Çoğu bebek, her yıl 300 bin kişi boğmacadan hayatını kaybediyor


Türkiye'de boğmacaya yakalanan hasta sayısının önceki yıllara kıyasla 2.5 kat arttığı bildirildi. KadıköyŞifa Sağlık Grubu Ataşehir Hastanesi Yeni Doğan Uzmanı Prof. Dr. İlknur Kılıç, uyguladıkları Koza Stratejisi ile bebekleri ölümcül olabilen bu hastalıktan koruyabildiklerini söyledi.

'Bordatella pertussis' adındaki bakterinin yol açtığı boğmaca enfeksiyonunun hava yolu ile bulaşan, çok hızlı yayılabilen bir hastalık olduğunu söyleyen Prof. Dr. İlknur Kılıç, "Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre; dünyada her yıl 50 milyon boğmaca vakası görülmekte, bunlardan toplam 300 bini hayatını kaybetmektedir. Her yaşta görülebilen ancak bebeklerde öldürücü olabilen boğmaca; özellikle bebekler açısından çok ciddi bir tehdittir. Akciğer problemi başta olmak üzere birçok kalıcı sağlık sorununa yol açabilir. Hastalık soğuk algınlığına benzer belirtilerle başlar, daha sonra hastada boğulurcasına, yoğun ve hızlı öksürük nöbetleri görülür. Bu hastalığa yakalanan bebekler ve küçük çocuklar nöbetler sırasında morarıp kusabilir, hatta boğularak yaşamlarını kaybedebilirler. Boğmacaya bağlı ölümlerin yüzde 83'ü 3 aydan daha küçük bebeklerde görülmektedir." diye konuştu.

Boğmacanın erişkinlerde de görülüdğünü dile getiren Prof. Dr. İlknur Kılıç, şöyle devam etti: "Boğmacanın hafif seyrettiği yetişkinlerde diğer solunum yolu enfeksiyonlarına benzer dirençli öksürük gelişir. Yapılan araştırmalarda 2 haftadan uzun süren öksürüklerin yüzde 20'sinin boğmacadan kaynaklandığı tespit edilmiştir. Bulaşma; Boğmaca bebeklere yüzde 75 oranında yakın çevresinden bulaşmaktadır. Bulaşma; yüzde 40 anne, yüzde 15 baba, yüzde 20 4-19 yaş arası kardeşlerden olmaktadır."

Boğmaca aşılarının hastalığa karşı bağışıklığının 10 yıl içerisinde azaldığını bilgisini veren Prof. Dr. Kılıç, "Doğurganlık çağındaki kadınların yarısında, ilk doz boğmaca aşısı yapılana kadar, bebeği koruyacak antikor titresinin olmadığı gösterilmiştir. Boğmacaya karşı bağışıklık aşıdan sonra ortalama 5- 10 yıl sonra azalmaktadır. Bu nedenle erişkinler boğmacaya yakalanıp yeni doğan bebeklere enfeksiyon bulaştırabilirler. Yeni doğanlarda ilk boğmaca aşısı 2. ayın sonunda yapıldığı ve yeterli bağışıklık 4. veya 6. ay aşısından sonra başladığı için boğmaca mikrobunu alan bebek boğmaca enfeksiyonu riski ile karşı karşıya kalmaktadır. Türkiye'de 2008 yılında yapılan bir çalışmada; boğmaca enfeksiyonunun ergen ve erişkin yaş grubunda eski yıllara göre 2.5 kat arttığı gösterilmiştir."

KOZA STRATEJİSİ NEDİR?

Koza Stratejisi; bebekleri boğmacadan korumak için bebekle teması olan anne-baba-kardeş, bakıcı ve sağlık çalışanlarının aşılanmasını öngören bir yaklaşımdır. İsteyen annelere, doğum sonrası taburcu olmadan, boğmaca aşısı uygulamakta ve bu hizmet ücretsiz olarak verilmektedir.
Yeni doğum yapmış anneye boğmaca aşısının yapılması son derece günli bir uygulamadır. Boğmaca aşısı canlı aşı değildir, bebeğe boğmaca mikrobu geçmez ve mevcut veriler, boğmaca aşısının her populasyonda güvenli olduğunu göstermektedir.
CİHAN
<< Önceki Haber Çoğu bebek, her yıl 300 bin kişi boğmacadan hayatını... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER