Covid-19 için en riskli kan grubu belirlendi
⏱ Okuma Süresi 2 dk•Yayınlanma Pazar, Haziran 7 2020
Dünya genelinde 7 milyonu aşkın kişinin enfekte olmasına, 400 bine yakın kişinin de hayatını kaybetmesine neden olan koronavirüse ilişkin yapılan bir araştırmada Covid-19 için en riskli kan grubu belirlendi.
Buna göre A kan grubundan kişilerin koronavirüse yakalanma ihtimali daha yüksek. O kan grubu ise daha düşük olarak belirlendi.Almanya ve Norveç’te yapılan araştırma bazı kan gruplarına sahip kişilerin koronavirüse yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu ortaya koydu.
Araştırmada, İtalya ve İspanya’da hastanelerde oksijen almak zorunda kalan veya solunum cihazına bağlanan bin 610 hastanın kan örnekleri üzerinde genetik incelemeler yapıldı. Araştırmada, insan genomunda iki noktanın Covid-19’da solunum riskiyle bağlantılı olduğu tespit edildi. Bu noktalardan birinin de, kan grubunu belirleyen gen olduğu ortaya çıkarıldı.
Buna göre, A kan grubundan hastaların oksijene ihtiyaç duyma veya solunum cihazına bağlanma oranı yüzde 50 daha yüksek. 0 kan grubundan hastaların riski ise yüzde 35 daha az olduğu tespit edildi.
Araştırmayı yürüten bilim insanları, belirli bir kan grubuna sahip olmakla Covid-19’u daha ağır geçirmek arasında doğrudan bir neden-sonuç ilişkisi kurulabilmesi için daha fazla çalışma yapılması gerektiği belirtti.
Daha önce de ABD ve Çin’de yapılan araştırmalarda, A kan grubuna sahip kişilerin virüsten daha çok, 0 kan grubunun ise daha az etkilendiği tespit edilmişti.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Karaca ve Baransu cephesinden Cemal Enginyurt'a çifte yalanlama2.İHA krizinde bilinmeyen detaylar gün yüzüne çıkıyor!3.Yerlikaya'dan saatler sonra açıklama: 3 polis şehit oldu, 6 IŞİD'li öldürüldü4.Başsavcılıktan Sadettin Saran'ın ikinci testi hakkında açıklama5.Bizi karıştırmayın! Almanya 'teknik yetersizilk' gerekçesiyle kara kutuyu incelemeyi reddetti!
6.Fatih Altaylı hakkında tahliye kararı7.Yandaş basında 'yandaşlık' kavgası: Cem Küçük, Hande Fırat'ı 15 Temmuz'la hedef aldı8.Yargıtay'dan Narin Güran kararı!9.İktidara tepkiler çığ gibi: 'Ülke terörist kampına dönüştü, iktidar muhaliflerin peşinde'10.Türkiye'yi sarsan IŞİD operasyonu: 5 savcı görevlendirildi, 5 gözaltı var

ABDULLAH AYMAZ

ORHAN KESKİN

ARİF ASALIOĞLU

KADİR GÜRCAN

ŞERİF ALİ TEKALAN
ÇOK OKUNAN HABERLER

Karaca ve Baransu cephesinden Cemal Enginyurt'a çi...

İHA krizinde bilinmeyen detaylar gün yüzüne çıkıyo...

Yerlikaya'dan saatler sonra açıklama: 3 polis şehi...

Başsavcılıktan Sadettin Saran'ın ikinci testi hakk...

Bizi karıştırmayın! Almanya 'teknik yetersizilk' g...


