Cizre ve Silopi'de okulların kapatılmasına tepki

Cizre ve Silopi'de okulların kapatılmasına tepki

Eğitim Sen Bandırma Şube Başkanı Mustafa Kocataş, 13 Aralık 2105 Pazar günü Şırnak'ın Cizre ve Silopi İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından öğretmenlere gönderilen telefon mesajı ile 'Kentleri boşaltın, operasyon yapılacak!' mesajının verildiğini söyledi.

Cumhuriyet Meydanında basın açıklaması yapıp yaşanan olaylara ve Bakanlığın kararına tepki gösteren Kocataş, "'Hizmet için eğitim semineri' gibi inandırıcılıktan uzak bir bahane sunulup, kamuoyu açıkça yanıltılmaya çalışıldı. MEB'in eğitim öğretim döneminin ortasında aldığı 'Hizmet için eğitim' kararının hemen arkasından her iki ilçede de sokağa çıkma yasağı ilan edilerek, okulların kapısına süresiz olarak kilit vuruldu. Cumhuriyet tarihinde ilk kez, devlet iki ilçede tüm öğretmenlerini toplu olarak eğitimden çekti. Öğretmenlerin bir bölümü ilçelerden can güvenliği endişesiyle alelacele ayrılırken, arkalarında bavullarını taşımaya yardım eden ve gözyaşları içinde 'Öğretmenim gitmeyin!' diye seslenen öğrencilerini bıraktılar. Sokağa çıkma yasağı nedeniyle evlerinde aileleri ile birlikte mahsur kalan öğrencilerimize ve orada kalan öğretmenlerimize böylesine büyük kaygılar yaşatmaya kimsenin hakkı yoktur." ifadesini kullandı.

'ÖĞRENCİLERDE PSİKOLOJİK YIKIMA NEDEN OLDU'

Öğretmenlerin, öğrencileriyle en çok bir arada olması gerektiği hassas bir dönemde, MEB'in böylesine inandırıcılıktan uzak bir karar almış olmasının düşündürücü olduğunu dile getiren Kocataş, "MEB, öğrencilerin öğretmenlerine en çok ihtiyaçları olduğu bir dönemde, öğretmenleri öğrencilerinden ve okullarından ayırıp, okulların boşalmasına ve öğrencilerin telafisi mümkün olmayacak kadar büyük bir psikolojik yıkım yaşamasına neden olmuş, on binlerce öğrencinin en temel hakkı olan eğitim hakkı zorla ellerinden alınmıştır." şeklinde konuştu.

'GELECEĞİMİZİ KAYBETME RİSKİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ'

Kocataş açıklamasının devamında şunları söyledi: "Okulların kapısına kilit vurduran, öğretmenleri öğrencilerinden ayıran savaş ve şiddet ortamında sadece bugünü değil, geleceği de kaybetme riskiyle karşı karşıyayız. Öğretmenleri öğrencilerinden ayırarak, öğrencilerin eğitim hakkını ellerinden almak pahasına atılan adımların ülkenin geleceği olan çocuklarımıza yapılacak en büyük kötülük olacağını unutmayalım. Sokağa çıkma yasağının ilan edildiği son bir haftada yaşanan gelişmeler, öğretmenliğin sadece 'okulda ders vermek' olmadığı, özellikle öğrenciler açısından çok daha fazlası olduğunu göstermiştir. Öğretmenler, geçmişten bugüne hep yaşamı ve yaşatmayı savunmuşlardır. Hangi gerekçeyle olursa olsun, ölümden ve şiddetten beslenenlerin karşısında barışı savunmak bizlerin öncelikli görevidir. Sokağa çıkma yasaklarının derhal kaldırılıp öğrencilerin ve öğretmenlerin güvenli bir ortamda eğitimlerine devam etmeleri sağlanmalı, çatışmalı sürece derhal son verilerek öğrencilerin, öğretmenlerin ve halkın günlük yaşamını alt üst eden tüm şiddet eylemlerine bir an önce son verilmelidir."

'ÖĞRENCİLERİN EĞİTİM HAKKI ENGELLENMEMELİ'

Kocataş, ülkenin geleceğini şekillendirmek gibi önemli bir görevi yerine getiren, bin bir zorlukla mücadele ederek gelecek nesilleri yetiştirmeye çalışan eğitim emekçileri savaşın değil barışın, barış içinde bir arada yaşamın savunucusu olduğunu vurgulayıp, "Hiçbir düşünce, hiçbir iktidar insanların yaşam hakkından, öğrencilerin eğitim hakkından daha önemli değildir. Eğitim ve bilim emekçileri olarak çağrımız insanım diyen, şiddet ortamından rahatsızlık duyan herkesedir; Yaşamı ve yaşatmayı hep birlikte savunalım" ifadesini kullandı.

Basın açıklamasına CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm ve çok sayıda sendika üyesi katıldı. CİHAN
<< Önceki Haber Cizre ve Silopi'de okulların kapatılmasına tepki Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER