Crans Montana Forumu Fas'ın güneyinde başladı


Fas Kralı Majesteleri 6'ıncı Mohammed'in himayesinde Dakhla kentinde düzenlenen Crans Montana Forumu'nun 27'inci oturum çalışmaları başladı.

"Afrika ve Güney-Güney İşbirliği" konulu foruma 131 ülkeden ve 21 bölgesel uluslararası organizasyondan, 850'si yabancı toplam binden fazla yüksek mevkili kişi katılıyor. Açılışta, Fas'ın 12 bölgesinden biri olan Dakhla-Oued Eddahab Bölgesi'nin Başkanı Ynja Khattat, Kral 6'ıncı Mohammed'in forum katılımcılarına hitap ettiği mesajını okudu.

Kral mesajında, "Bizim kıtamız onlarca yıldır sömürge tarafından dayatılan bir dünya paylaşımının yaralarını çekti, kendisinin yabancı olduğu ideolojik çatışmaların etkilerine katlandı. Afrika'nın tarih ve coğrafya üzerindeki haklarını geri alma zamanı gelmiştir. Bu tarih yüzyıllardır devam eden mübadeleler ve çeşitli bağlantıları olan zengin bir tarih. Bu coğrafya bölgesel bütünleşme ve tamamlayıcılık içeren birliktelik istiyor. Afrika artık uluslararası işbirliğinin ana ortağı olmalı. Diğer aktörler için olan bu işbirliğinin ya da meselenin basit bir nesnesi olmamalı." dedi.

Güney-Güney İşbirliği'nin sadece bir slogan olmaktan öte olduğunu söyleyen Kral, "Fas, Güney-Güney İşbirliği'ni dış politikasının temel ekseni ve uluslararası eylemininin merkezi haline getirdi." ifadelerini kullandı.

Crans Montana Forumu için Dakhla kentinin ikinci defa seçilmesinin bir sembol olmaktan öte olduğunu söyleyen Fas Kralı, "Bu tercih, bir buluşmanın arayüzü, kuzey ile güney arasında ticari, beşeri ve atalardan gelen bilgilerin mübadeleler kavşağında Fas Sahrası vizyonunun yeniden doğuşunu ifade ediyor." sözleriyle forumun Dakhla kentinde düzenlenmesinin önemine vurgu yaptı.

BM İklim Değişikliği Konferansı'nın (COP 22) önümüzdeki Ekim ayında Fas'ın Marakeş kentinde düzenleneceğini hatırlatan Kral 6'ıncı Mohammed, "Bizim iddiamız birleşik, güçlü, hareketli ve sonunda dinlenen ve duyulan bir Afrika sesi duyurmak." dedi.

Öte yandan, Crans Montana Forumu'na katılan ve yerel bir medya kuruluşuna konuşan Fransa'nın eski Adalet Bakanı ve şu anda Avrupa Parlamentosu Milletvekili Rachida Dati, Ban Ki-Moon'un Batı Sahra konusunda söylediklerini büyük bir şok içinde karşıladıklarını söyledi. Dati, "Onun bu ifadelerini kınadık. Bu ifadeleri geri almasını istedik. Bu ifadelerinden dolayı özür dilemelidir. Zira bu kabul edilebilir bir şey değil." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Crans Montana Forumu Fas'ın güneyinde başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER