Demircilik, usta ellerde son dönemlerini yaşıyor

Demircilik, usta ellerde son dönemlerini yaşıyor

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde ata mesleği olan demircilik, usta ellerde son dönemlerini yaşıyor. Gelişen teknoloji ile birlikte kaybolan meslekler arasında yer almaya başlayan demirciliği Siverek'te devam ettirmeye çalışan Enver Baran (55), meslek hayatının 50. yılında olmanın kendisini hem üzdüğünü hem sevindirdiğini söyledi.

Bölgede ata mesleği olan demircilik, teknoloji karşısında her geçen gün zora giriyor. Genç nesil, demircilik yapmak istemiyor. Usta ellerde son dönemlerini yaşayan demircilik mesleği müşteri bulmaktada zorlanıyor. Daha çok kasaba ve kırsal kesimlerden gelen işlerle ekmeği kazanıyorlar. Demircilik mesleğini babasından, babasının da dedesinden öğrendiğini söyleyen 55 yaşındaki Enver Baran, mesleğin unutulmaya yüz tutmasından dolayı üzüldüğünü söyledi. 5 yaşından beri demir işiyle uğraşan Enver Baran, artık bu işin ekmek kazandırmadığını, çocukların da bu yüzden mesaleği yapmadığını belirtiyor.

Demir ustası Enver Baran, "Bu mesleği dedem yapmış sonra babam yapmış. Şimdi biz iki kardeş olarak bu mesleği devam ettiriyoruz. 55 yaşındayım 50 senedir bu mesleği yapıyorum. İki kardeşiz ekmeğimi buradan çıkarıyoruz. Mesleğimiz fabrikalaşmış. Fabrikalardan sonra mesleğimiz öldü. Her şey fabrikadan çıkınca biz ekmek kazanamıyoruz. Kazma, balta tamir işi yapıyoruz. Demiri ocağa koyuyoruz; sıcakta yumuşatılan demiri çekiçlerle döverek, şekil verip gerekli malzeme haline getiriyoruz. Ben 50 senedir yapıyorum. Çocuklarımız yapmıyor. Çocuklarımız da yapmayınca mesleğimiz ölüyor. Emekle para kazanılan meslekler kayboluyor. Fabriklar karşısında mesleğimiz ölüyor ve bizler geri kalıyoruz." dedi.
CİHAN
<< Önceki Haber Demircilik, usta ellerde son dönemlerini yaşıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER