Çölyak hastaları gluten ölçümünü kullan-at sensörle yapabilecek

Çölyak hastaları gluten ölçümünü kullan-at sensörle yapabilecek

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) 3. Ar-Ge Proje Pazarı'nın öne çıkan ilk üç projesi ödüllendirildi. Gıda sektöründe derece alan yenilikçi fikirler gıdalarda glutenin elektrokimyevi tayinine yönelik kullan-at sensör teknolojisi, ısıl olmayan teknolojilerle buğday ruşeymi stabilizasyonu ve erimeyen lokum dondurması olarak sıralandı. Birincilik ödülünü kazanan projeyle çölyak hastalarına büyük bir müjde de geldi. Glutensiz gıda yemek zorunda olan çölyaklılar, artık gluten içerip içermediğini kullan-at sensörle kolayca öğrenebilecek.

Tarım sektöründe ihtiyaç duyulan, yenilikçi, özgün proje ve fikirlerin teşviki amacıyla düzenlenen EİB 3. Gıda Ar-Ge Proje Pazarı'na, Türkiye genelinden 450 başvuru yapıldı. Ambalaj, baharat, biyoteknoloji, et, gıda, gıda işleme, hububat, kuru meyve sebze, şeker, su, süt, tarım, yağ, yaş, yem, zeytin ve diğer olmak üzere çeşitli kategorilerde değerlendirilen projeler arasından 179 tanesi uygun bulundu. En yüksek oyları alan 60 proje, 21-22 Nisan 2015 tarihlerinde Swissotel'de sergilendi.

Zeytinyağı üretim atığından üretilen ve doğada kendiliğinden yok olan biyobozunur gıda ambalajından meyve ve sebze tozları ile antioksidan aktivitesi arttırılmış çikolataya kadar birçok yenilikçi ve özgün projenin sergilendiği etkinlikte, ilk üç dereceye girenler açıklandı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, EİB Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk ile Gıda Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Birol Celep tarafından ödülleri verilen projeler şu şekilde sıralandı: 15 bin TL'lik birincilik ödülünü, Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Temel Eczacılık Bilimleri Bölümü Analitik Kimya Ana Bilim Dalı'ndan Ece Ekşin, Gülşah Çongur ve Arzum Erdem Gürsan, gıdalarda glutenin elektrokimyevi tayinine yönelik kullan-at sensör teknolojisi projesiyle kazandı. 10 bin TL'lik ikincilik ödülü, Necmettin Erbakan Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nden Mustafa Kürşat Demir'e, ısıl olmayan teknolojilerle buğday rüşeymi stabilizasyonu projesiyle gitti. 7 bin 500 TL'lik üçüncülük ödülü ise Gaziantep Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nden Aykut Önder Barazi ve Bengisu Erşan'ın birlikte hazırladığı, erimeyen lokum dondurması projesinin oldu. Ayrıca üç projeye bin 500 TL'lik mansiyon ödülü verilirken İzmirli iki lise öğrencisi de yarışmanın en genç katılımcıları olarak özel ödüllere sahip oldu.

'GIDA SEKTÖRÜNDE İNOVASYON OLMAZSA OLMAZ'

TİM Başkanı Büyükekşi, ödül töreninde yaptığı açılış konuşmasında, şehirlerde yaşayan nüfusun ve büyük metropollerin sayısının hızla artmasıyla birlikte küresel gıda talebi ve birim tüketimin de giderek arttığına dikkat çekti. Nanoteknoloji gibi yeni teknolojilerin, gıda alışverişi alışkanlıklarını kökten değiştirdiğini ifade eden Büyükekşi, "Bu anlamda farklı ürün talebine cevap verebilmek için yenilikçi üretim teknikleri geliştiriliyor. Türkiye, gerek coğrafi konumu gerek sahip olduğu iklim ve toprak koşullarıyla gıda üretimi açısından büyük avantajlara sahip. Bu avantajları kullanan bazı firmalarımız dünya markası olurken bazı firmalarımız da dünya markalarını satın alarak Türk markası yapıyor. Sektör, yeni atılımlarla ilerliyor." dedi. Gıda sektöründe 2023 yılı hedefinin 55 milyar olduğunu aktaran Mehmet Büyükekşi, şunları kaydetti: "Bu hedeflere ulaşmak için gıda sektörümüzün, geleneksel düşünce tarzını aşıp inovasyondan daha fazla yararlanması gerektiğine inanıyoruz. Hepinizin bildiği gibi biz TİM olarak, inovasyona özel önem veriyoruz ve bu konuda birçok çalışma yapıyoruz. Son dönemde üzerinde büyük önemle durduğumuz 2023 İnovasyon Stratejisi'nin belirlenmesini tamamlamak üzereyiz. Bu projede tüm sektörlerimizin inovasyon yol haritalarını çıkarıyoruz. Gıda sektöründe inovasyon olmazsa olmaz. 2012 yılında ilkini düzenlediğimiz proje pazarından çıkan, balık pullarını değerlendirme fikrini birincilikle ödüllendirdik. Bu fikir, TÜBİTAK desteğiyle gıda jelatinine dönüştü. Türkiye'de ilk defa balık pulundan gıda jelatini üretildi ve proje, sektörde taşları yerinden oynattı. 3. Gıda Ar-Ge Proje Pazarı'nda sergilenen 60 projenin de sektöre soluk getireceğine inanıyoruz." CİHAN
<< Önceki Haber Çölyak hastaları gluten ölçümünü kullan-at sensörle... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER