Çin, teknoloji ve finansmanla Latin Amerika'da


Afrika'daki yatırımlarıyla dikkat çeken Çin, altyapı, finansman ve teknoloji ile Latin Amerika ülkelerine açılıyor.

Çin Başbakanı Li Keqiang'ın kısa süre önce başbakan olarak gerçekleştirdiği ilk Latin Amerika ziyaretinde dev anlaşmalar imzalandı. Li'nin Brezilya, Kolombiya, Peru ve Şili gezilerinde milyarlarca dolarlık işbirliği anlaşmaları imzalandı. Bu kıtaya Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping de 2,5 yılda iki kez ziyaret gerçekleştirmişti.

Brezilya ile Çin'in 50 milyar dolarlık ortak yatırım fonu anlaşmasıyla birçok projenin önü açıldı. Söz konusu fon tarafından karşılanacak projelerden biri de Amazon ormanının ortasından geçmesi planlanan Pasifik-Atlantik demiryolu. Bu proje, Brezilya'nın Santos limanından başlayıp, Amazon'u geçerek, Peru'nun Pasifikteki limanı Ilo'da sona eriyor. Özellikle Çin için stratejik öneme sahip ve 10 milyar dolara mal olacak 5 bin 3 yüz kilometre uzunluğundaki demiryolu projesiyle Çin, ihraç mallarını Panama kanalından geçirmekten kurtulacak ve ihracat maliyetini azaltacak. Ortak yatırım fonunun çoğunluğu demiryolu, altyapı, enerji ve telekomünikasyon projelerine harcanacak. Gelecek yıl Ağustos ayında yapılacak Rio Olimpiyatları'na ev sahipliği yapacak Brezilya için Çin'in bu adımı büyük önem taşıyor. Li, burada ayrıca Çin yapımı metro trenine binerek seyahat gerçekleştirdi. Rio Olimpiyatları sırasında da bazı metro hatlarında Çin trenleri kullanılacak.

Li, Brezilya Başkanı Dilma Rousseff ile görüşmesinde sıcak mesajlar vermişti. Brezilya'nın en büyük ticaret ortağı Çin'in, Brezilya'nın devlet petrol şirketi Petrobras'a da 7 milyar dolarlık kredi vereceği belirtiliyor. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2003'te 6,5 milyar dolarken, bu rakam 2012'de 8,3 milyar dolara çıktı. Çin, Brezilya'daki en büyük 12'inci yatırımcı ülke konumunda bulunuyor.

Li'nin Latin Amerika ziyaretinden önce Çin, Rusya ile 25, Hindistan ile 22 milyar dolarlık işbirliği anlaşması imzalamıştı.

Li, uluslararası gezisinde Kolombiya, Peru ve Şili'ye de resmi ziyarette bulundu.

Çin Başbakanı Li Keqiang, Kolombiya'nın başkenti Bogota'da Devlet Başkanı Juan Manuel Santos'la bir araya geldi ve iki ülke arasında birçok işbirliği protokolü imzaladı. Li, başta altyapı olmak üzere Kolombiya'ya daha büyük yatırım yapacakları sözünü verdi.

Çin Başbakanı Li'nin Peru ziyaretinde de işbirliği belgeleri imzalandı. Cumhurbaşkanı Ollanta Humala ile görüşen Li, bu ülkeye yatırım yapacaklarını ifade etti. Görüşmenin ardından iki taraf arasında endüstri kapasitesi, enerji, maden, altyapı, karantina, sağlık ve uzay alanlarında işbirliği anlaşmaları imzalandı. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2010 yılında yürürlüğe giren serbest ticaret paktının ardından geçen yıl 14,5 milyar dolar oldu. Çin'in bu ülkedeki yatırımları da 14,2 milyar doları buluyor.

Li'nin Şili ziyaretinde de aralarında 3,5 milyar dolarlık döviz swap anlaşmasının olduğu milyarlarca dolarlık anlaşmalara imza atıldı. Li'nin Cumhurbaşkanı Michelle Bachelet ile görüşmesinden sonra imzalanan anlaşmalar, siyaset, ticaret, finans, madencilik, tarım, üretim kapasitesi, bilim ve teknoloji alanlarını kapsıyor.

Çin Başbakanı Li, Latin Amerika gezisinin ardından Çin'e dönüş yolunda İspanya'da aktarma yaptı. Li, burada İspanya Başbakan Yardımcısı Soraya Saenz De Santamaria ile görüştü. CİHAN
<< Önceki Haber Çin, teknoloji ve finansmanla Latin Amerika'da Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER