Çölyak hastalarının yüzde 96'sı hastalığını bilmiyor

Çölyak hastalarının yüzde 96'sı hastalığını bilmiyor

Dünyada her 100 kişiden 1'inin çölyak hastası olduğu, Türkiye'de ise çölyak hastalarının yüzde 96'sının bu hastalığa yakalandıklarını bilmediği ortaya çıktı.

HelpA Akademi kurucusu Gülşah Sam Orhan, ekmek gibi unlu gıdalarda bulunan "gluten" maddesine karşı gelişen ve alerjik bir reaksiyon sonucu oluşan çölyak rahatsızlığının, kişinin bilinçaltında yatan çeşitli nedenlerle tetiklenebildiğine dikkati çekti.

Araştırmaların her 100 kişiden birisinin çölyak hastası olduğunu gösterdiğini belirten Orhan, Türkiye'de çölyak hastalarının yüzde 96'sının bu rahatsızlığa yakalandıklarını bilmediğini aktardı. Orhan, çölyak teşhisi konulan hasta sayısının 20 bin civarında olduğunu kaydederek, bu hastalığa yakalanan bireylerin glutenle temastan sonra kronik ishal, yorgunluk, sinir sistemi rahatsızlıkları, anksiyete ve kilo kaybı gibi bir takım rahatsızlıklar yaşadığını vurguladı. Çölyakın ince bağırsağı vuran, geç teşhis edilirse kişiyi kolon kanserine kadar götürebilecek bir hastalık olduğuna işaret eden Orhan, erken teşhis için başvuran hastalara bilinçaltı seanslar düzenleyerek hastalığın seyrini değiştirmenin mümkün olduğunu belirtti.

Çölyak hastalığında bilinçaltı tedavisinin büyük önem taşıdığına işaret eden Orhan, "Genellikle anksiyetenin altından birçok zaman Çölyak çıkabiliyor. Danışanlarımızda hastalığı tetikleyen nedenleri bilinç altı terapi yöntemi ile tespit ediyoruz. Böylece hastalığı tetikleyen nedenleri ortadan kaldırıyoruz. Bu durum hastalığın tedavisini kolaylaştırıyor." dedi.

"KREŞ YA DA YUVAYA VERİLME DUYGUSU DA ÇÖLYAK'IN SEBEPLERİNDEN"

8-12 aylık bebekler ile orta yaş grubunda daha çok rastlandığını bildiren Orhan, bağımlılıklarından ya da çok sevdiği şeylerden ayrı kalanlarda bu hastalığın daha sık gözlendiğini ifade etti.

Hastalığın kalıtımsal olmasına karşın, bebeklik dönemlerinde ortaya çıkmayabildiğini vurgulayan Orhan açıklamasını, "Çölyak, ileri yaşlarda tetikleyici sebeplerle ortaya çıkabilen bir hastalık. Çok sevdiği arabasını satmak ya da evinden çıkmak zorunda kalanlarda Çölyak hastalığına yakalanma riski artıyor. Çocuklarda ise kreş veya yuvaya verilmek, anne baba tayini gibi nedenlerle öğretmeninden ayrılmak tetikleyici sebepler arasında. Çok sevdiği oyuncağı ya da örneğin battaniyesi atılan bebeklerde de çölyaka rastlayabiliyoruz. Ayrıca sigara ve alkolü bırakanlar, hamileliğin 7'nci ayı sonrası bebeğini kaybeden kadınlar bu hastalığa en sık rastlanan kişiler." diye tamamladı. CİHAN
<< Önceki Haber Çölyak hastalarının yüzde 96'sı hastalığını bilmiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER