Cumhurbaşkanı Erdoğan: Parti kapatılması artık kökünden kazınması lazım


BALIKESİR (CİHAN)- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partilerin tüzel kişilik olduğunu ve kapatılmaması gerektiğini söyledi. Erdoğan, "Gerçek kişilikle tüzel kişilikleri birbirine karıştırmayalım. Tüzel kişiye ceza verilir mi ya? Ceza kime verilmesi lazım? Gerçek kişiye verilmesi lazım. Bir parti başkanı suç işlediyse ver. Üyeleri suç işlediyse kendisine ver. Ama bir partiye bu cezayı niye veriyorsun? Kökünden bunun kazınması lazım. Aynı şeyi ben vakıflar ve dernek için söylüyorum. Suç işleyen kimse gel onları cezalandır. Tabelayı cezalandırmakla bir yere varamazsın." dedi.

Toplu açılış töreni ve bazı ziyaretlerde bulunmak üzere Balıkesir'e gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Balıkesir Sanayi Odası'nın (BSO) 'Ekonomi Ödülleri 2015' törenine katıldı. Balkonuk Center'da düzenlenen törende işadamları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle kahvaltıda buluşan Erdoğan, burada açıklamalarda bulundu. Erdoğan, en yüksek vergi ödeyen kişi ve kurumlar ile en yüksek ihracat yapanlara ödül verdi. Törene Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Vali Mustafa Yaman, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, işadamları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Burada konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, işadamları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden yeni Türkiye, yeni anayasa ve başkanlık sistemini her fırsatta millete anlatmaların istedi. Türkiye'nin bir anonim şirket gibi yönetilmesi gerektiğine ifade eden Erdoğan, "Yoksa bileklerine bağlıyorlar prangaları yürü yürüyebilirsen. Bu ülke bu şekilde sıçramaz. Amerika, parlamenter demokrasiyle başlamıştı. Fakat yürümedi. Yürümeyince başkanlık sistemine geçti. Bu sisteme geçtikten sonra sıçramalarını yaptılar. Fransa'da da böyle oldu. Önümüzde bu örnekler varken biz hala niçin patinaj yapmaya devam ediyoruz?" diye konuştu.

İktidar partisinde çoğunluk olmasına rağmen iç güvenlik paketinin haftalardır Meclis'ten geçemediğini hatırlatan Erdoğan, bunu sistemin sakat olmasına bağladı. Bu işin böyle yürümeyeceğini belirten Erdoğan, muhalefetin demokrasiye inancının olmadığını savundu.

'İÇİMİZDEN İHANET EDEN ÇIKTI'

Başkanlık sisteminin yeni anayasa ile birlikte olacağını söyleyen Erdoğan, bunun için hedefin 400 milletvekili olduğunu tekrarladı. Partilerin kapatılmaması için yaptıkları çalışmalardan söz eden Erdoğan, "O maddeye geldiğinde 3 tane parti Parlamento'yu terk ettiler. Onlardan kimse yok. Maalesef içimizden de bir kaç tane ihanet eden çıktı. Onlar da o gün Meclis'te bulunmadılar. Biz orada referandum şansını yakalayamadık. Eğer 330'u orada yakalayabilseydik, o zaman diğer anayasa maddeleri için nasıl millete gittiksek, yüzde 58 aldıysa bu da yüzde 58'le çıkacak, bu da partilerin kapatılması konusu tarih olacaktı. Temenni ederim ki şimdi yeni iktidar partisinin teklifiyle Meclis'e geldi, Anayasa Komisyonu'ndan da şimdi hayırlısıyla geçmiş buluyor. Temennim odur ki inşallah genel kuruldan da geçmek suretiyle artık parti kapatılması ülkemde tarih olur. Bana kalırsa herhangi bir şeyle başlanmasını da doğru bulmuyorum.

İlk defa burada açıklıyorum. Partiler mademki tüzel kişiliktir. Gerçek kişilikle tüzel kişilikleri birbirine karıştırmayalım. Tüzel kişiye ceza verilir mi ya? Ceza kime verilmesi lazım? Gerçek kişiye verilmesi lazım. Bir parti başkanı suç işlediyse ver. Üyeleri suç işlediyse kendisine ver. Ama bir partiye bu cezayı niye veriyorsun? Mesela şu anda iktidar partisinin yaklaşık 22 milyon oy vereni var. O partiyi siz kapattığınız zaman 22 milyonu cezalandırıyorsunuz. Bu adalet mi? Böyle şey olur mu? Niçin bu denli yanlış bir adımı atıyorsunuz? Bu şimdi şöyle olması lazım. Bir siyasi partinin kapatılması gibi bir madde gündeme gelse, bunun için söylenmesi gereken, 'Bir siyasi partinin kapatılması teklif dahi edilemez.' diye hükmün oraya gelmesi lazım. Ancak suçu işleyen kimse onlar bu işin bedelini öder. Kökünden bunun kazınması lazım. Aynı şeyi ben vakıflar ve dernek için söylüyorum. Suç işleyen kimse gel onları cezalandır. Tabelayı cezalandırmakla bir yere varamazsın." ifadelerini kullandı.

Konuşmanın ardından salondan ayrılan Erdoğan, Balıkesir Valiliği'ni ziyaret etti. Valiliğe gelişinde yol boyunca vatandaşları selamlayan Erdoğan ve eşi valilik bahçesine çam fidanı dikti. CİHAN
<< Önceki Haber Cumhurbaşkanı Erdoğan: Parti kapatılması artık kökünden... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER