"Davaların savcısıyım diyen Erdoğan'ın 'aldatıldık' demesi inandırıcı değil"


ANKARA (CİHAN)- CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'aldatıldık' açıklamasına tepki gösterdi. "Ben bu davaların savcısıyım" diyerek kumpas davalarını sahiplenen Erdoğan'ın bugün 'aldatıldık' demesinin inandırıcı olmadığını belirten Hamzaçebi, yapılan bu adaletsizlikler ve zulümün, seçimlerin yaklaştığı bu dönemde bir kez daha mağdur rolüne bürünmeye çalışan ve her kesime ılımlı mesajlarla yaklaşma çabasında olanların alınlarında kara bir leke olarak kalacağını vurguladı.

Hamzaçebi, yazılı bir açıklama yaptı. Seçimlerin yaklaşmasıyla birçok ankette oy oranında çok büyük bir düşüş gözlemlenen AKP'nin, tüm kadrolarıyla, mağdur edebiyatına, her kesime yönelik ılımlı yaklaşım ve söylemlerine bir kez daha başladığını dile getiren Hamzaçebi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Harp Akademileri Komutanlığı ziyaretinde Ergenekon ve Balyoz davalarıyla ilgili 'aldatıldık' ifadesini kullandığını hatırlattı.

Başbakanlığı döneminde kuvvetler ayrılığı ilkesini tanımayan, yürütme eliyle her fırsatta yargıya müdahale eden, ısmarlama kanunlarla mahkemelere özel yetkiler veren Erdoğan'ın amaçları ve bu amaçlar doğrultusundaki tutumu ortadayken, bizzat Hükümet'in kontrolünde ve uydurma delillerle yürütülen kumpas davaları için 'aldatıldık' ifadesinin kullanılması, en basit ifadeyle samimiyetten uzak olduğunu vurgulayan Hamzaçebi, şöyle devam etti: "Söz konusu Kumpas Davalarının öncelikli hedefi Türk Silahlı Kuvvetleri ve komuta kademesi olmuş; komuta kademesinin yeniden şekillendirilmesi amaçlanmıştır. Yurtdışı görevlerden ifade vermek için mahkemeye gelenler dahi kaçma şüphesi gerekçesiyle tutuklanmışlardır. Tutuklandıkları veya hüküm giydikleri gerekçesiyle açığa alındıklarından, 2008 ve sonrasında terfi sırasında olan çok sayıda subay ve general emekliye sevk edilmiş; rütbe terfiinde liyakate dayalı yüzyıllık gelenekler yok edilerek boşaltılan kadrolara tasfiyelerle daraltılmış alandan terfiler yapılmış ve TSK'nın komuta hiyerarşisi zafiyete uğratılarak bölgesel caydırıcılığı ortadan kaldırılmıştır. Örneğin, Deniz Kuvvetleri Komutanlığındaki 48 amiralin 25'i tasfiye edilirken, terfi sırasındaki kurmay albaylar da tasfiyeden kurtulamadıklarından amiralliğe geriye kalanlar arasından seçim yapılmak durumunda kalınmış, benzer tasfiyeler Devlet memurları, üniversite öğretim elemanları ve askeri hakim ve savcılarda da yaşanmıştır."

Kurulan bir kumpasla herkesin mağdur edildiğini ve yürütülen bu davaların siyasi davalar olduğunu baştan beri savunduklarını belirten Hamzaçebi, "Ben bu davaların savcısıyım" diyerek kumpas davalarını sahiplenen Erdoğan'ın bugün 'aldatıldık' demesinin inandırıcı olmadığını söyledi.

Bir hukuk skandalı yaşandığını ve bu hukuk skandalının baş aktörlerinin bugün günah çıkartmaya çalıştığını dile getiren Hamzaçebi, yapılan bu adaletsizlikler ve zulümün, seçimlerin yaklaştığı bu dönemde bir kez daha mağdur rolüne bürünmeye çalışan ve her kesime ılımlı mesajlarla yaklaşma çabasında olanların alınlarında kara bir leke olarak kalacağını vurguladı.

Hamzaçebi, daha önce eşi benzeri görülmemiş hukuk skandallarının yaşandığı kumpas davaları döneminde CHP olarak defalarca dile getirdikleri gibi bugün de söylediklerinin arkasında olduklarını ifade eden Hamzaçebi, "Nasıl ki kumpas davaları döneminde bu hukuksuzlukları, yapılan haksızlıkları dile getirdiysek bugün de dile getiriyoruz." dedi.

CHP'NİN İADE-İ İTİBAR KANUN TEKLİFİNİ YASALAŞTIRALIM

Hamzaçebi, "Eğer ki bugün Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın aldatıldık sözünde en ufak bir samimiyet kırıntısı varsa gelsinler, bundan 9 ay önce, 4 Temmuz 2014 tarihinde Cumhuriyet Halk Partisi olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunduğumuz İade-i İtibar (Kumpas Mağdurlarının Hukuksal Haklarının İadesi) Kanun Teklifi'ni derhal yasalaştıralım. Hükümet eliyle büyük hukuk skandallarının gerçekleştiği ve birçok kesimin mağdur olduğu kumpas davalarının büyük utancının temizlenmesi için açık teklifte bulunuyoruz, sözlerinizde samimiyseniz gelin halkımızı aldatıldığınıza inandırın ve İade-i İtibar Kanun Teklifimizi kabul edin. Özür dilemek için aldatıldık demek yetmez. Özür dilemek kanunla olur. Komutanlarımızın ve ailelerinin çalınan geleceklerini, karartılan hayatlarını ve yaşadıkları acıları bir parça olsun telafi edebilmek için İade-i İtibar Kanun Teklifimizi Türkiye Büyük Millet Meclisi yasama çalışmalarını sonlandırmadan yasalaştırmayı Hükümete ve AKP Grubuna teklif ediyorum." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber "Davaların savcısıyım diyen Erdoğan'ın 'aldatıldık'... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER