Koronavirüs salgını geri döndü: En sıkı önlemler alınıyor, OHAL uzatıldı

Yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgınında küresel çapta vak'a sayısı 16,8 milyonu geçerken, başta Belçika, Almanya, Avustralya ve Hong Kong olmak üzere birçok yerde çok sıkı yasak ve önlemler getirildi. İtalya'da OHAL uzatıldı. Türkiye'de ise son 24 saatte 15 kişinin hayatını kaybettiği ve 963 kişiye Covid-19 teşhisi konulduğu açıklandı.

SHABER3.COM

Yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgınında bir türlü normalleşme başlayamıyor… 2020 yılının başında salgından en fazla etkilenen ülkeler çok sıkı tedbir, tecrit ve karantina uygulamalarıyla salgını kontrol altına almayı başarmıştı. Öyle ki başta Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok bölgede normalleşme başlamış ve yaşam normale dönmüştü.

Normalleşmeye dönülmesiyle birlikte vak'a ve Covid-19’a bağlı sebeplerle hayatını kaybedenlerin sayısında yeniden bir artış yaşanması yetkilileri daha sıkı tedbirler almaya zorladı. 

Resmi verilere göre dünya çapında 16.8 milyondan fazla insanda tespit edilen ve 663 binden fazla insanın ölümüne sebep olan Koronavirüs ile ilgili flaş kararlar peş peşe gelmeye başladı.

EN SIKI KURALLAR HONG KONG’DA

Hong Kong, salgının ilk dalgasında bile uygulanmayan sıkı tedbirlere imza attı. Bugün uygulanmaya başlayan yasaklarda insanların restoranlarda yemek yemesi yasaklanırken, en sıcak günlerini yaşayan Hong Kong’ta plaja ve havuza gitmek yasaklandı. 

İki kişiden fazla insanın bir araya gelmesine de yasak getirildiği açıklandı.

BELÇİKA’DA GENÇLERE UYARI

Avrupa’nın kalbi Belçika’da sosyal mesafe kuralları sıkılaştırıldı. Birçok şehirde vak'a sayısının artmasıyla birlikte Belçika’da dışarıda 5 kişiden fazlanın bir araya gelmemesine karar verildi. 

Son bir haftada 1.952 yeni vak'a görülen Belçika’da ailenin haricinde 5 kişiden fazla insanla buluşanlara ceza verilmesine karar verildi. Daha önce bu kural 15 kişiyle bir araya gelmekti.

Belçika şehri Antwerp’te pazartesi günü geceleri sokağa çıkma yasağı getirirken bar ve lokantaların 23:00’te kapatılmasına karar verildi. 

Antwerp Belediye Başkanı Cathy Berx, “Gerekli olmadıkça Antwerp’e gelmeyin. Mümkün olduğu kadar evde kalın.” derken gençlerin de hem kendilerini hem de büyüklerini tehlikeye atmaması için sokağa çıkmaması gerektiğini söyledi.

ÇİN’DE NİSANDAN BERİ EN YÜKSEK VAK'A

Koronavirüs salgınının çıkış noktası olarak bilinen Çin’de de vak'a sayısı hızla artmaya devam ediyor. 

Çinli yetkililer ülkede 28 Temmuz günü 101 yeni vak'a tespit edildiğini duyurdu. Bu sayı nisan ayının ortasından beri en yüksek günlük vak'a sayısı olarak kayıtlara geçti.

Yetkililer özel takip sistemleri ve uygulamaları aracılığıyla salgını tespit edebildiklerini açıklarken, bazı bölgelerin kapatıldığını duyurdu. Yeni vak'aların ülkenin batısındaki Xinjiang bölgesinde artış gösterdiği belirtildi. 

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, 101 vak'adan 89’unun bu bölgede tespit edildiğini açıkladı.

JAPONYA’DA EN YÜKSEK SAYI

Geçen aylarda corona virüsü salgınına erken müdahale ederek hızını yavaşlatmayı başaran Japonya’dan acı haber geldi. Japonya Sağlık Bakanlığı, salı günü tam 981 yeni vak'a tespit edildiğini duyurdu. 

Yetkililer salgının başladığı günden beri en yüksek günlük vak'a olduğunu duyurdu. Ülkede en son 23 Temmuz’da 966 yeni vak'a tespit edilmişti.

Güncel artış ve verilerle birlikte Japonya’da Koronavirüs vak'a sayısı 32 bin 613 artarken, 1.014 kişinin hayatını kaybettiği kaydedildi.


ALMANYA’DAN TURİSTLERE MECBURİ TEST

Almanya, Avrupa’da vak'a sayısındaki artışın ardından “riskli bölgelerden” gelenlere Korona testi yapılmasına karar verdi. 

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, “Ülkeye gelen gezginlerin diğerlerine hastalık bulaştırmasını engellemeliyiz.” dedi.

İTALYA’DA OHAL UZATILDI

Salgından en çok etkilenen ülkelerden biri olan ve halen Covid-19’un etkilerini azaltmaya çalışan İtalya’da Başbakan Giuseppe Conte ülke genelinde uygulanan OHAL’in uzatılmasına karar verdi. 

Conte, OHAL’in ekim ayına kadar uzatılacağını açıkladı.

<< Önceki Haber Koronavirüs salgını geri döndü: En sıkı önlemler... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER