Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hırsızlar bizi ev sahibi yaptı


ANKARA (CİHAN)- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, savunma sanayinde dışa bağımlı olunmaması gerektiğini ifade ederek Türkiye'nin Kıbrıs Harekatı'nda Batılılar tarafından yalnız bırakılmasından doğan boşluktan ASELSAN'ın kurulduğunu söyledi. "Atasözümüz var ya; hırsızlar bizi ev sahibi yaptı" diyen Erdoğan, günümüzde NATO müttefiki bazı ülkelerin Türkiye'ye duydukları kıskançlıktan dolayı yardımı esirgediklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ASELSAN'ın Gölbaşı'ndaki Radar ve Elektronik Harp Teknolojileri Merkezi'nin açılış törenine katıldı. Savunma sanayisi için dışarıya tek bir kuruşun verilmemesi gerektiğini belirten Erdoğan, "74 Kıbrıs harekatında gördük. Yanımızda olan, olması gerekenler bir anda bize bütün desteklerini kestiler. İyi ki kestirler. Onlar bize orada desteklerini kestiler ve susturma tekniklerini kullanmak suretiyle telsizlerimiz çalışamaz hale geldi. Ondan sonra geldik ASELSAN'ı kurduk. Atasözümüz var ya; hırsızlar bizi ev sahibi yaptı. Olay bu." dedi. Erdoğan, "Eğer birilerine muhtaç olursak ihtiyaç duyduğumuz anda dirseğini çevirdiklerinde biz orada duman oluruz. Şuanda bunu bize yapıyorlar yine. Ama hangi başlıkta olduğunu açıklayamayacağım." dedi.

"ASELSAN'A 40 BİN KERE MAŞALLAH"

ASELSAN'ın ülkenin gururu olduğunu ifade ederek "40. yılında 40 bin kere Maşallah" diyen Erdoğan, Çanakkale Savaşları ile 200 yıllık bir hüsran döneminin geride bırakıldığını söyledi. Cumhuriyetle birlikte uçak, tank ve otomobil üretimi gerçekleştirildiğini ancak küçük teknik sebeplerden dolayı seri üretimine geçilmeden vazgeçildiğini ifade eden Erdoğan, "Yıl oldu 2015. Biz hâlâ yerli tasarım araba için kapı kapı dolaşıyoruz. O tarihlerde kaçırılan fırsatların, heba edilen imkânların, karşılıksız bırakılan emeklerin bedelini Türkiye uzun yıllar çok ağır şekilde ödedi. Bu millet çok zor şartlar çalışarak ortaya koyduğu birikimi yurtdışından alınan uçaklara, tanklara, otomobillere tahsis etmek zorunda kaldı. Üretmekte ürkek davrananlar, ithal etmekte pek cesur çıktılar. Sıkıntı burada." diye konuştu. Savunma sanayisinin bugün binden fazla şirketten müteşekkil olduğunu kaydeden Erdoğan, "Tasarımında teknolojisine kadar her safhasını kendimizin yürüttüğü projelerde elde edilen başarılar bize daha büyük hedefler için umut veriyor" diyerek Altay tankı, ATAK helikopteri, ANKA insansız hava aracı, HürKuş eğitim uçağı gibi projelerden örnekler verdi.

"NATO'DA BİRLİKTE OLDUĞUMUZ BAZI ÜLKELER GÜÇLÜ TÜRKİYE İSTEMİYOR"

Geçtiğimiz yıl savunma sanayiinde 5 milyar dolarlık üretimin yanı sıra 1 milyar 647 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini ifade eden Erdoğan, "Benim gönlümde tasarımında üretimine kadar içinde yer almadığımız hiçbir savunma sanayi ürünün hazır olarak alınıp kullanılmasına razı değiliz. Bunlar bizim stratejik meselelerimizdir. Eğer biz burada yüzde yüz imalatı yapamazsak, eğer birilerine muhtaç olursak ihtiyaç duyduğumuz anda dirseğini çevirdiklerinde biz orada duman oluruz. Şuanda bunu bize yapıyorlar yine. Ama hangi başlıkta olduğunu açıklayamayacağım. Biliyorum ve üzülüyorum. Bunlar güya dost ülkeler. Beraber olduğumuz ülkeler. Güya dayanışma halinde olduğumuz, NATO'da beraber olduğumuz ülkeler. Ama bir kıskançlıktır, kalkıp vermiyorlar. Son anda, niye? Güçlü bir Türkiye istemiyorlar." dedi.

"SURİYE'DEKİ ÇATIŞMALARI ÖNLEYEMESEK DE MAĞDURLARA SAHİP ÇIKTIK"

Eski Türkiye'nin artık olmadığını kaydeden Erdoğan, Türkiye'yi engellemek için her yolun denendiğini iddia ederek Gezi ve 17-25 Aralık süreçlerinden söz etti. "Bugün Suriye'de yaşananların gerisindeki sebeplerden biri de aslında Türkiye'nin bu gücünü, bu konumunu kırma gayesidir. Biz, Suriye'de içindeki çatışmaları önleyemesek de mağdur duruma düşen tüm kardeşlerimize sahip çıkarak bu oyunu önemli ölçüde boşa çıkardık. Esed'e verilen desteğin de DEAŞ'ın ortaya çıkartılmasının da, Irak'ta izlenen mezhepçi politikaların ısrarla desteklenmesinin gerisinde görüldüğü gibi yatan amaçlardan birisi budur." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, siyasi ve diplomatik gücün askeri güçle tahkim etmedikçe arzu edilen neticenin alınamayacağını ifade ederek Erdoğan, Türkiye'nin asla savaş peşinde bir ülke olmadığını ve olmayacağını söyledi. Savunma sanayisi için dışarıya tek bir kuruşun verilmemesi gerektiğini belirten Erdoğan, "74 Kıbrıs harekatında gördük. Yanımızda olan, olması gerekenler bir anda bize bütün desteklerini kestiler. İyi ki kestirler. Onlar bize orada desteklerini kestiler ve susturma tekniklerini kullanmak suretiyle telsizlerimiz çalışamaz hale geldi. Ondan sonra geldik ASELSAN'ı kurduk. Atasözümüz var ya; hırsızlar bizi ev sahibi yaptı. Olay bu." dedi.
CİHAN
<< Önceki Haber Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hırsızlar bizi ev sahibi yaptı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER