DBP ve HDP heyeti mahsur kalanlar için Cizre'ye hareket etti


Halkların Demokratik Partisi Grup Başkanvekili İdris Baluken "Bu ülkenin Sağlık Bakanı da maalesef bunlara aracılık eden bir hekim, bir sağlık çalışanı pozisyonundan düşmüştür. Bir hekim olarak, bir doktor olarak utanç duyuyorum. Sağlık Bakanı değil operasyonu yöneten bir savaş bakanı gibi çalışıyor." dedi.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ile Halkların Demokratik Partisi'nden (HDP) oluşan bir heyet, Şırnak'ın Cizre ilçesinde mahsur kalan ve 9 gündür haber alınamayan yaralıları, bulundukları binalardan çıkarabilmek için Cizre'ye hareket etti. Hareket etmeden önce Mardin'de basın toplantısı düzenleyen DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, HDP milletvekilleri Celal Doğan, İdris Baluken, Dengir Mir Mehmet Fırat, Mithat Sancar, konuya ilişkin Mardin Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda basın toplantısı düzenledi.

"SAĞLIK BAKANI DEĞİL OPERASYONU YÖNETEN BİR SAVAŞ BAKANI GİBİ HAREKET EDİYOR"

Toplantıda konuşan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, 16 gündür bodrum katında mahsur kalan 31 kişi için ambulans gönderilmediği için Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğulu'nu suçladı. Baluken, "Bu ülkenin Sağlık Bakanı da maalesef bunlara aracılık eden bir hekim, bir sağlık çalışanı pozisyonuna düştü. Bir hekim olarak bir doktor olarak utanç duyuyorum. Sağlık Bakanı değil operasyonu yöneten bir savaş bakanı gibi çalışıyor. Sağlık Bakanı ile ilgili, görevi ile ilgili en küçük bir sorumluluk taşısaydı 16 gün boyunca, 4 gün boyunca o bodrumdan, o binadan neden nakledilmediği ile ilgili bir süreci kendisi yönetir ve bu sıkıntıyı ortadan kaldırırdı." diye konuştu.

"CİZRE'NİN ORTASINDA YENİ BİR KERBELA YENİ BİR MADIMAK YAŞATILMAK İSTENİYOR"

Cizre'de bir insanlık dramı yaşandığına ifade eden Baluken, "16 gündür, 4 gündür bu insanlar eğer hala hastaneye nakledilmemişse hükumet üyeleri bütün sorumluluğunun kendilerinde olduğunu, bütün Türkiye kamuoyuna karşı net bir şekilde kabul etmeleri gerekir. 3 kez Başbakan'ın talimatı olduğu bize söylendi. 3 kez İçişleri Bakanı, kendisi bizzat talimat verdiğini söyledi. Ama buna rağmen hala Cizre'nin ortasında hala bir Kerbela yeni bir Madımak katliamı ile karşı karşıyaysan, burada Türkiye kamuoyuna çıkıp samimi bir çabanın neden gösterilmediğini bu hükumet açıklamak zorundadır." şeklinde konuştu.

"GÜNLERCE BASININ SERVİS ETTİĞİ O MİZANSEN 10 DAKİKALIK BİR TİYATRAL SAHNE"

Günlerdir bu konu ile çaba göstermeyenlerin şimdi elindeki medya aracılığı ile algı yönettiklerine şahit olduklarını belirten Baluken, şöyle devam etti: "Ortaya ambulansları gönderip nasıl anonslar yaptıklarını servis ediyorlar. Başından beri bu süreci takip eden bir milletvekili olarak söylüyorum. Vahşet bodrumundaki haberi aldığımız ayın 23'ünden 30'una kadar Sağlık Bakanlığı'nın hiçbir ambulansı, o bodrumun bulunduğu binaya 1 kilometre mesafeden daha fazla ileri gidememiştir. İlk olarak 30 Ocak tarihinde belediye ambulansı takip ederek o binaya 200-300 metrelik bir alana gitmiştir. Sonralardaki süreçlerde de Sağlık Bakanlığı'na bağlı araçları maalesef binaya 1 kilometre fazla uzaklıkta bulunan dört yol mevkiinde bekletilmiştir. Günlerce basının servis ettiği o mizansen 10 dakikalık bir tiyatral sahneden başka bir şey değildir. Orada bulunan arkadaşlarımızla görüştüğümüzde böyle bir tiyatral bir mizansen sahneden başka bir şey olmadığını söyledi. Ve bunu hemen kamuoyuna paylaştık. Hükumetin çabasının oradaki canların kurtarılması oradaki cenazeleri yaralıları hastaneye nakledilmesi değil kamuoyuna önünde kendi suçunu hafifletecek bir takım mizansenlerin arayışı olduğunu, aynı gün kamuoyuna yapmış olduğumuz açıklamada ifade ettik. Keşke bizi yanıltsalardı. Keşke mizansen değil, o insanları hastaneye naklederek bize cevap vermiş olsalardı."

"HÜKUMET CİZRE'DE TİYATRO SERGİLİYOR"

Cizre'de hükumetin ambulanslarla bir tiyartal mizansen oyunu sergilediğine şahit olduklarını vurgulayan Baluken, "Ama maalesef tahmin etiğimiz gibi toplam süresi 10 dakika olan ambulansların gelmiş olduğu bir alanda basın mensuplarının çekim yaptığı süresince bir anons yaptırılarak tekrar ambulansların geri dönmesi ile ilgili bir süreç dışında, Cizre'de hükumetin bahsettiği gibi hiçbir çağrının kırıntısı bile gösterilmedi. Maalesef mevut durum budur. Bu ülkenin Sağlık Bakanı da maalesef bunlara aracılık eden bir hekim bir sağlık çalışanı pozisyonundan düşmüştür. Bir hekim olarak bir doktor olarak utanç duyuyorum. Sağlık Bakanı değil operasyonu yöneten bir savaş bakanı gibi çalışıyor. Sağlık Bakanı ile ilgili en küçük bir sorumluluk taşısaydı 16 gün boyunca, 4 gün boyunca o bodrumdan, o binadan neden nakledilmediği ile ilgili bir süreci kendisi yönetir ve bu sıkıntıyı ortadan kaldırırdı." diye ifade etti.

"CİZRE'YE GİDİP YARALILARI KURTARACAĞIZ"

Bugün bir heyetle Cizre'ye gidip svilleri kurtarmak için yola çıkacaklarını belirten Baluken, "Bugün buradaki bulunma gerekçemizle ilgili bizi izleyen hükumet ve devlet yetkililerini, bu yanlışlıktan vazgeçmelerine davet ediyorum. Saatlerdir telefonla onlara ulaşmaya çalışıyoruz. Bir an önce Cizre'ye gidip o yaralıları, o insanları, cenazeleri nakletmek üzere hazır olduğumu ifade etmek üzere onları arıyoruz. Ama maalesef şu ana kadar herhangi bir iletişim kurma çabamıza karşılık verilmiş değil. Biz bugün kararlıyız, heyet olarak Cizre'ye gidip ülkemiz adıma, halklarımız adına önümüzdeki süreçlerde tahmin edilemeyecek bir takım sıkıntıları getirme riskleri olan bu insani trajedileri ortadan kaldırmak için hareket edeceğiz. Cizre'ye gidip, o insanları hastaneye nakletme çabasında olacağız." diye konuştu.

Toplantıda DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, HDP milletvekilleri Celal Doğan, Dengir Mir Mehmet Fırat, Mithat Sancar da birer konuşma yaparak, Cizre'de bodrumda mahsur kalan sivillerin kurtarılması için hareket ettiklerini açıkladılar.


CİHAN
<< Önceki Haber DBP ve HDP heyeti mahsur kalanlar için Cizre'ye hareket etti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER