Dahi gençler, 339 akıllı robot ile yarıştı


Gediz Üniversitesi Ulusal Robot Yarışması, teknolojiye meraklı gençleri 3'üncü kez buluşturdu. Yarışmaya 26 ilden 60 takım toplam 339 robotla katıldı. Çevresini gören, koşullara göre karar verip hareket edebilen yapay zekaya sahip robotların mimarı lise ve üniversite öğrencileri, izleyenlere gurur yaşattı.

Gediz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, teknolojiye meraklı genç beyinleri teşvik etmek için bir kez daha kolları sıvadı. Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Makine Mühendisliği bölümleri öğrencilerinin oluşturduğu Gediz Üniversitesi Robotik Kulübü, 3'üncü Ulusal Robot Yarışması düzenledi.

Geleneksel hale getirilen organizasyona bu yıl katılım rekoru kırıldı. 26 ildeki 31 üniversite ve 24 liseden 60 takım yer aldı. Yaşları 14 ile 21 arasında değişen dahi çocuklar, yazılımları dahil tamamen kendi eserleri olan toplam 339 robotla çizgi izleyen, serbest ve mini sumo kategorilerinde mücadele etti.

Sensörleri aracılığıyla gördüğü parkurdaki beyaz ve siyah çizgileri izleyen, engeller ile tuzakları fark edip nereden gitmesi gerektiğine karar verebilen, rakipleriyle sumo güreşi yapan yapay zekaya sahip robotların mücadelesi izleyenleri büyüledi. Heyecan fırtınasının estiği yarışma, gençliğin neler yapabildiğini gözler önüne serdi, gelecek için umut verdi.

Çizgi izleyen robot kategorisinde Karabük Üniversitesi Robotik Kulübü tüm ödülleri topladı. Serbest kategoride Celal Bayar Üniversitesi Soma Meslek Yüksekokulu hem birinciliğe hem de 3'üncülüğe layık görüldü, Dokuz Eylül Üniversitesi 2'ncilik elde etti. Mini sumoda ise ilk 3'ü Kocaeli, Çanakkale Onsekiz Mart ve Yaşar üniversiteleri paylaştı.

Dereceye giren ekipler Gediz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Güneş ile Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Emin Şengün Özsöz tarafından ödüllendirildi. Prof. Dr. Güneş, lise ve üniversite öğrencileri ile hocalarını kutlayıp örnek gösterdi. Prof. Dr. Güneş, genç beyinlerin ürünü robotları izlerken gurur duyduğunu, geleceğe dönük umutlarının daha da güçlendiğini dile getirdi, şunları söyledi: "Teknolojiye meraklı ne kadar çok evladımız olduğunu her sene bu yarışma sayesinde görüyoruz. Ne mutlu ki bu yıl daha çok yaratıcı beyni üniversitemizde konuk ettik. Robotları izlerken, gelecek için daha da umutlandık ve gururlandık. İleride çok daha iyilerini yapacaklarına, Türkiyemizin adını teknolojide duyuracaklarına yürekten inanıyoruz. Gediz Üniversitesi olarak onları her alanda desteklemeye ve ihtiyaç duydukları imkanları sağlamaya devam edeceğiz."

CİHAN
<< Önceki Haber Dahi gençler, 339 akıllı robot ile yarıştı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER