"Çocuklarınıza cinsel eğitimi doğru zamanda, doğru bilgilerle vermelisiniz"



Aile ve Evlilik Terapisti Dr. Obengül Ejder, çocuklarla cinselliği konuşabilmek için aile içinde hoşgörü, paylaşım ve güven duygusunun yerleşmiş olması gerektiğini söyledi. Cinselliğin, biyolojik ve sosyal olarak inşa edilen, kültürel ve dini inançları yansıtan bir olgu olduğuna dikkati çeken Ejder, anne babaların çocuklarıyla konuşmaktan utandıkları için bu konuda konuşmayı sürekli ertelediklerini ifade etti.

Çocuğun başka kaynaklara yönelmemesi için cinsel eğitimin anne, baba tarafından verilmesi gerektiğini vurgulayan
Dr. Obengül Ejder, "Oysaki genel anlamda cinsel eğitimin, çocukların ve ergenin bedensel, duygusal, sosyal, zihinsel ve cinsel gelişimlerini takip etmek; kız ve erkek rollerini kabul etmesine, kendi cinsinin özellikleri ve karşı cinsin özellikleri ile bir bütün içinde yaşamasına yardımcı olmak amacıyla verilen bilgilendirme çalışmalarıdır. Cinsel eğitim doğumdan başlayan ergenlik dönemini de içine alan uzunca bir süreçtir. Gerek anne, gerek baba tarafından verilecek cinsel eğitim, çocukların ve ergenin başka kaynaklara yönelmesini engelleyecektir." diye konuştu.

"ÇOCUĞA İYİ VE KÖTÜ DOKUNUŞU AYIRT ETMEYİ ÖĞRETMELİ"

Cinsel eğitime başlamak için belli bir yaş bulunmamasına rağmen, anne babaların çocukları okul öncesi dönemdeyken (3-4 yaş dolaylarında) ilk sorularla karşılaştığını dile getiren Ejder, "Açıklamalar sade bir dille, rahat, utanmadan ve bilimsel kaynaklardan yararlanarak yapıldığı taktirde, gelecekte karşılaşılabilecek olası zorluklar yaşanmayacaktır. Anne babalar çocuğa iyi ve kötü dokunuşu ayırt etmeyi öğretmeli, uygun cinsel davranışın sınırlarını belirlemeli, çocuğu doğru cinsel bilgiyle donatmalılar." şeklinde konuştu.

"ANNE-BABA TUTUMU ÇOK ÖNEMLİ"

Ergenlik döneminde babası ile konuşabilen, onun tarafından kabul gören ve aşağılanmayan; çocukluğundan itibaren baba-oğul kaliteli zaman geçiren bir erkek ergenin cinsel kimlik bulma sürecinin sağlıklı geçeceğini bildiren Ejder, şöyle devam etti: "Aynı şekilde annesi ile hiç korkmadan, yalan söyleme ihtiyacı duymadan konuşabilen kız çocuğu da merak ettiği tüm bilgiyi annesinden alabildiğinde yanlış bilgilerle donanmayacak, sınırlarını bilecek ve ileride kendi cinsel kimliği ile barışık, sağlıklı bir cinsellik yaşayabilecektir. Gençlere verilecek cinsel eğitimde en önemli mesaj, cinselliğin sadece kadın erkek arasındaki fiziksel bir ilişki olmadığı, aynı zamanda duygusal, sevgiye ve saygıya dayalı bir ilişki olduğudur."

CİHAN
<< Önceki Haber "Çocuklarınıza cinsel eğitimi doğru zamanda, doğru... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER