'Çökme operasyonuna' tepkiler çığ gibi

Boydak Holding CEO'su Memduh Boydak ile Kayseri Ticaret Odası Meclis Başkanı Mehmet Filiz'in aralarında olduğu 8 işadamının mesnetsiz bir şikâyetle gözaltına alınması iş dünyasını ayağa kaldırdı. TÜSİAD, “Yönetim kurulumuz derin kaygı duymaktadır. Tedirgin edici bu kasvetli atmosferin son bulmasını istiyoruz.” dedi.

'Çökme operasyonuna' tepkiler çığ gibi

Hükümetin İş dünyasına yönelik hukuk dışı müdahaleleri devam ediyor. Türkiye'nin en büyük gruplarından Boydak Holding'in CEO'su ve TÜSİAD Yönetim Kurulu üyesi olan Memduh Boydak ile Kayseri Ticaret Odası Meclis Başkanı Mehmet Filiz'in de aralarında bulunduğu 8 kişi dün Kayseri'deki algı operasyonunda gözaltına alındı.

Boydak hakkında, mütevelli heyeti başkanlığını yürüttüğü Melikşah Üniversitesi'ne tahsis edilen arazilerle ilgili mesnetsiz bir şikâyet olduğu iddia edildi. Operasyona iş dünyasından sert tepki geldi. Yazılı açıklama yapan TÜSİAD, Yönetim Kurulu'nun derin üzüntü ve kaygı duyduğunu bildirdi. Boydak'ın itibarlı ve saygın bir işadamı olduğu vurgulanan açıklamada, “Bu üzücü olay vesilesiyle, iş dünyasını ağır ithamlarla sürekli tedirgin eden kasvetli atmosfere dikkat çekmek ve bu gidişin son bulması gerektiğinin altını çizmek istiyoruz.” denildi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Boydak ailesini arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti. Eski MHP Milletvekili Lütfü Türkkan da, “Bu çökme operasyonunu lanetliyorum.” dedi.



Hükümetin iş dünyasına yönelik hukuk dışı müdahaleleri devam ediyor. Koç Grubu'na ait Tüpraş'a rekor vergi cezasıyla başlayan, Bank Asya yönetimine hukuksuz müdahaleyle devam eden baskıların son halkası holding patronları oldu. Koza İpek Holding'in asılsız gerekçelerle yüzlerce polisle basılması, Aydın Doğan'a ait Doğan Medya Grubu'na terör örgütü propagandası yapmak suçlamasıyla soruşturma başlatılması ve Alarko Holding'in onursal başkanı İshak Alaton'a inceleme başlatılmasının ardından, Türkiye'nin en büyük gruplarından Boydak Holding'in CEO'su Memhuh Boydak, Kayseri'de algı operasyonu çerçevesinde dün gözaltına alındı. Melikşah Üniversitesi'ne kamulaştırmada usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla yapılan operasyon bahanesiyle Boydak'ın gözaltına alınmasına iş dünyasından sert tepki geldi. Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nden (TÜSİAD) yapılan açıklamada, derneğin Yönetim Kurulu üyesi Memduh Boydak'ın gözaltına alındığı haberi karşısında Yönetim Kurulu'nun derin bir üzüntü ve kaygı duyduğu ifade edildi. Boydak'ın iş dünyasının itibarlı, saygın ve değerli bir mensubu olduğu vurgulanan açıklamada, “Memduh Boydak'ı, hakkındaki soruşturmadan aklanarak, bir an önce aramızda görmeyi umut ediyoruz. Bu üzücü olay vesilesiyle, iş dünyasını ağır ithamlarla sürekli tedirgin eden kasvetli atmosfere dikkat çekmek ve bu gidişin son bulması gerektiğinin altını çizmek istiyoruz.” denildi.

Hukuk devletinde iş dünyası da dahil hiçbir kurum ve kişinin yasal herhangi denetim ve soruşturmadan muaf olmadığı ve hesap vermesi gerektiği kaydedilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “Bununla birlikte, tüm vatandaşlarımız için her zaman dile getirdiğimiz gibi iş dünyası için de adil yargılanma hakkı, itibarın ve kişilik haklarının zedelenmemesi gereği ve ceza soruşturması süreçlerinin süratle sonlandırılması ihtiyacı esastır. Sorumlu bir iş dünyası temsil örgütü olarak yasal süreçlerin bu hassasiyetlere uygun olarak yürütülmesinin takipçisi olacağız. TÜSİAD Yönetim Kurulu olarak Memduh Boydak'a, Boydak ailesine ve çalışma arkadaşlarına geçmiş olsun dileriz.”

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Tarkan Kadooğlu da, yasaların bütün iş insanları için geçerli olduğunu, ancak kurumlarının itibarının gözetilerek işletilmesi gerektiğini kaydetti. Kadooğlu, “Memduh Bey değerli bir insan. Türkiye'nin yetiştirmiş olduğu değerli bir grubun başında. Şahsi olarak da kendisini tanıyorum. Bir an önce hukuk ve yasal süreç işlemeli ve netice alınmalı.” diye konuştu.

