DDK'ya ‘süper yetki’ geri geliyor!
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazar, Ocak 12 2025
Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK), yetkilerini artıran yasa önerisini tepkiler üzerine geri çeken iktidar, teklifi yeniden getiriyor. Düzenleme yasalaşırsa DDK, kurum ve kuruluşların iştiraklerinde soruşturma başlatabilecek, görevliler hakkında “görevden uzaklaştırma önerisi ve uygulaması” yapabilecek.
Anayasa Mahkemesi (AYM) daha önce Devlet Denetleme Kurulu (DDK) ile ilgili bazı düzenlemeleri yasa yerine kararname ile yapıldığı için iptal etti. Bunun içerisinde DDK’ye kamu personeli hakkında “görevden uzaklaştırılmasını önerme yetkisi” de vardı. İktidar aralık ayında Meclis’e sunduğu “torba teklifte” iptal edilen bu düzenlemelere de yer vermişti. Ancak daha sonra Meclis’teki görüşmeleri sırasında bu düzenlemeleri geri çekmişti. İktidar şimdi aynı düzenlemeleri yeniden “torba teklif” ile Meclis’e sundu.
Teklife göre Cumhurbaşkanlığı’na bağlı DDK, kamuya yararlı derneklerle vakıflarda, kooperatiflerde, birliklerde ve bu kurum ve kuruluşların her türlü ortaklık ve iştiraklerinde idari soruşturma, inceleme, araştırma ve denetleme yapabilecek. Teklif ile DDK’ye “görevden uzaklaştırmayı önerme” yetkisi de veriliyor. Buna göre kurul üyesi veya denetçi, “denetlemeler sırasında denetimi güçleştiren veya engelleyen davranışlarda bulunan, görevde kalması halinde kamu zararını artıracağı anlaşılan, suç delillerini karartacağı anlaşılan, kamu hizmetinin gerekleri yönünden görevi başında kalmasında sakınca görülen”, her kademe ve rütbedeki görevliler hakkında “görevden uzaklaştırma” tedbirinin uygulanmasını yetkili makamlara önerebilecek. Memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında da bu tedbiri uygulayabilecek.
TEKLİFİN TANIMI GENİŞ
Cumhuriyet'te yer alan habere göre CHP, daha önce “diğer kamu görevlileri” ifadesinin çok geniş bir tanımlama olduğuna işaret ederek bu yolla seçilmiş belediye başkanlarının bile DDK tarafından görevden alınabileceği eleştirisinde bulunmuştu. Yine teklife göre denetlemeler sırasında görevden uzaklaştırma gerekçesinin ortadan kalkması, denetlemeler sonunda suç işlendiğinin belirlenememesi veya disiplin yönünden memurluktan çıkarma dışında bir ceza önerilmesi halinde, görevden uzaklaştırılan kişi, atamaya yetkili amir tarafından derhal görevine başlatılacak.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Nefret operasyonu: 81 kişi gözaltına alındı2.550'den fazla can kaybı, 11 bine yakın gözaltı... İran'da durum ağırlaşıyor3.Kasım Garipoğlu'nun şoförü itirafçı oldu: Elinde 25 kişilik ünlü listesi var4.Trump’tan İran'a sert mesajlar: 'Çok güçlü seçenekler var, harekete geçmemiz gerekebilir'5.Flash Haber... Cumhurbaşkanı başdanışmanı yolsuzluk iddiasıyla istifa etti
6.Skandal iddia: Diyanet 1400 TÜGVA üyesinin umre masraflarını ödedi7.Boydak ailesinden Elif Boydak Bozdağ da cezaevine konuldu8.AKP'ye katılan milletvekili bu sefer Erdoğan'ın fotoğrafına asker selamı verdi9.Bunaltıcı sıkıntılar10.Kara Kuvvetleri'nde ihale soruşturması: Askerler dahil çok sayıda kişiye gözaltı!

TÜRKMEN TERZİ

ARİF ASALIOĞLU

ABDULLAH AYMAZ

KADİR GÜRCAN

ŞERİF ALİ TEKALAN
ÇOK OKUNAN HABERLER

Nefret operasyonu: 81 kişi gözaltına alındı

550'den fazla can kaybı, 11 bine yakın gözaltı... ...

Kasım Garipoğlu'nun şoförü itirafçı oldu: Elinde 2...

Trump’tan İran'a sert mesajlar: 'Çok güçlü seçenek...

Flash Haber... Cumhurbaşkanı başdanışmanı yolsuzlu...


