Demirtaş HDP'nin son oy oranını açıkladı

HDP Eş genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Meclis HDP grup yönetim toplantı salonunda gazetecilerle bir araya geldi. Seçim süreci boyunca kutuplaşmadan uzak, gerilimi düşürecek bir siyaset izleyeceklerini belirten Demirtaş, gerilimden insanların bıktığını ve usandığını söyledi

Demirtaş HDP'nin son oy oranını açıkladı

"Barajı geçersek Türk siyaseti demokratik dengelere oturacak." diyen Demirtaş, "HDP için baraj sorunu ortadan tamamen kalktı diyemem. AKP'de ciddi düşüş var. Biz baraj sınırında, onlar iktidardan düşme sınırında." yorumunu yaptı.
 
Çözüm süreciyle ilgili de konuşan Demirtaş, "İmralı ziyareti gözlemci heyetle mi yoksa sadece bizim heyet mi gidecek; henüz bu netleşmiş değil. Eğer gözlemci heyet giderse müzakereye başlanmış olacak. Müzakere başlarsa kongre tarihi o zaman konuşalacak mevzu. Nevruz'dan bu yana gerileme de ilerleme de olmadı; aynı yerdeyiz." ifadelerini kullandı.
 
7 Haziran'da yapılacak milletvekilliği seçimleriyle ilgili yapılacak mitingler konusundaki bir soruya Demirtaş, henüz son halini vermediklerini, iki eşbaşkan olarak 81 ili gezmeyi hedeflediklerini ifade etti. Adaylarla ilgili bir soruya ise Demirtaş, hiçbir partinin, seçmenini yüzde yüz tatmin eden bir liste çıkaramayacağını vurguladı. 

"En makul listeyi çıkardığımıza inanıyorum." diyen Demirtaş, aday belirlemede 4 temel kriteri göz önüne aldıklarını belirterek, şöyle konuştu: "Hem tek tek, hem 550 aday HDP vizyonunu temsil etmeli. Çok kültür, çok seslilik, çok dillilik, inançlı Türkiye topluluk ve çoğulculuğa dayalı demokrasi anlayışını temsil etmeli. Kişinin kendisi de buna inanmalı. Genel fotoğrafta bu görülmeli. Adayların toplumsal karşılığı olmalı. Bunu da önemli ölçüde yakaladık diye düşünüyorum. Seçmenle iyi iletişim kurup oy kazandırıp barajı aştırmalı. Bunu da karşıladık. Değişik mesleki gruplara ve toplumsal kesimlere biz bu ülkeyi yönetebiliriz mesajı vermek istedik. Bunu da önemli ölçüde yakaladığımızı düşünüyoruz. HDP listesi Türkiye'nin en renkli tam da temsil olduğunu düşünüyorum. Gelen tepkiler de biraz öyle. Daha iyisi olabilirdi ama bu zorluk içinde baraj aşma kaygısıyla daha hassas davrandık. Kadın temsilinde HDP, hedefi yakaladı. Diğer partilerin kadın adayların toplamından fazla. Diğer partiler bu bakımdan sınıfta kalmış durumda. Partiler, mevcut çizgisinden vazgeçmemiş. Tekçi, renksiz anlayışı ifade ediyor baktığınızda. Bütün adaylar şahıs olarak kıymetli değerlidir. Demokratik yarış içinde olacağız onlarla. HDP dışında Türkiye partisi yok. Herkes belli grubun, bir kesimin partisi. Gerçek fotoğrafı HDP yansıtıyor."
 
'AKP LİSTESİ SEN, BEN, BİZİM OĞLAN BİR ARAYA GELEREK HAZIRLANMIŞ'

AK Parti'nin aday listesiyle ilgili soruya Demirtaş, "Cumhurbaşkanı ağırlığı AKP üzerinde vardı. Aday listelerinde de vardı. Sen, ben, bizim oğlan bir araya gelerek hazırlanmış." ifadelerini kullandı. AK Parti'ye toplumun inancını yitirdiğini belirten Demirtaş, AK Partililerin de yitiriyor olmalarının normal olduğunu kaydetti. "Gemiler batarken bu işler böyledir." diyen Demirtaş, Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adaylığı konusunda da "Sevindim; kendisine başarılar diliyorum. İstanbul'dan aynı şekilde adayız. Demokratik bir çalışma sistemi vardı. Herhalde karşılaşırız." şeklinde konuştu.
 
Barajı aşabileceklerini söylediklerini ve bu umutlarını hep koruduklarını dile getiren Demirtaş, şu an da bu umudun her gün daha büyüdüğüne dikkat çekti. "Barajı aşma sınırında olduğumuzu söyleyebilirim." diyen Demirtaş, "Cuma günü aday tanıtımı ve sonrası aday eğitimi olacak. 21 Nisan'da seçim bildirgesi İstanbul'da açıklanacak. Seçim kampanyamız yeni yaşam üzerine kurulu. Yeni bir yaşamı Türkiye özledi. Kutuplaşma ve gerilimi düşürecek bir siyaset izleyeceğiz. Tansiyonu yükseltecek bir siyaset olmayacak. Gerilimden insanların bıktığını, usandığını görüyoruz. Buna bir çare bulmak için çalışacağız. Barajı geçersek Türk siyaseti demokratik dengelere oturacak." dedi. 
 
Provokasyonlara ilişkin bir soruya ise Demirtaş, "Provokasyonlar her an olabilir. Ancak tedbiri alacak iktidardır. Biz siyasi parti olarak tedbir almak istiyoruz. Ne yaparlarsa yapsınlar, insanlar asla birbirine karşı düşmanlaşmamalı. Hedefe konmuş kesimler olabilir. Sadece benim şahsım için değil diğer partiler de olabilir." ifadelerini kullandı. 
 
Dilek Öcalan'ın adaylığı ve seçim güvenliği konusundaki bir soruya da Demirtaş, "Seçim güvenliği, sandık dışı İçişleri Bakanlığına ait. İçişleri Bakanıyla şu an planlanmış bir görüşme yok ama ihtiyaç olursa görüşülür. Sandık güvenliği, sandık kuruluna aittir, YSK güvenliğindedir. Yüzlerce gönüllü genç HDP müşahidi olmak için başvuru yaptı. Yurt dışı oyları konusunda gönlümüz rahat değil. Elimizde ne imkan varsa sonuna kadar kullanacağız. Dilek Öcalan da çok seslilikte birisidir. Urfa'da uzun süredir siyasi çalışma yürütüyordu. Türkiye gerçekliğinin bir parçasıdır, aykırısı değildir. Hiçkimseyi dışlamamamız gerekiyor. Türkiye'nin hiçbir gerçeğini dışlamamamız lazımdır." dedi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'ın yeniden aday gösterilmesiyle ilgili bir soruya da Demirtaş, "Altan Tan; o da Türkiye'nin gerçeğidir." karşılığını verdi. Bu cevap gülüşmelere yol açtı. Seçim müziğinin birkaç güne hazır olacağını ve kendisinin de katkıda bulunduğunu ifade eden Demirtaş, seçim beyannamesinin "kadın ve genel" olmak üzere iki başlıktan oluşacağına dikkat çekerek "Boş hayaller, seçmeni büyülemeye dönük pembe laflar üzerine olmayacak. Gerçekliğe dayalı, yapmak istediklerimiz olacak. Uçuk vaatler olmayacak. İnandırıcı olmasını istiyoruz." şeklinde konuştu. 

'PKK'NIN MECLİS'E TAŞINMASI DİYE BİR ŞEY YOK'

PKK'nın siyasi zemin sürecine dahil olması için bir aday çalışmalarının olmadığını anlatan Demirtaş, ortaya çıkacak seçim sonuçlarıyla birlikte gerçekten silahların ebediyen susmasına yardımcı olacak bir inancı ortaya koyacaklarını söyledi. PKK'nın silahsızlanmasını kolaylaştıracaklarını ifade eden Demirtaş, "PKK kadrolarının Meclis'e taşınması için bir çalışma yok, olsaydı adaylardan görürdünüz. Olsaydı açıkça söylerdim." şeklinde konuştu.
 
