Cipli ehliyetlerde en büyük sorun biyometrik fotoğrafta yaşanıyor


Türkiye genelinde 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle verilmeye başlanan cipli ehliyetlerde biyometrik fotoğraflarda sorun yaşandığı belirtildi. Bursa Fotoğrafçılar Odası Başkanı Kamil Konuşkan, konunun hassasiyeti sebebiyle meslektaşlarına dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Cipli ehliyetler 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle Emniyet Genel Müdürlüğü ile Darphane ve Damga Matbaası tasarım uzmanlarının çalışmasıyla verilmeye başlandı. Mavi ve pembe rengin farklı tonlarının ağırlıkta olduğu yeni ehliyetler için sağlık raporu başta olmak üzere parmak izi ve biyometrik fotoğraf gibi evraklar isteniyor. Çalışma kapsamında 24 milyon mevcut ehliyet, yeni tip sürücü belgesiyle değiştirilecek. Bütün ehliyetlerin 5 yıl içinde değiştirilmesi planlanıyor.

Bursa Fotoğrafçılar Odası Başkanı Kamil Konuşkan, cipli ehliyetlerde biyometrik fotograf konusunda ciddi sıkıntılar yaşadıklarını ifade etti. 12 yıldır odada başkanlık yaptığını belirten Konuşkan, şunları söyledi: "Cipli kimlikler ve yeni çıkan ehliyetlerle ilgili fotoğrafların bizim fotoğrafçılarımız tarafından çekilmesi için bir hayli mücadele ettik. Yeni çıkacak cipli kimlikler önümüzdeki Mart ayı içinde Kırıkkale'de başlayacak ve Türkiye geneline yayılacak. Ehliyetler ise 1 Ocak itibariyle başladı. Yeni olduğu için üyelerimiz tarafından bazı şeyleri kullanamaz olduk. Çünkü hem emniyet müdürlüğünde yapılan çalışmalar içinde onların yeni gelen konuma adapte olmaları, tarayıcılarının farklı bir şekilde olması, hem de pasaportla aynı konumda değil. Üyelerimizden giden fotoğrafların bazıları geçmeme suretiyle sıkıntılar yaşamaya başladık ve bunları aşmamız gerekiyordu."

Bu nedenle Bursa'da trafik şube müdürlüğü ile ortaklaşa yaptıkları toplantıda tüm üyelerini konu ile ilgili olarak bilgilendirdiklerini anlatan Konuşkan, "Şuanda üyelerimizin çektiği fotoğraflarda artık ehliyetlere kabul görmeye başladı. Biz daha önce pasaportla ilgili fotoğraflarda 5'e 6 ebadında fotoğrafları kesmiyorduk. Şuanda ise tam 5'e onda 6 ve 3.2 kulaktan kulağa ve çene ile alın arası da 3.5 gibi kroplanarak etrafı tamamen beyaz olarak kesilip trafik şubedeki polis arkadaşlarımıza veriliyor. Burada fotoğraflarda çok önemli olan bir konuda şu, üzerinde parmak lekesi olmaması gerekiyor. Üyelerimizin buna çok dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü en ufak bir parmak izi oradaki taramada sıkıntı oluşturuyor. Ve vatandaşın tekrar fotoğraf çektirmesi gibi bir olaya neden oluyor." şeklinde konuştu.

Üyelerinden özellikle bu konuya duyarlılık isteyen Kamil Konuşkan, sözlerini şöyle tamamladı: "Şu anda bu şekilde gayet güzel gidiyor. Önümüzdeki ayda başlayacak olan cipli kimliklerle de ilgili nüfus vatandaşlık müdürümüzden de arkadaşlarımızla da toplantı yapıp görüş alış verişinde bulunuldu. Ancak sisteme yeni girildiği için onlarda bir şekilde sıkıntılar yaşayabilirler. İnşallah üyelerimizle beraber onu da Türkiye genelinde aşacağımızı ümit ediyorum." CİHAN
<< Önceki Haber Cipli ehliyetlerde en büyük sorun biyometrik fotoğrafta... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER