Demokrasi adası şantiyeye döndü

Cumhuriyet tarihinin en dramatik dönemlerinden birine tanıklık eden Yassıada’daki yapılaşma tepki çekmeye devam ediyor. Ada üzerindeki yeşil alanın tahrip edilerek otel ve kongre merkezlerine dönüştürülmesi CHP’li milletvekillerinin de katıldığı bir gezi ile protesto edildi. Adanın tamamını şantiyeye çeviren inşaatlar devam ederken, Menderes ve arkadaşlarının yargılanarak idama mahkum edildiği spor salonunun harabe hali dikkat çekiyor.

Yassıada şantiyeye döndü

Video: Arşiv

Türkiye siyaset tarihi için kara bir dönemi temsil eden Yassıada, şu günlerde devam eden ve adayı adeta şantiyeye çeviren inşaat çalışmaları ile gündeme geldi.

Merhum Başbakan Adnan Menderes, bakanlar Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan’ın göstermelik bir mahkemeyle idam edilmesine tanıklık eden Yassıada’daki faaliyet, Cumhuriyet Halk Partili bir grup tarafından protesto edildi.

Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Engin Altay, İBB Meclis Grubu üyeleri ve partililerin katıldığı bir organizasyonla adaya tekneyle gelen grup yapılaşmalara tepki gösterdi.

Adaya yanaşan tekne ilk olarak Deniz Polisi tarafıdan karşılandı.

Yapılan görüşmenin ardından teknedekilerin adaya çıkmasına izin verildi. Grup ve milletvekilleri, Menderes’in yargılandığı spor salonuna önüne kadar yürüyerek devam eden inşaat faaliyetlerini protesto etti.

Gruptakiler, hükümet ve inşaat firması aleyhinde sloganlar attı. Adaya gelenlerin polis kamerası tarafından kayıt altına alınması da dikkat çekti.

TARİHİ MEKAN SPOR SALONU HARABE HALDE

Adanın en dikkat çeken yapısı kuşkusuz Menderes ve diğer siyasilerin yargılandığı spor salonu. Tarihe tanıklık eden görüntülere sahne olan ve bir Başbakan’ın askeri darbe yönetimi tarafından idama mahkum edildiği yer olan salonun şu andaki durumu içler acısı. Tavanı çökmek üzere olan salonun harabeye dönmüş hali, adadaki diğer inşaat alanları ile tam bir tezatlık oluşturuyor. Spor salonu ile ilgili düzenlemelerin ilk ihale kapsamında olmadığı da alınan bilgiler arasında.

CHP Milletvekili Engin Altay, konuşmasında Menderes ve arkadaşlarının idam edilmesini demokrasi ayıbı olarak niteledi. Altay’ın “Demokrasi şehitleri üzerinden rant devşirmeye çalışan bu ahlaksız siyaseti de, onunla iş birliği yapan TOBB’un başkanının bu kirli işbirliğinin aracısı olmasını da şiddetle kınıyorum. Fethin 563.yılındayız. Merhum cihan padişahı gemileri yürütüp İstanbul’u almıştı, bunlar İstanbul’u yürütüp gemi almaya devam ediyorlar.” şeklindeki sözleri dikkat çekti.

CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat da TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na tepki gösterdi. Hisarcıklıoğlu’nun, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Türk milletinden özür dileyene kadar ona karşı mücadelelerini sürdüreceklerini dile getiren Canpolat, “Yassıada’da bir kez daha Celal Bayar ve arkadaşlarının kemikleri sızlıyor. Bayar ve arkadaşlarının kalemini kıranlar bugün onun anılarının arkasına sığınanlar, bugün Adnan Menderes ve arkadaşlarının anılarına bir kez daha bomba koymuşlardır.” şeklinde konuştu.

Adadaki inşaat çalışmalarını Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği iştiraklarından Gümrük ve Turizm İşletmeleri A.Ş. müşavir firma olarak yürütüyor. Adaya gelen CHP’li heyet, inşaat yapılan alanın bir torba yasaya eklenerek sit alanı olmaktan çıkarıldığını belirterek bunun hukuki olmadığını söylüyor.

MHA
<< Önceki Haber Demokrasi adası şantiyeye döndü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER