Datça'da kulaçlar mülteciler için atıldı

Muğla'nın Datça ilçesinde, 10. Uluslararası Açık Deniz Kış Yüzme Maratonu düzenlendi.

Datça'da kulaçlar mülteciler için atıldı

Türkiye'nin ilk ve tek kış yüzme maratonu olan ve her yıl bir tema çerçevesinde yapılan etkinliğin bu yılki teması, "Ege'de Mülteciler Dramına Son" olarak belirlendi. Maratona katılan sporcular, "Ege Denizi acı denizi olmasın" sloganıyla kulaç attı.

Datça Kaymakamlığı, Datça Belediyesi, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası ile Deniz Ticaret Odası Marmaris Şubesi öncülüğünde düzenlenen maraton, Kumluk Plajı'ndan başladı. Katılan yüzücüler, plajla Fener Adası arasındaki 5 kilometrelik uzun ve plajla Club Datça Tatil Köyü iskelesi arasındaki 1,5 kilometrelik kısa parkurlarda mücadele etti. Maratona, Türkiye ve Yunanistan'dan toplam 300 sporcu katıldı. Sporcuların en küçüğünün 16, en yaşlısının 67 yaşında olduğu belirtildi. 5 kilometrelik maratonu, 159 numaralı Emre Erdoğan, 1 saat 9 dakika 16 saniyede tamamlayarak birinci oldu. Etkinliği, Yunanistan'ın Simi Adası'ndan (Sömbeki) gelen çok sayıda Yunan ve Datçalılar seyretti.

Datça Kaymakamı Vehbi Bakır, bu maratonun Türkiye'de ilk ve tek olduğunu söyledi. Birçok şehirde kış şartları etkili olurken Datça'da insanların denize girebildiğini belirten Kaymakam Bakır, "Ege'nin iki yakasını birleştiren bir organizasyon. Bizim Datça'da gerçekleştirdiğimiz Uluslararası Açık Deniz Kış Yüzme Maratonu, rekabetin ötesinde dostluk ve barış mesajları içeriyor." dedi. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ise Datça'nın Ege ve Akdeniz'in kesiştiği bir noktada bulunduğunu dile getirerek, insani yönüyle mülteci meselesini gündeme taşıdığını, bir insanlık dramı haline gelen bu probleme dikkat çekmek amacıyla yapıldığını kaydetti. 

Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar ise insani amaçlı bir etkinlik içinde olduklarını ve bu meselenin, uluslararası boyutuyla ele alınarak çözüleceğini düşündüklerini ifade etti. Uluslararası kuruluşların ve hükümetlerin bu konuda tedbir alması gerektiğine dikkat çeken Başkan Uçar, "Doğayla mücadele etmek amacıyla dokuz yıldır kışın kulaç attığımız maratonda, Ege'deki mülteci dramı konusuna ilk kez 2010 yılında dikkat çekmiş ve yüzüşümüzü bu konuya adamıştık ancak sorunun her yıl katlanarak büyümesi karşısında bir kez daha çağrıda bulunmak istedik. İstiyoruz ki bizim doğayla mücadele etmek için kışın kulaç attığımız Ege'nin sularında, savaşların siyasi ve ekonomik gerekçeleri uğruna yeni bir hayat kurma umudunun peşinden koşan insanlar ölmesin. Bu sorunu çözecek yasal düzenlemeler yapılsın, mülteci kampları iyileştirilsin, savaşların tek kurbanı olan siviller korunsun. Ege'de mülteci sorununa adadığımız etkinliğimiz, umarız sorunun daha çok gündemde yer almasına ve bu sayede etkili çözümler bulunmasına katkı sağlar. Her yıl olduğu gibi bu yıl da etkinliğimize pek çok Yunan yüzücü katılıyor." diye konuştu. 

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş da bu yıl ki yarışlarda, Ege Denizi'nde yaşanan ölüm ve diğer acı olaylara dikkat çekildiği belirterek, “İnşallah en kısa sürede barış ortamı sağlanır ve insanlar yurtlarından olmaz. Ege Denizi'nde de artık ölümler yaşanmaz." temennisinde bulundu.

CİHAN

<< Önceki Haber Datça'da kulaçlar mülteciler için atıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER