Demokrat Parti'den sürpriz başkan aday adayı


ABD'nin Virginia eyaleti eski senatörlerinden Jim Webb, Demokrat Parti'den 2016 başkanlık seçimleri için aday adayı olduğunu resmen açıkladı.

İnternetteki seçim kampanyasından aday adaylığını açıklayan Webb, "Büyük para meblağları karşısında bugün adil bir yarışın ve siyasi iklimin boğulduğunu görüyorum. Yarışa katılan her aday bir milyar dolar seçim bağış sınırını aşma amacında. Ancak milletimizin sorunlarının çözümüne yeni bir yaklaşım ihtiyacı var. İnsanlarımızı bölen politikalara değil, elitlerin gölgesinden siyasi süreci kurtarılmasına ihtiyacımız var" dedi.

Eski asker ve Vietnam gazisi olan Jim Webb, 69 yaşında. Eski başkanlardan Ronald Reagan döneminde Deniz Kuvvetleri Komutanı olan Webb'in, geçtiğimiz kasım ayında Demokrat Parti içindeki başkanlık kamuoyu yoklamasında adının ön sıralarda yer alması sürpriz olmuştu.

Webb, kampanyasında; işçi sınıfın desteklenmesi, ekonomide rekabet, finans reformu ile Irak, Afganistan benzeri sorunlu alanlardan uzak durulması gibi bir dış politikayı savunuyor.

Jim Webb, senatörlüğü döneminde Irak savaşına muhalif duruşu ile siyaset arenasında iz bırakmıştı. Webb'in adaylığıyla Demokrat Parti'nin en güçlü başkan aday adayı olan Hillary Clinton'ı özellikle dış politikada zorlayacağı tahmin ediliyor. Soğuk savaş sonrasında ABD'nin yeni bir dış politika doktorini oluşturması gerektiğini ileri süren Jim Webb, askeri güç kullanım şartlarının yeniden, esaslı olarak belirlenmesini savunuyor.

Jim Webb ile birlikte Demokrat Parti'den başkan aday adayı olduğunu açıklayanların sayısı 5'e ulaştı. Clinton dışında Demokrat Parti'den başkan aday adaylığını açıklayanlar listesinde; Vermont Senatörü Bernie Sanders, Maryland Eyaleti eski Valisi Martin O'Malley ile yine eski Rhode Island Valisi Lincoln Chafee bulunuyor.

2016 başkanlık seçimleri için Cumhuriyetçi Parti'den bugüne kadar başkan aday adaylığını açıklayanların sayısı ise 16'yı buldu. CİHAN
<< Önceki Haber Demokrat Parti'den sürpriz başkan aday adayı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER