Cumhur İttifakı’nın yeni hedefi Davutoğlu mu?

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Cumartesi, Ekim 24 2020
Son günlerin en revaçta tartışma konusu muhalefet partilerinin içinde yaşanan gerilimler. Türkiye’de son günlerde erken seçim tartışmalarıyla birlikte HDP’ye yönelik baskılar daha da artarken, İYİ Parti’yi bölecek taktikler de parti içindeki tatışmalarla sahaya sürüldü.


Cumhur İttifakı’nın seçimde yeterli yüzde 50’yi bulamadığını, bu yüzden muhalefet cephesini dağıtmak istediği yorumları giderek sıkça dile getiriliyor. 

BirGün’den Yaşar Aydın da bugünkü yazısında son iki ay içerisinde yaşanalar AKP ve Cumhur İttifakı’nın seçim stratejisinde muhalefeti bölmek ve etkisiz kılmanın olduğu çok açık olduğuna dikkat çekiyor. 

"Ancak tüm devlet gücüne rağmen AKP’nin bunları hayata geçirmesi zor görünüyor” diyen Aydın, devam ediyor:

"Muhalefet 31 Mart seçimleriyle birlikte Cumhur İttifakı’nın çözüldüğünü, kendileri için de iktidarın ucunun görüldüğünü düşünüyor. Bu motivasyonun devamı bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ayrılıkları görünmez kılabilir, sorunların derinleşmesini öteleyebilir.

Türkiye’de siyaset 31 Mart seçimlerinden sonra yeni bir döneme girdi. İster parti içinde ister cephe içinde olsun her tartışmanın önümüzdeki siyasi dizilişe etkisi olacak. Hiçbir tartışma partilerin kendi çatısı altında kalmayacak.

Ekonomik ve siyasal kriz yaşayan Erdoğan iktidarının en büyük korkusu gerçek sorunların halkın gündeminde kalması ve bunun Cumhur İttifakı’na, oradan da örgütüne doğru ilerlemesidir. Bu koşullarda savaş alanının muhalefet partilerinin evininin içi olması en çok isteyeceği şeydir. Beklentisi enerjisini içe harcayan, AKP ile cebelleşecek takati olmayan bir muhalefet. Bir yandan muhalefeti felç ederken diğer yandan küçük parçalar olsa da erimesini bekliyor.

Bu sürecin bir başka sonucunun da kendisinden ayrılan grupların oluşturduğu partilerin kopardığı seçmenin de başka türlü ikame edilmesidir. Muhalefet içinden kopacak (Sarıgül, Özdağ, muhafazakâr Kürtler vb.) bazı isimlerin oluşturacağı küçük yapılarla oy oranını artırmayı planlıyor."

Bu haberler de ilginizi çekebilir