Davutoğlu, Türkiye'nin AB üyeliği bir kıtanın geleceğidir


Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyeliğinin sadece bir ülkenin birliğe katılması anlamını taşımadığını söyledi. Davutoğlu, "Bu aynı zamanda bir kıtanın geleceği ve daha geniş anlamda da küresel barış anlamında da dinler arası, kültürler arası çok büyük bir yeni adım niteliği taşıyacaktır. Bu adımı önce Kıbrıs'ta atabiliriz." dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Davutoğlu, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Türkiye- AB Zirvesi'nin son derece olumlu bir havada geçtiğini kaydetti.

AB- Türkiye Zirvesi'nde de ortaya çıktığı gibi Türkiye-AB ilişkilerinin son derece olumlu bir atmosferle yeni bir döneme girmiş bulunduğunu ifade eden Davutoğlu, "Orada gördüğümüz olumlu atmosferin adaya da yansıyıp tarihin derinlerinden bu yana Avrupa halkları arasında yer alan Türklerin, Yunanlıların ve Rumların hep beraber yine Avrupa kırasında birlikte bir barış havzası oluşturması yönünde adım atmalarının vakti geldiğini düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

"BİR KITANIN GELECEĞİDİR"

Türkiye'nin AB üyeliğinin sadece bir ülkenin birliğe katılması anlamına gelmediğini aktaran Davutoğlu şunları söyledi:

"Türkiye'nin AB üyeliği bu anlamda sadece bir ülkenin birliğe katılması değil aynı zamanda bir kıtanın geleceği ve daha geniş anlamda da küresel barış anlamında da dinler arası, kültürler arası çok büyük bir yeni adım niteliği taşıyacaktır. Bu adımı önce Kıbrıs'ta atabiliriz. Müslüman ve Hristiyanların, Türkler ve Rumların yan yana barış içinde yaşadığı bir Kıbrıs adası Ortadoğu'ya güzel örnek olacağı gibi Avrupa'da da İslamofobi'nin yaygınlaştığı bir dönemde Avrupa'da da yeni bir dönemin açılmasına teşkil edecektir."

AKINCI: TÜRKİYE'NİN AB'DE HAK ETTİĞİ YERİNİ ALMASINI KIBRISLI TÜRKLER DE ÇOK ARZULUYOR

Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Akıncı da önceki gün gerçekleştirilen AB- Türkiye Zirvesi ile yeni bir açılımın doğmasının kendileri açısından da son derece sevindirici olduğuna işaret etti.

"Türkiye'nin 11 yıldır ara verilen bir AB Zirvesi'nde yeniden buluşulmasının birtakım fasılların yeniden açılacak olmasının bizi de yakından ilgilendirdiğini düşünüyorum" diyen Akıncı şöyle devam etti:

"Çünkü Türkiye'nin yıllardan beri özlemi olan AB içerisinde hak ettiği yeri almasını biz Kıbrıslı Türkler de çok arzuluyoruz. Bunu can-ı gönülden istiyoruz. O anlamda bir yandan Kıbrıs sorununu çözme mücadelesini sürdürürken Türkiye'nin AB ile olan ilişkilerinin de gelişmesini görmek bizleri mutlu etmektedir. Kıbrıs'ta bir çözüm Türkiye'nin AB ile olan ilişkilerini daha da geliştirecektir. Kıbrıs'ta bir çözüm Doğu Akdeniz'de olası enerji kaynaklı gerginlikleri bertaraf edecek ve enerji koridorunun Türkiye üzerinden de geçerek AB'ye yönelmesi ile Kıbrıs'ta gerginlik yerine bir işbirliği ruhunun doğacağı ve Doğu Akdeniz'de istikrara ciddi katkı yapacağını düşünüyorum." CİHAN
<< Önceki Haber Davutoğlu, Türkiye'nin AB üyeliği bir kıtanın geleceğidir Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER