Çocuklarınızı sigara dumanından koruyun


Akciğer kanserinin en önemli sebebi sigaranın pasif içiciler üzerinde büyük etkileri olduğunu vurgulayan Bursa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Özcan Akan, vatandaşların ev ortamında sigara içerek çocuklarına kötü örnek olmamaları konusunda uyardı.

Bursa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Özcan Akan, Akciğer Kanseri Günü kapsamında açıklamalarda bulundu. Akciğer kanseri, normal akciğer hücrelerinin kontrol dışı çoğalarak akciğer içinde tümör oluşturması durumu olduğunu dile getiren Dr. Akan, "Akciğer kanseri, 20. yüzyılın başlarında nadir görülen bir hastalık iken, sigara içme alışkanlığındaki artışa paralel olarak sıklığı giderek artmış ve dünyada en sık görülen kanser türü haline gelmiştir. Özellikle erkek kanserleri arasında hem Türkiye'de hem Bursa'da yüzde 25 ile ilk sırayı almakta yani her 4 kanserden biri akciğer kanseri olmaktadır." şeklinde konuştu.

Akciğer kanserine hava kirliliği, radon gazı, asbest, tehlikeli atıklar ve radyasyon gibi çeşitli etkilerin sebep olabileceğini, ancak hastalığın en önemli nedenini sigara alışkanlığının oluşturduğunu ifade eden Dr. Akan, "Sigara ve diğer tütün mamulleri, akciğer kanserlerinin yüzde 90'ından sorumludur. Bu özelliği itibariyle de akciğer kanserleri, tüm kanser türleri arasında en çok önlenebilir olanıdır. Günde içilen sigara miktarı, içilen yıl sayısı, sigaraya başlama yaşı önemlidir. Sigaraya ne kadar erken yaşta başlanırsa, ne kadar uzun süre içilirse ve içilen sigara miktarı ne kadar fazlaysa risk o kadar artmaktadır. Ayrıca pipo, puro, nargile gibi tütün ürünlerini içeren maddeler, light sigara kullananlar da benzer şekilde risk altındadır" dedi.

Kamuoyunda pasif içicilik olarak adlandırılan, yani kendisi sigara içmeyen ancak uzun süre sigara dumanına maruz kalanlarda da akciğer kanseri riskinin arttığının altını çizen Dr. Akan, "Bilindiği gibi sigara yalnız içeni değil, aynı ortamda bulunanı da öldürmektedir. Sekiz saat sigara dumanına maruz kalmak, günde beş sigara içmekle eşit sayılırken, eşi sigara içen kadınlarda da akciğer kanserinden ölüm iki üç kat artmaktadır. Sigara içmeyenlerde çevresel tütün dumanına maruz kalma akciğer kanserini yüzde 32 oranında arttırmaktadır" diye konuştu.

ÇOCUKLARINIZA ÖZENDİRMEYİN

Sigaranın ev ortamında özellikle de çocukların yanında içilmemesi gerektiğini vurgulayan Dr. Akan, sigaranın çocukların sağlıklı gelişimini olumsuz etkilediğini ve ebeveynlerin bu konuda kötü örnek teşkil etmemeleri gerektiğini söyleyerek sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Sigara dumanına uzun süre maruz kalan çocuklarda; bronşit, zatüre, orta kulak iltihabı, astım, kronik solunum yolu hastalık belirtileri, tekrarlayıcı öksürük, hırıltı, balgam, büyüme geriliği, algılama ve davranış bozukluğu, kan kanseri ile lenf bezi kanseri hastalıkları görülebilir. Ayrıca çocukluk yaşlarında sigaraya başlayan bir kişide akciğer kanseri riski genç yaşlara kadar iner. Bu yüzden aileler çocuklarına sigaranın zararları hakkında bilgilendirme yaparak, ilerleyen yıllarda başlarına sigara içtikleri için gelebilecek kötü şeyleri anlatmalıdırlar," CİHAN
<< Önceki Haber Çocuklarınızı sigara dumanından koruyun Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER