Çin'in Nobel ödülü Robert Mugabe'ye verildi

Çin'in Nobel ödülü Robert Mugabe'ye verildi

Çin'in Nobel'i olarak bilinen 'Konfüçyüs Barış Ödülü' Zimbabve lideri ve Afrika Birliği Başkanı Robert Mugabe'ye verildi. Ödül Komitesi, "Mugabe, Zimbabve'ye ekonomik ve siyasi düzen getirmek, halkının refahını artırmak için çok uğraştı." açıklamasını yaptı.

Çin'in Global Times Gazetesi, 91 yaşındaki Afrika'nın en yaşlı liderinin, Microsoft kurucusu Bill Gates ve Güney Kore lideri Park Guen-hye'yi yenerek Konfüçyüs Ödülü'nü almaya hak kazandığını yazdı.

Öte yandan yerli ve yabancı insan hakları kuruluşları "Mugabe'nin 35 yıldır karşıtlarına sistematik şiddet ve işkence uyguladığı" gerekçesiyle ödüle şiddetle karşı çıktı. Zimbabve'de muhalefet Demokratik Halk Partisi Genel Sekreteri Gorden Moyo, "Mugabe idaresi kan, şiddet, kundaklama ve zulüm ile kaplıdır. Çin'in ödülü bizi çok rahatsız etmiştir." dedi.

Çin idaresi, 2010'da hapisteki muhalif yazar Liu Xiaobo'ya Nobel Barış Ödülü vermesine tepki göstermiş ve aynı yıl 'alternatif' Konfüçyüs Barış Ödülü vermeye başlamıştı.

Konfüçyüs Barış Ödülü'nün önceki sahipleri Rusya lideri Vladimir Putin ve Küba eski lideri Fidel Castro. Konfüçyüs ödülü, eski Çin filozofunun altın kupası ve 500 bin yuandan oluşuyor. CİHAN
<< Önceki Haber Çin'in Nobel ödülü Robert Mugabe'ye verildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER