D vitamini ihtiyacını karşılamanın en iyi yolu güneş ışınları


D vitamini ihtiyacını karşılamanın en iyi yolu güneş ışınlarıdır. Vücudumuzun D vitamini ihtiyacının yüzde 90'ı deride güneş ışınları aracılığı ile sentezlenerek kana geçer. Kış aylarında güneşi her zaman görmek mümkün olmadığı için D vitamini oluşumu yetersiz kalabiliyor.

Vücutta D vitamini eksikliği yaşadığında kilo vermenin de zorlaştığı bilgisini veren Diyetisyen Elif Bilgin, "Besinlerde yüzde 10'unu karşılayabildiğimiz D vitaminin kaynakları karaciğer, yumurta sarısı ve yağlı balıklardır. Özellikle yağlı balıkların dışında hiçbir besin kaynağı, normalin üzerinde tüketilmiş olsa bile, D vitamini gereksinmesini karşılayamaz." ifadesini kullandı.

D vitamininin yağda eriyen ve kemik sağlığı için gerekli olduğuna dikkat çeken Bilgin, şu bilgileri verdi: "En önemli özelliği ince bağırsaklardan kalsiyumun emilmesini ve kemik yapımında kullanılmasını kontrol etmesidir. Yetersizliğinde büyüme çağındaki çocuklarda raşitizm, yetişkinlerde kemiğin yumuşaması, ileriki yaşlarda ise osteoporoz oluşur. Bu durum kemik ağrılarına neden olur."

D vitamini eksikliğinde sağlık sorunları ile karşılaşma ihtimalinin yüksek olduğunu belirten Bilgin, şu açıklamalarda bulundu: "D vitamini kronik hastalıklara karşı koruyucudur. Kemik erimesini engeller. Kemikleri ve dişleri güçlendirir. Yorgunluğu azaltır, kaslara güç verir. Kansere karşı koruyucudur. Depresyondan korur. Kalp dostudur, damarlarda kan basıncını düzenleyerek tansiyonu dengeler." CİHAN
<< Önceki Haber D vitamini ihtiyacını karşılamanın en iyi yolu güneş... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER