Denize düşen AKP bakın neye sarıldı: Yeni sistem 2018'de rafa kaldırılmıştı
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Salı, Aralık 21 2021
AKP'nin kurtarıcı olarak piyasaya sürdüğü kur garantisi sisteminin Rahip Brunson krizi sonrasında da gündeme geldiği, ancak kritik riskler içerdiği için bizzat iktidar tarafından rafa kaldırıldığı ortaya çıktı.
AKP rejiminin TL’ye teşvik paketi kapsamında getirdiği kur garantisi sistemi, ciddi sıkıntıları da bünyesinde barındırıyor. Halk TV yazarlarından Barış Soydan, söz konusu sistemle ilgili önemli bir bilgi paylaştı. Soydan’ın yazısına göre söz konusu sistem Rahip Brunson krizi sonrasında, 2018’de de gündeme gelmiş. Ancak sakıncaları nedeniyle rafa kaldırılmış. Geçtiğimiz aylarda sistemin Lütfi Elvan’a da sunulduğu ancak itirazı sonrası vazgeçildiği belirtiliyor. Şimdi aynı sistem, ‘kurtarıcı’ olarak yeniden tedavül sokuldu.
Barış Soydan’ın yazısı şöyle:
İktidar şapkadan tavşan çıkarayım derken Türkiye ekonomisine çok ağır yan etkileri olan zehirli bir ilacı içirdi. Dün açıklanan TL mevduata kur garantisi sisteminin tek cümlelik özeti böyle.
TL’ye kur garantisi sistemi 2018 yılındaki Rahip Brunson krizi sonrasında ekonomi yönetimi tarafından çalışılmış ama sakıncaları nedeniyle cesaret edilememişti. O dönemde dolardaki tırmanışı kontrol altına almak için çeşitli politika seçenekleri gözden geçirildi ve bunlar arasından uygulanabilir olanları içeren bir tedbir seti çalışıldı.
ÖNEMLİ RİSKLER İÇERİYOR
Kaynaklarımdan öğrendiğime göre dün açıklanan TL’ye kur garantisi sistemi de masaya getirilen alternatifler arasındaydı. Ama bu sistemin “önemli riskler içerdiği” kanaatine varılmıştı. Çünkü uygulama, tıpkı bugünkü gibi TL mevduat sahiplerine kurdaki gelişmelere göre sağlanacak ilave getirinin Hazine kaynaklarından aktarılması esasına dayanıyordu.
2018 yılında yapılan değerlendirmede, TL mevduatın tamamına böyle bir hak tanınmasının, olası kur senaryolarında kamu maliyesi açısından çok yıkıcı etkiler çıkarabileceği sonucuna ulaşılmıştı.
Bunun üzerine uygulama daraltılarak belli miktarda/yüksek montanlı mevduat için veya belli vadeler için (6 ay ve üzeri gibi) uygulanması seçeneği çalışıldı.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Bir kaçırarak kaybetme girişimi daha: Ankara’nın isteğiyle Mozambik'te gözaltında yeri bilinmiyor2.Almanya'da yılbaşı kabusa döndü: Çok sayıda ölü ve yaralı var, yüzlerce kişi gözaltında3.Türkiye, Çin'e vizeyi kaldırdı!4.Yurtdışı çıkış harcında yeni düzenleme5.İşte yeni MTV rakamları!
6.İsviçre şokta! Yılbaşı eğlencesinde çıkan yangında 40 kişi öldü7.Dehşete düşüren iddia: İstanbul'da iki aylık bebek aç bırakılarak öldürüldü8.'Kıyamet kopacak' diyerek paraları götürmüştü: Sahte peygamber tutuklandı9.Türkiye'de para transferinde ‘açıklama’ zorunluluğu başladı!10.Van'da korku dolu anlar: Bir mahalleye çığ düştü!

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ

ORHAN KESKİN








