ve iki ordu arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi olduğunu söyledi.

Türkiye'de Deniz Harp Okulu'nu ziyaret edecek filo, İstanbul Belediye yetkilileri ile görüşecek ve Deniz Kuvvetleri Kuzey Saha Komutanlığı'nı ziyaret edecek. Deniz filosu, İki donanma arasında basketbol dostluk maçı gibi çeşitli dostluk etkinlerine de katılacak.

19. filo, geçtiğimiz yıl Aden Körfezi'nde muhafızlık görevi ile Yemen'den Çinli ve yabancı vatandaşları tahliye etme ve son olarak geçtiğimiz gün sona eren Akdeniz'deki 2015 Çin-Rusya Deniz Ortak Tatbikatı'na katılmıştı.

Öte yandan Ertuğrul firkateyninin Japonya seyrinin 125. yıl dönümü dolayısıyla 1 Nisan'da 122 günlük Japonya seyrine çıkan TCG Gediz firkateyni, bu seyrinde 14 ülkede 18 liman ziyareti gerçekleştiriyor. TCG Gediz firkateyni, 3 günlük dostluk ziyareti için 22 Mart'ta Çin'in Qingdao limanına demirlemişti.

CİHAN
<< Önceki Haber Çin'in deniz filosu İstanbul'da Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER