Çipras: Mısır ile MEB ilânı Türkiye'ye karşı değil


Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, "Mısır ile tarihi ve devamlı dostluk bağlarıyla bağlıyız." dedi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ile görüşmesinden sonra ortak basın toplantısında konuşan Başbakan Çipras, Münhasır Ekonomik Bölge'nin (MEB) belirlenmesi ve bunun gecikmesinde Türkiye'nin itirazlarının etkili olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine bir gecikmenin söz konusu olmadığını belirtti. Çipras, "Mısır'la ikili ve yarın yapılacak Yunanistan-Mısır-Kıbrıs (Rum) ülkeleri arasındaki üçlü işbirliği başka bir ülkeye karşı değildir." dedi. Çipras, uluslararası hukuk temelinde ulusal zenginlikleri değerlendirmek ve birlikte kalkınmak için inisiyatif alacak işbirliği yaptıklarını söyledi.

Sisi ile görüşmelerinde ikili ilişkileri detaylı bir şekilde ele aldıklarını belirten Çipras, Mısır ile çok güçlü temellere dayanan bir işbirliğine sahip olduklarını ve hükümetin de bunu derinleştirmek istediğini kaydetti. Bu bağlamda çok boyutlu ekonomik ilişkiler, enerji, MEB'in belirlenmesi, limanların birleştirilmesi, deniz ve hava taşımacılığı, inşaat ve bayındırlık alanlarında işbirliği perspektifinin bulunduğunu vurguladı. Enerji konusunun üzerinde durdu.

Görüşmelerin ardından iki anlaşma imzalandığını belirten Çipras, Kavala ve Dedeağaç limanları ile Mısır'ın İskenderiye ve Damietta limanları arasında işbirliği ve Yunanistan-Mısır enerji hatları ve ulaşımın birbirine entegre hale getirileceğini kaydetti.

SİSİ: İŞBİRLİĞİNİ GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ

Mısır lideri Sisi de iki ülke arasındaki işbirliği arzusundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Sisi bir soru üzerine bölgenin güvenliğine ilgi duyan ülkelerin desteğine ihtiyaç duyacaklarını belirtti. Silah kaçakçılığı konusunda ise uluslararası bir girişime gerek duyulduğunu ifade etti.

Yunanistan ile işbirliğinin gelişmesini istediklerini belirten Sisi, Münhasır Ekonomik Bölge'nin belirlenmesi konusunda uluslararası hukuka göre hareket ettiklerini ileri sürdü. CİHAN
<< Önceki Haber Çipras: Mısır ile MEB ilânı Türkiye'ye karşı değil Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER