"Davutoğlu'na saldırı ihbarının 3 gün önceden geldiği haberleri doğru mu?"



Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Genel Başkanı Mehmet Soğancı bombalı saldırıya ilişkin, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve İçişleri Bakanı Selami Altınok'a, "Emek, Barış ve Demokrasi mitingimize 'bombalı saldırı yapılacağı' ihbarının 3 gün önceden geldiği haberleri doğru mudur?" diye sordu.

Genel Başkan Mehmet Soğancı, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK Eş Başkanı Şaziye Köse ve Türk Tabipler Birliği (TTB) Genel Sekreteri Özden Şener ile birlikte saldırı sonrası yaşanan son gelişmeler hakkında TMMOB binasında basın açıklaması yaptı.

Açıklamayı yapan Mehmet Soğancı olayın üzerinden 6 gün geçmesine rağmen Başbakanlığın kayıpların adlarını açıklamadığına dikkat çekerek, Hükümeti bu skandala son vermeye ve bir an önce katliamda yaşamını yitirenlerin tümünün adlarını kamuoyuna açıklama yapmak zorundadır. Öncelikle tüm basın mensuplarına ve kamuoyuna bir konuyu hatırlatmak istiyoruz. 100 civarında insanımızı, katillerin Ankara'da rastgele seçtikleri bir alanda yitirmedik. O insanlarımızı "Emek-Barış-Demokrasi" mitingi için buluştukları bir alanda gerçekleşen saldırıda yitirdik. Saldırganların hedefi oldukça açıktır: Hedef emektir. Hedef barıştır. Hedef demokrasidir." diye konuştu.

Soğancı, patlamanın olduğu yerin kendileri için artık 'Emek-Barış-Demokrasi' meydanı olduğuna vurgu yaparak, "Saraylarını, saltanatlarını kurtarmak için Türkiye'yi kanlı bir sürecin içine çekenlere karşı ülkenin dört bir yanından gelen Türküyle, Kürdüyle, Alevisiyle Sünnisiyle, kadınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla on binlerin buluştuğu, kucaklaştığı, aynı halaya aynı horona durarak, 'Emek-Barış-Demokrasi' dediği bu alanın ismi bizim için artık 'Emek-Barış-Demokrasi' meydanıdır." ifadesinde bulundu.

Soğancı konuşmasının devamında şu soruları sordu:

"Bu ülkede barış sesinin daha gür, daha çoğalan, daha yankılanan bir biçimde çıkmasından 'KİM' rahatsız olabilir? Fail mi arıyoruz? Kim saldırdı bize, fail kim? Onu mu arıyoruz? Fail bellidir. Failin kim olduğu sadece Türkiye'nin değil, dünya halklarının da malumudur! Katliamda kullanılan canilerin kimliklerinin ortaya çıkması ise, işte bu malumun ilanıdır. Biz, savaşın ortasında barış diyen bir taraf olarak inisiyatif üslendik. Böyle davrandığımız için bize bir bedel ödetilmeye çalışıldı."

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve İçişleri Bakanı Selami Altınok'un ise "Emek, Barış ve Demokrasi mitingimize 'bombalı saldırı yapılacağı' ihbarının 3 gün önceden geldiği haberleri doğru mudur? Bu katliamda kullanılan kişilerin kimlikleri de haberlerde iddia edildiği gibi ihbar edilmiş midir? Böylesine ciddi bir ihbar neden Tertip Komitesi'yle paylaşılmamıştır? Başta 1 Mayıs olmak üzere yaptığımız birçok eylemi, 'ihbarlar yapıldığı' gerekçe göstererek yasaklayanlar, bu kanlı saldırıya karşı neden en küçük bir önlem almamışlardır?" sorularını cevaplamasını istedi.

EMNİYET GÖREVLİLERİ HERHANGİ BİR CANLI BOMBA YA DA BAŞKA TEHDİT OLDUĞU BİLGİSİNİ VERMEDİ

TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, gazetecilerin sorularını cevapladı. Gazetecinin, 'Bombalı saldırının 3 gün önceden ihbar edildiği iddiaları var ama bilgi komitesine bilgi verilmedi mi?' sorusuna karşılık Soğancı, şöyle dedi: "Tertip komitesinin valilik oluru almasından sonra, Ankara emniyet görevlileriyle tertip komitemizin iki defa görüşmesi oldu. Bir tanesi mitingden hemen önce, bir tanesi de üç gün önce. Tutanakları da var. Bu görüşmeler sırasında bu mitinge yönelik herhangi bir canlı bomba ya da başka bir tehdit olduğu bilgisi verilmedi. Ancak emniyetin daha önce tertip komitemize daha önce bir uyarısı yapılmamıştır. Bu dört örgütün yaptığı bütün mitingler, kitle açıklamaları, sürekli çeşitli ihbarlar var diye engellenirdi. Demek ki bu büyük katliamın hazırlığı içerisindeymiş herkes. Bunların hepsi açığa çıkacak."

'YAYIN YASAĞINI TANIMAYAN GAZETELERE TEŞEKKÜR EDİYORUM'

Olayın aydınlatılması için konulan yayın yasağının gazeteciler tarafından delinmesi gerektiğini belirten Soğancı, bu konuda gazetecilere büyük görevler düştüğünü kaydetti. Soğancı, konuşmasını "Bu yayın yasağını tanımayan gazetelere teşekkür ediyorum. Hukukçuların açacağı davalar için bunların hepsi birer belge niteliğindedir. Bu katliam her türlü noktasında açığa çıkarılacaktır. 4 örgüt olarak oluşturduğumuz koordinasyon merkezi elinde bilgi ve belge olanlardan bunları topluyor. 4 örgütün oluşturduğu hukuk büromuzdaki arkadaşlarımız, mitingi birlikte düzenlediğimiz emek meslek örgütleri ve demokrasi güçlerinin avukatlarıyla birlikte bir toplu çalışma yapıyor. Her türlü suç duyurusunu, taraflara açılacak olan davaları takip edeceğiz. Tetikçiler çıkmış olabilir. Asıl failler, bunlara bunu yaptıranlardır. Asıl failler emeğe demokrasiye barışa karşı olanlardır. Bunların açığa çıkartılması için söz verdik, sonuna kadar gideceğiz." cümlesiyle tamamladı. CİHAN
<< Önceki Haber "Davutoğlu'na saldırı ihbarının 3 gün önceden geldiği... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER