Çin: Kamplardaki Uygurların çoğu serbest bırakıldı
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Salı, Temmuz 30 2019
Çin Sincan’daki tartışmalı eğitim kamplarında tutulan Uygurların çoğunun serbest bırakıldığını açıkladı. Türkiye ise Sincan’a bir gözlem heyeti göndereceğini bildirdi.
Çin, Sincan’daki tartışmalı eğitim kamplarında tutulan Uygurların çoğunun serbest bırakıldığını açıkladı. Başkent Pekin’de bir basın toplantısı düzenleyen Sincan Uygur Özerk Bölgesi Vali Yardımcısı Alken Tuniaz, "Eğitimlerini alan insanların çoğu topluma ve evlerine geri döndü" dedi. Kaç kişinin serbest bırakıldığını açıklamayan Tuniaz çoğunun bir iş bulduğunu söyledi.
Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Şöhret Zakir de serbest kalanların "yüzden 90'dan fazlasının" "sevdikleri ve uygun gördükleri bir iş" bulduğunu belirterek eğitim merkezlerinin bu bakımdan "etkin" olduğunu kaydetti.
Vali, kamplardaki müfredatta Çin hukuku, Çincenin Mandarin lehçesi ve "dinlerin gerçek anlamı" gibi konularda eğitim verildiğini söyledi. Zakir kamptakilere "normal dini gelenekleri yasal koruma altında nasıl uygulayabileceklerinin" öğretildiğini de belirtti.
"Domuz eti yemeye zorlandık"
Eğitim kamplarında kalmış olanlarsa zaten inançları nedeniyle buraya kapatıldıklarına dikkat çekiyor. Bu kamplardan birinde iki ay kalan Kazak bir iş adamı Fransız haber ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada merkezin tek amacının tutukluların din değiştirmesi olduğunu söyledi. İşadamı tutukluların domuz eti yemeye ve her sabah milliyetçi şarkılar söylemeye zorlandığını belirtti.
İnsan hakları örgütlerinin tahminine göre Uygur ve diğer Müslüman azınlıklardan 1 milyondan fazla insan Sincan'daki kamplarda tutuluyor ve bu kamplarda dinlerini, kültürlerini ve dillerini bırakmaya zorlanıyor. İddiaları reddeden Pekin bu kampların İslami radikalizmle mücadelede birer eğitim merkezi olduğunu ileri sürüyor.
Türkiye Sincan'a heyet gönderiyor
52. Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) toplantısı için Tayland’ın başkenti Bangkok'ta bulunan Tür
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Milletvekili Lütfü Türkkan skandalı açıkladı!2.ABD donanmasını alarma geçiren olay: Yaptırımları delen gemi Türk menşeli çıktı3.İddia: ‘Erdoğan’dan vekillere ekran izni'4.AKP'li Şamil Tayyar, partisinin 'ekran' krizini anlattı: 'Artık yüzde 50+1'in kolay alınamayacağı ortaya çıktı'5.Ankara'da düşen Libya uçağının kara kutusu neden Almanya'ya gönderildi?
6.AKP'li Çavuşoğlu'nun kardeşi de var: PFDK'ya sevk edildi7.Telegram'dan tetikçi ilanına gözaltı: Lütfü Türkkan duyurmuştu!8.İstanbul Barosu Başkanı: Cezaevlerinde sadece anneler değil, çocukları da cezalandırılıyor9.Futbolda bahis skandalı: TFF 9 hakemi PFDK’ya sevk etti10.Gazze'de ağır kış: Yakıt bitti hastanelerin servisleri kapanıyor!

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL

HÜSEYİN ODABAŞI
ÇOK OKUNAN HABERLER