İş dünyasına baskılara tepki gösteren HSBC Türkiye eski Genel Müdürü ve eski Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Piraye Antika, Twitter hesabından “Boydak, Alarko, Hürriyet'in terörle bağlantısı iddiaları artık sıfır inandırıcılığı olan, gülünç ötesi suçlamalar. Çok ters tepecektir.” açıklamasını yaptı.

Eski milli futbolcu ve eski milletvekili Hakan Şükür de, sosyal medya hesabından Boydak'a yapılan operasyonu eleştirdi. Şükür, “Her sabah cinnet hali ülkemde!. 14 bin çalışanı olan Boydak Holding'e operasyon. Vergi vermek, vatanı sevmek suçu mu var!” ifadelerini kullandı. Mardin'de Özel Atak Koleji ve FEM Dershaneleri'ne yapılan baskına da tepki gösteren Şükür, “PKK'nın yaktığı, AKP döneminde silahlarla basılan Kızıltepe eğitim yuvası. Kürt çocukları okumasın mı diyorlar?” ifadelerini kullandı.

Hukukçular, Boydak'ın gözaltına alınmasının hukuk dışı bir uygulama olduğuna dikkat çekti. Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan, iktidarın gerçek teröristler varken sanal terörist gruplar oluşturmak istediğini söyledi. İlhan, “Ortada gerçek teröristler varken veya terörle mücadele edilmesi gereken bir ortam varken kendimize sanal terör veya sanal terör grupları oluşturamayız. Şu anda yapılan, sanal terör grupları oluşturmaktır.” dedi. Seçimden önce basın yayın gruplarına yapılan operasyonlara da tepki gösteren Baro Başkanı İlhan, “Seçime az bir zaman kaldığı süre içinde, somut hukuka aykırılık tespit edilmeden yapılacak her türlü operasyon, basın özgürlüğüne vurulmuş darbedir.” şeklinde konuştu.



Çamur at izi kalsın' politikası
Melikşah Üniversitesi'ne yapılan polis baskınına eğitimciler de tepki gösterdi. 12 Eylül darbesinden sonra ilk kez bir üniversiteye polis baskını yapıldı. Baskını muhalif sesleri susturmaya yönelik hareketin bir yansıması olarak değerlendiren Eğitim Sen Başkanı Kamuran Karaca, “Bu baskınlar ilkokul, anaokuluna kadar inmişti. Bunlarla yetinilmeyip artık üniversitelere baskınlar yapılıyor. Çamur at izi kalsın politikası uygulanmak isteniyor.” dedi. Pak Eğitim İş Sendikası Başkanı Abdullah Kayışkıran ise eğitim kurumlarına yapılan baskınların Türkiye'yi dünya siyasetinde üçüncü dünya ülkelerinin dahi altına indirecek üzücü bir hadise olduğunu belirtti. Kayışkıran, “Melikşah Üniversitesi, Kayseri halkı adına Türkiye'de ve dünyada yarışan bir kurum. Böylesi bir kurumun hukuksuz uygulamalarla hiçbir ilişkisi olmadığını söyleyebilirim. Siyasal iktidar, mevcut terör olaylarının, kötü ekonomik gidişin üzerini yapılan operasyon ve hukuksuz baskınlarla kapatmaya çalışıyor. Bu bir algı operasyonudur.” ifadelerini kullandı.

Aksiyon İş Başkanı Vedat Öztürk de, “Uzun süredir devam eden bu tür operasyonlar, hukuki birer işlem olmaktan çıkmış, hükümet ve çevresindeki çıkar gruplarının hukuksuz ve maksatlı siyasi saldırılarına dönüşmüştür.” diye tepki gösterdi. Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Adnan Öztürk, yaklaşık 14 bin kişiye iş veren ve Kayseri'de vergi rekortmeni olan bir kuruluş ile uğraşmanın hükümetin işi olmaması gerektiğini kaydetti.

TERÖRE KARŞI İSTİHDAM
1957'de Kayseri'de temelleri atılan Boydak Holding, mobilyadan tekstile, kimyadan pazarlamaya, demir-çelikten lojistiğe, enerjiden bilişime kadar birçok alanda faaliyet gösteriyor. 41 şirkete sahip holding çatısı altında Türkiye'nin en önemli markaları arasında yer alan İstikbal, Bellona, Mondi, İstikbal Mutfak & Banyo, Hes Kablo, Boyteks, Form Sünger gibi firmalar bulunuyor. 14 bine yaklaşan çalışanı ve yurt geneline yayılmış 2 bin bayisi faaliyette. Şirket 140'ı aşkın ülkeye ihracat yapıyor, yurtdışında 342 bayisi ile tüm dünyaya mal satıyor. Holding, İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde 7, ikinci en büyük sanayi kuruluşu listesinde 1 şirketi ile yer alıyor. Boydak Grubu iki sene önce 30 bin metrekare kapalı alana sahip tesis kurdu. 200'den fazla kişiye istihdam sağlanan tesis, bölgenin kalkınmasına katkı sağlarken, teröre karşı Boydak ailesinin duruşunu da sergiliyor.

<< Önceki Haber 'Çökme operasyonuna' tepkiler çığ gibi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER