Çocukların yemek tabakları ayrı olmalı


Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, çocukların yemek tabaklarının ayrı olması gerektiğini söyledi. Selçuk, "Bu hem çocuğun özgüvenini sağlar hem de ne kadar yediğini kontrol edebilmede aileye yardımcı olur." dedi.

Şefika Aydın Selçuk, çocukların gelişimine ve obeziteden korunmaları için dikkat edilmesi gereken konulara ilişkin bilgi virdi. "Çocuğun bilişsel gelişimi için iyot tüketimine özen gösterilmelidir." diyen Selçuk, "İyot tüketimi IQ seviyesini 13,5 puan etkilemektedir. En iyi iyot kaynağı iyotlu tuzdur. Yemeklere pişmeye yakın tuz eklenirse günlük yeterli iyot sağlanır.Oluşabilecek kansızlık büyümeyi etkiler, dikkat ve algılamayı azaltır. Hastalık oluşma riskini arttırır. Demirden zengin gıdalar çocukların beslenmesinde muhakkak olmalıdır. Bunlar; et, tavuk, balık, yumurta, kurubaklagiller, pekmez, tahin, kuru meyveler, koyu yeşil yapraklı sebzelerdir. Bu besinleri C vitamininden zengin turunçgiller, domates, biber ve sebzelerle beraber tüketirsek daha iyi emilim sağlanır. Yemek zamanlarını aynı saatlerde olmasına özen gösterilmelidir." ifadelerini kullandı.

Yemeğin görünümünün, kokusunun ve sunumunun çocuk için seçici bir özellik olduğuna dikkat çeken Selçuk, şunları söyledi: "Hiç sevmediği gıdaları bazen sevdiklerinin arasına karıştırıp güzel bir sunumla yedirebilirsiniz. Zorlamadan sakin ve rahat bir ortamda yemek yemelerine ayrı bir özen gösterilmelidir. Çocuk oluşabilecek sıkıntılardan daha çok etkilenir ve iştahta azalma ile sonuçlanabilir.

Çocukların aktivitesini arttırmak amacı ile haftalık düzenli egzersizler yapmaya yönlendirilmeleri gerekir. Çağın hastalığı obezitenin çocukluk çağında başladığı ve bu dönemde yağ hücrelerinin oluştuğu unutulmamalıdır. Düzenli spor yapmaya alışmış çocukların obez olma riski daha düşüktür. Metabolizmalarını hızlandırır ve psikolojik açıdan çocuklara daha iyi gelir.

Çocukların sıvı alımını da takip etmek gerekir. Özellikle hazır meyve sularının çok tüketildiği şu dönemde çocuklarınızı taze sıkılmış meyve suyuna, süte, ayrana ve en başta suya alıştırmak en sağlıklısıdır. Yemek masasında asitli içecekleri gören çocuk ileriki dönemde bunu kendisine alışkanlık haline getirir. Unutmayın sizin beslenme tarzınız ileriki dönemde çocuğunuzun beslenme tarzına muhakkak yansır.

Son olarak çocuğunuza olan sevginizi şekerleme, tatlı ve çikolatalarla göstermek yerine onlara vakit ayırarak, onlarla spor yaparak, alışverişe giderek, yürüyüş yaparak, bowling vb. zevkli oyunlar oynayarak yapınız. Elbette ki çocuklar çikolata, tatlı ve fast food tüketebilirler fakat önemli olan bunları ara sıra alışkanlık haline dönüştürmeden ödül olarak vermektir.

Bu konuda en büyük görev ailelere düşmektedir. Kilo sorunu olan çocukların muhakkak bir doktor ve beslenme uzmanını görmeleri gerekmektedir. Beslenme ve diyet tedavisi çocuğun büyümesini yavaşlatmaz! Tam tersi bu dengeli beslenme sayesinde çocukların boy uzaması ve beyin gelişimi daha hızlı olmaktadır. Çünkü uygulanan diyet tedavisi çocuğun sadece yaşına uygun kiloya göre değil boyuna göre olması gereken kiloya göre takip edilir."

CİHAN
<< Önceki Haber Çocukların yemek tabakları ayrı olmalı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER