Cumhuriyet kararına Avrupa’dan tepki

Cumhuriyet gazetesi yazar ve çalışanlarına hapis cezası verilmesi Avrupa'da tepkiyle karşılandı. "Basın özgürlüğüne her müdahale ile Türkiye'nin Avrupa'dan uzaklaştığı" yorumları yapıldı. İngiliz Financial Times gazetesi: ''Cumhuriyet gazetesine verilen cezalar, Türkiye'de bağımsız medyanın yüzleştiği durumu gözler önüne serdi.'' dedi.

SHABER3.COM

Cumhuriyet gazetesinin yazar ve çalışanlarının “terör örgütüne üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etme” suçundan hapis cezasına çarptırılması Avrupa’da siyasetçilerin ve gazetecilik meslek örgütleri tarafından tepkiyle karşılandı.

Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Kati Piri, Cumhuriyet yönetici, yazar ve çalışanlarına yönelik hapis cezası kararına Twitter üzerinden tepki gösterdi. Hollandalı parlamenter, mesajında “Cumhuriyet kararında adaletin hiçbir izi yok. Türkiye’nin en eski gazetesinin 15 gazetecisi ve çalışanı gülünç bir terörizm suçlamasıyla hüküm giydi” dedi.

Deutsche Welle Türkçe servisinin haberine göre, Alman Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinin Genel Sekreteri Annegret Kramp-Karenbauer de Twitter’dan yaptığı paylaşımda karara tepki gösterdi. Kramp-Karenbauer, “Türkiye’de endişe verici gelişme. Cumhuriyet gazetesinde olduğu gibi basın özgürlüğüne her müdahale ile Türkiye Avrupa’dan uzaklaşıyor. Bu nedenle de, Almanya’da Türk seçim kampanyası olmamalı” ifadesini kullandı.

IPI KARARI KINADI: SUÇLAMALAR SİYASİ!


Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) tarafından yapılan yazılı açıklamada ise “IPI, suçlamaların siyasi olduğu ve Türkiye’nin kalan birkaç bağımsız gazetesinden biri olan Cumhuriyet’i susturmaya yönelik olduğu görüşünde” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, IPI Genel Müdürü Barbara Trionfi kararı “büyük bir adaletsizlik” olarak nitelendirerek, gazeteciliğin suç olmadığını vurguladı. Cumhuriyet Gazetesi yazar ve çalışanlarının “haber vererek sadece işlerini yaptıkları” için yargılandıklarını belirten Trionfi, temyiz sürecisince serbest olmalarına rağmen “bu kararın Demokles’in kılıcı gibi onların ve Türk gazeteciliğinin üzerinde asılı kalacağını” kaydetti.

ALMAN GAZETECİLER BİRLİĞİ’NDEN SERT AÇIKLAMA

Alman Gazeteciler Birliği (DJV) de kararı kınayan yazılı bir açıklama yaptı. Alman Gazeteciler Birliği Başkanı Frank Überall, “Bu adalete değil Türk despot Erdoğan’ın iktidar fantezilerine bağlı olan yargının aldığı keyfi bir karar” sözleriyle mahkemenin kararına tepki gösterdi. Avrupa’daki demokratik ülkelerin, Cumhuriyet Gazetesi yazar ve çalışanlarının serbest bırakılması için harekete geçmesi talebinde bulunan Überall, “Meslektaşlarımız eleştirel ve bağımsız haber yapmaktan başka hiçbir şey yapmadılar” dedi.

RSF: HÜKÜMET İÇİN BİR UTANÇ


Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün Almanya temsilcisi Christian Mihr de, karara Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarla tepki gösterdi. Mihr dün yaptığı paylaşımda kararı “Bu Türkiye’deki basın özgürlüğü açısından yeni bir şok” sözleriyle değerlendirdi. Mihr, bugün yaptığı paylaşımda ise “Cumhuriyet iddianamesi içerik açısından hatalarla doluydu. Dün gece alınan karar Türkiye’deki hükümet için bir utanç” dedi.

FİNANCİAL TİMES: İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE SALDIRI

İngiliz Financial Times gazetesi (FT), Cumhuriyet gazetesi yöneticilerinin ve çalışanlarının yargılandığı davada dün açıklanan kararlara internet sitesindeki haberde yer verdi. Gazete verilen cezaların, Türkiye’de bağımsız medyanın yüzleştiği durumu gözler önüne serdiğini yazdı.

Financial Times’ta yer alan Ayla Jean Yackley imzalı haberde, insan hakları savunucularının çıkan kararları, “ifade özgürlüğüne saldırı” olarak nitelendirdikleri belirtiliyor.





<< Önceki Haber Cumhuriyet kararına Avrupa’dan tepki Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER