'Cumhurbaşı Anayasa ve hukuk tanımıyorsa halkı hukuka nasıl davet edeceğiz'

'Cumhurbaşı Anayasa ve hukuk tanımıyorsa halkı hukuka nasıl davet edeceğiz'

Eskişehir Barosu Başkanı Av. Rıza Öztekin, "Cumhurbaşı Anayasa ve hukuk tanımıyorsa halkı hukuka nasıl davet edeceğiz. 'Adalete güvenin, adalet devletin temelidir.' nasıl diyeceğiz." dedi.

Eskişehir Barosu Başkanı Av. Rıza Öztekin, Adli Yıl açılış töreninde, Türkiye'de hukuksuz bir sürecin yaşadığına söyledi. Öztekin, şöyle konuştu: "Cumhurbaşkanı 'İster kabul edin ister etmeyin 10 Ağustos'tan sonra fiilen rejim değişti' demekte olup maalesef malumun ilanı olan bu beyan değişmez maddeler de dahil Anayasanın fiilen bir çok maddesinin yürürlükte olmadığı gerekçesini göstermektedir. Aslında rejim 10 Ağustos'tan önce değişmiştir. Bu bir günlük iş değildir. Cumhurun başı Anayasa ve hukuk tanımıyorsa, halkı hukuka nasıl davet edeceğiz. 'Adalete güvenin, adalet devletin temelidir' nasıl diyeceğiz. Adaleti devletin temelinden 10 yıllık süreçte göstere göstere çekip alan ve devlet aygıtını ele geçiren bu zihniyetin tüm hukuksuzluklarını yıllardır dile getirmemize rağmen hiç kimse kılını kıpırdatmadı."

'İNSANLARIN ŞEHİT CENAZELERİNDE ACILARINA YANMASINA BİLE İZİN VERMİYORLAR'

Son günlerdeki şehit haberlerine de değinen Öztekin, "Sadece baro olarak adli yıl açılısını yaptığımız bu günlerde maalesef şehit haberleri gelmeye devam etmektedir. Ülkemizin güney kısmında devlet otoritesi kalmamıştır. Ülke bölünmenin eşiğinde. Her gün şehit haberleri gelmeye başlıyor. Bizi bu görüntülerde üzen durumlar var. Şehit cenazelerinde bile artık insanların acılarını bile artık yanmasına izin verilmeyecek düzeye geldi. Birde biz de şehit olmak istiyoruz diyorlar. O zaman git savaş. Ama tabloya baktığında hiçte öyle niyetlerini olmadığı görülmektedir. Şehit haberlerine gidip de 'ben de şehit olmak istiyorum' diyorlar. Orası belli değil olur musunuz olmaz mısınız. Ama baktığımızda tablo hiçte iç açıcı değil. Yani insanların şehit cenazelerinde acılarına yanmasına bile izin vermiyorlar. Dudak okuma yöntemiyle iki kişiyi cumhurbaşkanına hakaretten tutuklamışlar. Böyle bir ülke. Açılım saçılım her türlü tavizi vereceksin, sonra şehit cenazelerinde bende şehit olmak istiyorum öyle ağlamalar bence siz hiç şehit cenazelerine gitmeyin."

'TÜRKİYE'DE PARTİ DEVLETİ VE TEK ADAM YÖNETİMİ HAKİMDİR'

Türkiye'de Türk Tipi Başkanlık sisteminin filen uyguladığını belirten Öztekin şunları kaydetti: "Ulus egemenliğinin Demokrasinin, Hukuk Devletinin ve dolaysıyla yargı bağımsızlığının en önemli teminatı olan laik devlet yapısı ve kuvvetler ayrılığı sadece Anayasada soyut bir kavram olarak kalmış. Türkiye'de Parti Devleti ve Tek Adam yönetimi hakimdir. Türk Tipi Başkanlık Sistemi fiilen uygulamakta olup yasama yürütme ve maalesef Yargı tek elden toplanmıştır. Bunu binlerce örneği vardır. Ama en somut ve günün anlamına uygun olan 15 Ağustos 2014'te Başbakanın TBB Başkanımıza atfen 'o gelirse ben gelmem' şeklindeki sözünü derhal emir telaki edilerek 2014 Kasımında Adli Yıl açılışının yasal dayağının kaldırılmasıdır. Adli Yıl açılısını yasaklayan bir hüküm bulunmadığı sürece Yargıtay ve diğer yargı birimlerince Adli Yıl Açılışı kutlamaları kutlanabilir. Yargını sorunları dile getirebilir. Ama bu da yargı bağımsızlığının olduğu bir ülkede olabilirdi herhalde." CİHAN
<< Önceki Haber 'Cumhurbaşı Anayasa ve hukuk tanımıyorsa halkı hukuka... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER