Denizli Sanayi Odası: Yatırımların yurtdışına kaydırılacağından endişeleniyoruz


Denizli Sanayi Odası Başkanı (DSO) Müjdat Keçeci, asgari ücretteki artış tamamen işverene yüklenirse kayıtdışılığın artacağından korktuklarını, bazı firmaların yatırımlarını yurtdışına kaydıracağından endişe ettiklerini söyledi. DSO'nun kasım ayı olağan meclis toplantısı yapıldı. Meclis Başkanı Mehmet Tosunoğlu'nun sunuş konuşmasıyla başlayan toplantıda, asgari ücretin artışı konusunda işverenin üzerine binecek ek yükümlülükler, işsizlik rakamları ve nitelikli işgücü sıkıntısı, en çok tartışılan konular oldu.

DSO Başkanı Keçeci, asgari ücretin bin 300 TL olmasının neredeyse kanunlaştığını ifade ederek, "Hiçbir işveren, çalışanına daha düşük ücret ödemek istemez. Asgari ücret üzerinden alınan yüklü vergiler var. Gelir vergisi, SGK primi, işsizlik ödeneği, işçi ve işveren payları, maliyetleri ciddi şekilde arttırıyor. Mevcut haliyle asgari ücret alan bir kişinin, işverene 560 TL'ye varan maliyeti var. Bunun yüzde 15'i gelir vergisi, yüzde 14 SGK primi, yüzde 1 işsizlik primi olarak karşımıza çıkıyor. Asgari ücret net bin 300 TL olduğunda, işveren olarak ödeyecek olduğumuz brüt tutarımız bin 645 TL ve işverene maliyeti bin 933 TL olacak." dedi.

Asgari ücretle bağlantılı olarak istihdam rakamlarının da ele alındığı toplantıda Müjdat Keçeci, işsizliğin yüzde 9-10 ortalamada, enflasyonun yüzde 8-9 oranında devam edeceğinin tahmin edildiğini aktardı. Bu rakamların hedeflenen büyüme için yeterli olmadığını dile getirerek, "Nüfusumuz her yıl 1 milyon dolayında artıyor. Nüfus artışının yüksekliği nedeniyle kişibaşına net gelir artışı, 2014 yılında yüzde 1,8 geriledi. Nüfusumuzun en fakir yüzde 10'u milli gelirin yüzde 2,4'ünü alırken en varlıklı yüzde 10 nüfus, milli gelirin yüzde 30,4'ünü paylaşıyor. 21 milyon hanenin 11 milyonunun geliri, maaş ve ücret. 3,5 milyon hane, emekli geliriyle geçiniyor. 2014 yılının TÜİK açıklamalarına göre Türkiye nüfusunun 21,8'i yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Yeni hükümet kuruldu. Hükümetin programı hazırlanırken ilk 90-100 günde yapılacaklar belirlenecek. En önemli sorunlar, ekonominin yavaşlamasına sebep olanlar olacaktır diye düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

'TÜRKİYE'NİN İNSAN SERMAYESİ YURTDIŞINA GÖÇÜYOR'

Türkiye'nin insan sermayesinin yurtdışına göçtüğünü söyleyen DSO Başkanı Keçeci, "Türkiye'den yurtdışına yeni bir hayat kurmak için gidenlerin sayısı, özellikle de eğitim düzeyi yüksek olanların sayısı artıyor. OECD üyesi 20 ülkedeki 25 yaş ve üzeri Türk göçmenlerin sayısı, 2000 yılında 1,8 milyonken 2010 yılında 2,1 milyon kişiye ulaşmış. Göçmen sayısındaki artışın yaklaşık yarısı, üniversite mezunu göçmenlerden oluşuyor. Nitelikli işgücümüz yurtdışına kayıyor. Nitelikli işgücü konusunda sıkıntılar çekiyoruz fakat bu göçe engel olamıyoruz." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Denizli Sanayi Odası: Yatırımların yurtdışına kaydırılacağından... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER