Davutoğlu'ndan operasyonlara dair çok önemli açıklamalar

Davutoğlu 'terör örgütlerine yönelik başlatılan operasyonların silahların bırakılmasına kadar süreceğini' söyledi.

Davutoğlu'ndan operasyonlara dair çok önemli açıklamalar

Başbakan Ahmet Davutoğlu, üç terör örgütünün eş zamanlı olarak saldırıya geçtiğini ifade ederek terör örgütlerine yönelik başlatılan operasyonların silahların bırakılmasına kadar süreceğini söyledi. “Silahlı unsurlar silahı bırakana, Türkiye’yi terk edene kadar bu süreç devam edecektir” diyen Davutoğlu, Kılıçdaroğlu ve Bahçeli ile görüşmesine rağmen Demirtaş’la neden sürece dair telefon görüşmesi gerçekleştirmediğinin nedenini açıkladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti’nin TBMM’de düzenlenen grup toplantısında konuştu. 7 Haziran’dan sonra terörün bilinçli bir şekilde tırmandırıldığını iddia eden Davutoğlu, DEAŞ, PKK ve DHKP-C olmak üzere üç terör örgütünün eş zamanlı olarak terörü faaliyetlerini artırdığını kaydetti. Davutoğlu, 7 Haziran’dan itibaren gerçekleşen terör saldırılarını şu şekilde sıraladı: 657 terör olayı, 25 ilde güvenlik güçlerine saldırı, 11 güvenlik görevlisi şehit edildi, (saldırılarda) 41 vatandaş hayatını kaybetti, 94 güvenlik görevlisi yaralandı, 110 vatandaş yaralandı, 15 baraja saldırı düzenlendi, 20 araç yağmalandı, 335 araç yakıldı. Ankara’da 'puzzle’nin tüm parçalarını değerlendirdiklerini ifade eden Davutoğlu, “Bugün hala barıştan bahsedenler var ya siyasi görünümlü bazı şahsiyetler, önce bunun hesabını verecekler. O günlerde neredeydin? Herhangi bir kınama duydunuz mu onlardan? Herhangi bir lanetleme duydunuz mu?” dedi.

‘BİR ODAK ÜÇ ÖRGÜTÜ BİRDEN HAREKETE GEÇİRDİ’

“Şunu gördük; perde gerisinde bir odak birbiriyle ihtilaflıymış gibi görünen üç örgütü birden harekete geçirdi. Tek yönlü bir saldırı değil. Tek hedefli bir saldırı da değil. Noktasal bir saldırı da değil. Kapsamlı, üç maşalı bir saldırı ile Türkiye Cumhuriyeti devleti ve aziz milletimiz karşı karşıya.” diyen Davutoğlu, “Şimdi barış çağrısında bulunanlar özellikle HDP’li yetkililere söylüyorum, neredeydiler biz 20 Temmuz’da gelin ortak deklarasyonla DEAŞ terörünü kınayalım ve ortak tavır sergileyelim derken neredeydi? Kandil’den alacakları talimatı bekliyorlardı. Mademki talimat aldıkları bir yer var, talimat aldıkları yeri gerektiği zaman gerektiği yerde cezalandırırız ve cezalandırıyoruz.” diye konuştu.

‘MESAJI BİZ ALDIK, DÜNYAYI BAŞLARINA YIKARIZ’

Türkiye’yi hükümetsiz bırakmamak için çaba sarf ettiklerini kaydeden Davutoğlu, terör saldırıları ile ülkeyi hükümetsiz bırakmanın yanı sıra kamu düzeninin hedeflendiğini söyledi. Kendisi hakkında ‘müstafi başbakan’ sözlerine tepki gösteren Davutoğlu, saldırılarla Türkiye’nin uluslararası arenada zor durumda bırakılmak istendiğini belirtti. DEAŞ’ın yanlış bir İslam imajı ile en büyük zararı İslam dinine verdiğini kaydeden Davutoğlu, PKK’nın etnik istismardan faydalandığını söyledi. Terör eylemlerine karşı iktidar olarak başlatılan operasyonlardan da söz eden Davutoğlu, Suriye ve Kuzey Irak’ın yanı sıra Türkiye’de 39 ilde eş zamanlı operasyonların yapıldığını anlattı. “Mesajı biz aldık. Üç terör örgütü bize karşı harekete mi geçti? Mesajı aldık, mesajın gereği olan mesajı da o odaklara gönderdik, göndermeye de devam edeceğiz. Onlar şunu dediler; biz istediğimiz anda sizin vatandaşınızın canına kast ederiz. Biz de şunu diyoruz; bir vatandaşımızın canına kasteden olursa dünyanın neresinde olursa olsun dünyayı başlarına yıkarız.” diyen Davutoğlu, “Bizim kararlılığımızı test etmesinler” dedi.

‘BUGÜN SINAV GÜNÜDÜR’

TBMM’de bugün toplanacak olağanüstü Genel Kurula da değinen Davutoğlu, bugünlerin ortak tavır alma zamanları olduğunu ifade etti Davutoğlu, siyasi parti liderlerine seslenerek teröre karşı ortak tavır alma çağrısında bulunarak, “Bugün, bir sınav günüdür. Kim teröre karşı açık tavır sergilerse onlarla diyalog kapımız ve işbirliği ve dayanışma kapımız açıktır. Bugün yine ‘gelin barış için konuşalım’, konuşalım, biz barışı her zaman konuştuk. Çözüm sürecini kararlılıkla sürdüren, hiçbir taviz vermeden, tam bir samimiyetle sürdüren AK Parti’dir. Peki siz samimi davrandınız mı? Siz bir taraftan barış derken, diğer taraftan terör ve silah kullanımı karşısında ortak tavır sergileyebildiniz mi? İkircikli tavırların sonuna gelinmiştir. Herkes tavrını açık ve net şekilde ortaya koymak zorundadır.” ifadelerini kullandı. Yüzüne maske takan, silahla sokağa çıkan herkesin hak ettiği muameleyi göreceğini ifade eden Davutoğlu, “3 değil 33 terör örgütüyle mücadele etmeye kudretimiz yeter. Bu süreç, silahlı unsurlar silahı bırakana, Türkiye’yi terk edene kadar bu süreç devam edecektir” dedi.

DEMİRTAŞ’I NEDEN ARAMADI?

Operasyonlar başladıktan sonra da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi aramasına karşın HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı neden aramadığını ise şu sözlerle anlattı: “Demirtaş’ın ve eş başkanların, terör konusundaki samimiyetsizlikleri ortaya çıkmıştır. İkircikli tavır sergileyenlerle bizim görüşmelerimizin bir sınırı olur. Terör söz konusu olduğunda, açık tavır sergilemeyenlerin teröre karşı bilgilendirilme hakkı yoktur. Şundan bile emin olamayız, verilen bir bilgi kaç dakika sonra Kandil’e ulaşacak, bundan bile emin değilsek nasıl bir bilgilendirme yapabiliriz?”

DAVUTOĞLU: TÜRKİYE’NİN DOSTLUĞU KIYMETLİ, HASIMLARA KARŞI SERT

Türkiye’nin artık geçtiğimiz haftaki Türkiye olmadığını ifade eden Davutoğlu, terör örgütlerine karşı mücadelenin devam edeceğini söyledi. “Bu süreç Türkiye’deki silahlı unsurlar silahlarını bırakana, Türkiye’yi terk edene, kamu düzeni mutlak anlamda gerçekleşene kadar bu süreç devam edecektir. Tedbirlerimizi almaya kararlılıkla devam edeceğiz.” diyen Davutoğlu, terörle mücadelede dünyanın çok farklı ülkelerinden Türkiye’ye destek geldiğini, ikircikli davranan ülkeleri de not ettiklerini aktardı. Davutoğlu, “Türkiye’nin dostluğu çok kıymetli. Ama Türkiye’ye hasmane tutum içinde olanlara da sesleniyorum; Türkiye’ye hasmane tutum içinde olanlara karşı da cevabı net ve katidir. Dostluğumuz kıymetlidir, hasımlarımıza cevabımız ise tarihte kayıtlı olduğu gibi bugün de en kararlı, en sert cevap olacaktır.” ifadelerini kullandı.

CİHAN
<< Önceki Haber Davutoğlu'ndan operasyonlara dair çok önemli açıklamalar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER