Denizin 106 metre altında tamirat

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Cumartesi, Eylül 19 2015
İstanbul'un iki yakasını deniz tabanının altından birleştiren Avrasya Tüneli, dalgıçların yaptığı görev itibariyle de ilklere sahne oldu.
Denizin 106 metre altında tamirat

Türkiye'de ilk defa satürasyon dalışı yaptırılarak Boğaz'ın 106 metre altında tam 15 gün yaşayan dalgıçlar, psikolojik olarak insan limitlerinin nasıl zorlanabileceğini de ortaya koydu. Nitrojen ve helyum soluyarak kazıcıyı tamir eden ekibin başında olan sağlık ekibinden Prof. Dr. Akın Savaş Toklu'nun "Diken üstündeydik." yorumu konunun en net özeti oldu. 

2008 yılında ihalesi yapıldıktan sonra 2014 yılının Nisan ayında kazısı başlanan Avrasya Tüneli projesiyle Asya ve Avrupa kıtaları deniz tabanın altından birleştirildi. Kıtaları birleştirmesi yanında kazıda kullanılan makineler ve bu ekipmana destek olan diğer unsurlarıyla da tünel ilklere sahne oldu. Pek çok kişinin deniz tabanı altındaki kazının nasıl yapıldığına ilişkin merakını gidermek için, projede bizzat görevli İstanbul Üniversitesi (İÜ) Tıp Fakültesi Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Akın Savaş Toklu, Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) anlattı. 

Tünelin kazılması sırasında TBM (Tunnel Boring Machine – Tünel Kazma Makinası) kullanıldı. Ancak bu makine zaman zaman bakım ve onarım ihtiyacı gerektirdi. Bu durumlarda yüksek basınç altında bulunan dev köstebeğin yeniden çalıştırılması için alanında uzman dalgıçlar görevlendirildi. Toklu ve ekibi işte bu ekibin sağlık sorumluluğunu yürüttü.Projedeki basınç altında çalışma mecburiyeti nedeniyle kendilerinden tıbbı destek istenildiğini belirten Toklu, Prof. Dr. Şamil Aktaş ile Uzman Dr. Bengüsu Mirasoğlu ile birlikte çalıştıklarını belirtti. 

Avrasya Tüneli Projesi’nde Türkiye’de ilk kez satürasyon dalışı uygulaması yapıldığını, bu dalışta dalgıçların nitrojen ve helyum soluduklarını belirten Toklu, bu dalışın riskli olduğunu ve psikolojik açıdan sorunsuz olmayı gerektirdiğini belirtti. Dalgıçların bu derinlikte günlerce dışarı çıkmadan çalıştıkları için önlem alınması gerektiğini vurgulayan Toklu, “Satürasyonda insanlar dalış yaptığında soluduğu gaz vücudunda çözünüyor, eğ

Bu haberler de ilginizi çekebilir