Hatip Dicle'nin kendisinin aday olmak istemediğini dile getiren Demirtaş, adaylıkta ısrarcı olmalarına karşın kendisinin sağlık sorunları başta olmak üzere birtakım sebepler gösterdiğini kaydetti. Toplumdan kendisine yönelik ilginin sorulması üzerine ise Demirtaş, bir fenomen, rock star olmadığını, Türkiye ve Ortadoğu sorunlarını çözmeye çalışan bir partinin başkanı olduğunu, bu yönüyle ele alınırsa daha iyi olacağını vurgulayarak "Öbür türlüsü gelip geçici hevestir. Popülist bir siyaset yapmayı uygun bulmuyorum." dedi.

'AKP TEK BAŞINA İKTİDAR OLMAZSA TÜRKİYE RAHATLAMIŞ OLACAK'

Çözüm sürecinin HDP projesi olduğuna dikkat çeken Demirtaş, HDP'nin barajı aşması halinde özgürlükçü, sivil, demokratik bir anayasanın gerçekleşmesi için daha fazla umut olacağını söyledi. "HDP yoksa ben o parlamentodan heyecan duymam. Sivil bir anayasa çıkmaz." diyen Demirtaş, "AKP tek başına iktidar olmazsa Türkiye rahatlamış olacak. Yeni bir anayasa umudu daha da yükselecek. Tek adamdan kurtulacak. Çözüm süreci daha da ilerleyecek." ifadelerini kullandı. 
 
HDP'nin başarısının sadece Kürtlerin başarısı değil tüm ezilenlerin ortak başarısı olacağının altını çizen Demirtaş, siyasi tarihimizde belki hiç yaşanmayan birşey olacağını kaydetti. İmralı'ya gidip gelmelerin seçim sürecinde de olabileceğini anlatan Demirtaş, "Bir sonraki İmralı ziyareti gözlemci heytle mi yoksa sadece bizim heyet mi gidecek; henüz bu netleşmiş değil. Eğer gözlemci heyet giderse müzakereye başlanmış olacak. Müzakere başlarsa PKK'nın kongre tarihi konuşulacak mevzu. Nevruz'dan bu yana gerileme de ilerleme de olmadı, aynı yerdeyiz." diye konuştu.
 
'BİZ BARAJ SINIRINDAYIZ, ONLAR İKTİDARDAN DÜŞME SINIRINDA'

"Baraj sorunu ortadan tamamen kalktı diyemem. AKP'de ciddi düşüş var. Biz baraj sınırındayız, onlar iktidardan düşme sınırında." diyen Demirtaş, MHP'ye oy verip de kendilerine oy vereceğini söyleyenlerle bizzat tanıştığını ifade etti. AK Parti'yi geriletmek üzere siyaset yürüttüklerini belirten Demirtaş, elbette iktidar partisinin hedefleri olacağını vurguladı. 

Öcalan'ın adaylar konusunda genel görüşlerini ifade ettiğini, kendilerinin de genel bilgi verdiğini dile getiren Demirtaş, ama tek tek adaylarla çok değerlendirme yapmadığını söyledi. Bir başka soru üzerine Demirtaş, gençlere seslenerek "Panik olmaya gerek yok; barajı aşacağız." dedi. 

İzleme heyetiyle ilgili bir soruya ise Demirtaş, "İsim havuzu oluşturduk. Bu listeyi hükümet heyetiyle paylaştık. 15-20 kişilik listeydi. Hükümette liste hazırlayacaktı. İkisinden ortak bir liste çıkacaktı. Ama hükümet bunu yapmıyor. Cumhurbaşkanı kafasına göre bir liste açıklıyor, Başbakan kafasına göre bir liste açıklıyor; uzlaşamıyor. AKP içindeki gerilim, çözüm sürecine de olumsuz yansıyor." ifadelerini kullandı. 


CİHAN

<< Önceki Haber Demirtaş HDP'nin son oy oranını açıkladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER