"Zulüm, Salgın ve Ramazan"

Muhterem Fethullah Gülen Hocaefendi, Ramazan ayı münasebetiyle özel bir sohbet yaptı.

Zulüm, Salgın ve Ramazan

Hocaefendi'nin 'Zulüm, Salgın ve Ramazan' başlığıyla sohbeti Herkul.org sitesinde yayınlandı.

Koronavirüs salgınına karşı dua seferberliği oluşturulmasının önemine değinen Hocaefendi,  “Böyle Mübarek aylarda insanlık için, kendiniz için böyle hareket etmek önemli. Hakka teveccüh de bulunarak, insanlığa musallat ettiği bu şeyi bir an önce kaldırmasını ondan dilemek. İnsanlık için moral olur, başkalarına da yol yordam öğretmiş olursunuz. Diğer insanlar sizin arkadaşlarınızla dua ediyor, Cenab-ı Hak size sevap kazandırıyor.” dedi.

‘Böyle demek Allah’a karşı saygısızlıktır’

Gülen, sohbetinde Koronavirüs salgınından dolayı başkalarının suçlanmaması gerektiğine dikkat çekerek, “Falanlar filanlara şöyle zulüm etmişlerdi de, falan haksızlık yapmıştı’ diye değil. Bu tip şeyleri başkasına fatura etmek gibi durumlara girmeye, bence işin içinde sıyrılmaya çalışmamamız lazım. Elden geldiğince insan kendinden bilmeli. ‘Benim yüzümden olmalı. Biz konumumuz hakkını verseydik, Cenabı Hak başkaların bize musallat etmezdi.” demeliyiz. Diğeri Allah’a karşı ayrı bir saygısızlık.” ifadelerini kullandı.

Haydar Baş’a dua

Gülen sohbetinde geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Haydar Baş’tan da ismini kullanmadan bahsederek, “Bir iki gün önce bir zat vefat etti. Ben ona çok ağlayarak dua ettim. Fakat bu zat hep ‘bunların hakkında ben gelmeye çalıştım’ diyordu. Ben de ‘Ya Rabbi bu sana geliyor. Namaz kılıyordu, oruç tutuyordu. Bize yaptıklarında dolayı bunu cezalandırma. Bahtına düştüm.” diye dua ettim.” şeklinde konuştu.

Kur’an’la bir kez daha tanışmak lazım

Gülen ayrıca Kur’an-ı Kerim’e hak ettiği değerin bir kez daha verilmesini belirterek, ” Yabancılaştığımız bu meseleyi temel mevzumuz, temel meselemiz haline getirmek lazım. Kur’an’la bir kez daha tanışmak lazım. Hemen yeni yeni nazil olmuş gibi.” ifadelerini kullandı.

Sohbetin diğer satır başları ise şöyle;

“Münacat koroları oluşturun, Cenabı Hakka toptan teveccüh edin. Hakka teveccüh de bulunarak, insanlığa musallat ettiği bu şeyi bir an önce kaldırmasını ondan dilemek. İnsanlık için moral olur, başkalarına da yol yordam öğretiş olursunuz. Diğer insanlar sizin arkadaşlarınızla dua ediyor. Çenab-ı Hak size sevap kazandırıyor.”

“Bu şeyin farklı versiyonları gelecek diyorlar. Bütün bunlar karşısında Cenabı Hakka tevüccüh edeceksiniz. Böyle Mübarek aylarda insanlık için, kendiniz için böyle hareket etmek önemli. Allah buna getirdi size. Hem Ramazan’ın sevabı, hem orucun sevabı, hem geceleri kalkmanın sevabı, secdeyi derinlemesini duymanın sevabı. Cenab-ı Hakkın ayrı bir lütfü bu.”

“Ama bunları ‘falanlar filanlara şöyle zulüm etmişlerdi de, falan haksızlık yapmışlardı’ diye değil. Bu tip şeyleri başkasına fatura etmek gibi durumlara girmeye, bence işin içinde sıyrılmaya çalışmamamız lazım. Elden geldiğince insan kendinden bilmeli. ‘Benim yüzümden olmalı’ demeli. Diğeri Allah’a karşı ayrı bir saygısızlık. Suçu başkalarında arama, doğru değil. Sen kendini temiz insan görmemelisin.İnsanlarda intikam alıyor gibi konuşmak doğru değil. Allah bizim de onların da canını alır.”

“Ama biz konumumuz hakkını verseydim, Cenabı Hak  başkaların bize musallat etmezdi.”

“Bir iki gün önce bir zat vefat etti. Ben ona çok ağlayarak dua ettim. Fakat bu zat hep bunların hakkında ben gelmeye çalıştım’ diyordu. Ben de ya Rabbi bu sana geliyor. Namaz kılıyordu, oruç tutuyordu. “Bize yaptıklarında dolayı bunu cezalandırma. Bahtına düştüm.” diye dua ettim.”

“İnsan olmak başka bir şey. İnsana saygıyla başlar. insana saygı ile devam eder, insana saygıyla biter.”

“Kur’an-ı Kerim’i hep kendini muhattap olarak almak. ‘Efendimize (sav) ne demişse; Cenabı Hak bana söylüyor’ diye.”

“Kur’an-ı çok okumak sürekli okumak. Kur’an-ı duyurma, duyanların vazifesidir. Meali ile birlikte okumak, yılda en azında 12 kere hatmetmek. Nafile ibadetlerde yüzüne bakarak okumak. Öncesinde en azında mealine bakmak. Yabancılaştığımız bu meseleyi temel mevzumuz, temel meselemiz haline getirmek lazım. Kur’an’la bir kez daha tanışmak lazım. Hemen yeni yeni nazil olmuş gibi.”

<< Önceki Haber "Zulüm, Salgın ve Ramazan" Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER