Davutoğlu: Diplomatik temsilciler yargı süreçlerine riayet göstermek zorunda


Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bütün diplomatik temsilciler bu yargı süreçlerine dikkat ve riayet göstermek, titizlik göstermek zorundalar. Neredeyse bir siyasi tavır niteliği taşıyacak şekilde, toplu olarak mahkeme salonlarına gitmek, orada bazı tavırlar sergilemek, bu şeffaflığı istismar eden hususlardır." dedi.

Başbakan Davutoğlu, resmi ziyaret gerçekleştireceği Ürdün'e hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Davutoğlu, Irak'ın kuzeyinde bir askerin şehit edilmesi üzerine Genelkurmay Başkanı ile yaptığı görüşmenin ardından terör örgütlerine ait mevzilerin bombalandığını söyledi. Koalisyon uçaklarının da katıldığı bir başka hava harekatının daha yapıldığını belirten Davutoğlu, "Bu konudaki kararlılığımız ve Türkiye'nin yurtdışındaki askeri mevcudiyetine dönük olabilecek her türlü saldırı karşısındaki güçlü irademiz ve gücümüz ortaya konmuş oldu" dedi.

Musul ve Halep hattının kuzeyindeki bütün bölgelerin Türkiye için bir güvenlik kuşağı oluşturduğunu ifade eden Davutoğlu, "Güvenlik riski de güvenlik kuşağı da oluşturmaktadır. Yani Irak'ta Musul, Suriye'de Halep, kuzeyindeki her türlü boşluk ya DAEŞ terör örgütü ya da PKK terör örgütü tarafından dolduruluyor. Oralarda bu boşluğun oluşmaması için kahraman silahlı kuvvetlerimizin oradaki mevcudiyeti hem bu kardeş ülkelerin halklarına verilen bir destek Irak'ta Irak hükümetine de verilen bir destektir, hem de Türkiye'nin güvenlik ihtiyaçlarını karşılamaya dönüktür. Bu hat üzerinde Türkiye'yi tehdit eden ne kadar unsur varsa, o unsurlar orada mevcut kaldıkça Türkiye de oradaki askeri mevcudiyetini sürdürecek ve sınırlarımıza yönelik muhtemel tehditleri çok daha güneyde karşılayabilecek kapasitemizi muhafaza edeceğiz. Bu saldırı, bu konudaki kararlılığımızı herhangi bir şekilde değiştirmez, Irak halkına destek ve Türkiye'nin güvenlik ihtiyaçları söz konusu olduğunda gerekli adımları atarız" şeklinde konuştu.

"DİPLOMATİK TEMSİLCİLER YARGI SÜREÇLERİNE RİAYET GÖSTERMEK ZORUNDA"

Can Dündar ve Erdem Gül'ün davasına yabancı ülke konsoloslarının katılması konusunda ise tutumlarının açık olduğunu aktaran Başbakan Davutoğlu, "Kimseden sakladığımız bir husus yok fakat dikkat edilmesi gereken husus şu: Bütün diplomatik temsilciler bu yargı süreçlerine dikkat ve riayet göstermek, titizlik göstermek zorundalar. Neredeyse bir siyasi tavır niteliği taşıyacak şekilde, toplu olarak mahkeme salonlarına gitmek, orada bazı tavırlar sergilemek, bu şeffaflığı istismar eden hususlardır. Türkiye'de yargı bağımsızlığı esastır. Yargı üzerinde baskı oluşturacak şekilde, sanki uluslararası baskı unsuru olacak şekilde bir tavır sergilemek diplomatik nezaket ve profesyonel uygulamalar bağlamında doğru ve tutarlı değildir." ifadelerini kullandı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, basın toplantısının ardından özel uçak 'TUR' ile saat 23.25'te Ürdün'ün başkenti Amman'a hareket etti. Ziyaretinde Davutoğlu'na; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, AK Parti genel başkan danışmanları Taner Yıldız ile Hayati Yazıcı da eşlik ediyor. CİHAN
<< Önceki Haber Davutoğlu: Diplomatik temsilciler yargı süreçlerine... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER