Clinton ilk TV tartışmasından güçlenerek çıktı


ABD'de 2016 başkanlık seçimlerinin en önemli adaylarından Hillary Clinton, Demokrat Partili aday adaylarını bir araya getiren ilk tartışma programından güçlenerek çıktı. Eleştirleri ustaca savan Clinton, gecenin kazananı ilan edildi.

Demokrat Parti'nin 5 aday adayı CNN'de yayınlanan tartışma programında ilk kez bir araya geldi. Demokratların ilk tartışma programı adayların toplum tarafından ne kadar benimsendiklerinin değerlendirilmesi açısından büyük önem taşıyordu. 5 adayın katıldığı programda merkezdeki kürsüde yer alan 'güçlü aday' Clinton'ın performansı ABD medyasınca "temkinli ve parlak" şeklinde değerlendirildi.

Programda başkanlık için yeterli 'vizyon ve deneyime' sahip olduğunu anlatan Clinton, "Her zaman istikrarlı oldum. Hayatım boyunca her zaman aynı değerler ve prensipler için savaştım." dedi.

SANDERS'TAN 'E-MAİL' DESTEĞİ

Demokratların bir diğer güçlü adayı Bağımsız Senatör Bernie Sanders, Clinton'dan sonra en çok dikkat çeken isim oldu. Dış politika konusunda Obama yönetimi ve Clinton'a sert eleştiriler getiren Sanders, Clinton'ın başını çok ağrıtan e-mail skandalında güçlü rakibine arka çıktı. Hillary Clinton, resmi e-mail hesabına özel bir server'dan girerek güvenliği ihlal ettiği ortaya çıkınca büyük eleştiri almıştı.

Amerikan halkının e-mail tartışmasından bıktığını kaydeden Sanders, "Yeter bu kadar e-mail. Artık Amerika'nın yüz yüze olduğu daha ciddi meseleleri konuşalım." dedi. Bu jeste karşısında Sanders'a teşekkür eden Clinton, "bence de, bence de" cevabını verdi.

SURİYE'DE 'GÜVENLİ BÖLGE' ÖNERİSİ

Bir süredir Suriye'de uçuşa yasak bölge kurulması gerektiğini savunan Clinton, programda güvenli bir bölge kurulmasının insanların Suriye'den kaçmasının önüne geçebileceğini dile getirdi. Bu açıklama Clinton'ın tartışma programında Obama yönetimine yönelttiği ilk eleştiri oldu.

Eski Maryland Valisi Martin O'Malley, Suriye'de uçuşa yasak bir bölge kurulmasının hata olacağını söyledi. Sanders ise Suriye'nin bir 'bataklık' olduğunu ve ABD'nin bölgede yaşananlara müdahil olmaması gerektiğini savundu. Clinton ayrıca, Rusya'nın Suriye'deki savaşa müdahil olmasının kabul edilemez olduğunu ve ABD'nin bu konuda Putin'e karşı net bir tavır alması gerektiğini kaydetti.

Programdaki diğer aday adayları Rhode Island Eyaleti Eski Valisi Lincoln Chafee ve Eski Senatör Jim Webb ilk tartışmada yeterince dikkat çekmeyi başaramadı. Edward Snowden'ın ülkesine geri dönmesi gerektiği dile getiren Chaafee, Amerikan hükümetinin kanunlara aykırı hareket ettiğini ve Snowden'ın bunu ortaya koyduğunu kaydetti. Jim Webb ise söz aldığı kısıtlı zamanları kendisine yeterli zaman verilmemesinden şikayet ederek geçirdi. CİHAN
<< Önceki Haber Clinton ilk TV tartışmasından güçlenerek çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER